7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Dyniowe prażuchy - szybkie kluski kładzione na talerz

"Przyznam, że prawie oszaleliśmy na punkcie tych klusek ;) Dlaczego są proste i szybkie? Niezależnie od tego, jakiej odmiany dyni użyjecie - zawsze wyjdą (kopytka są trudniejsze, najlepiej je robić z odmian o suchym miąższu i do tego upieczonym), nie brudzimy sobie rąk przy ich robieniu, nie rolujemy, nie kroimy, ciasta nie trzeba chłodzić w lodówce, no i efekt końcowy - bardzo satysfakcjonujący :)" No i jak się dziwić, że spróbowałam? :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg dyni (jakiejkolwiek)
1 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki (użyłam pszennej 550)
1 łyżka soli
szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Dynię i ziemniaki obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka, zagotowuję, dodaję łyżkę soli i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw.

Odlewam szklankę wody z gotowania warzyw, resztę do zlewu, zarezerwowaną wodę wlewam z powrotem, na wierzch sypię mąkę i stawiam z powrotem na mały ogień, podgrzewam pod przykryciem ok. 10 min.

Zdejmuję pokrywkę i ubijam warzywa pałką na gładką masę. Dosmaczam sporą szczyptą startej gałki muszkatołowej, ewentualnie solą (można dodać lubiane przyprawy).

Nabieram porcję masy łyżką (powiedzmy jej połowa) i zdejmuję drugą łyżką na talerz. Po chwili nabierają odpowiedniej konsystencji.

Wskazówki i uwagi:

Ja dynię gotuję "na parze" - wody wlewam na dno i przykrywam. Trzeba zerkać w czasie mieszania, czy nie trzeba jej uzupełnić. Jest o wiele szybciej, bo nie traci się czasu na zagotowanie dużej ilości wody.

Kluski najlepiej smakują odsmażane, np. z liśćmi szałwii. Można też podawać z sosami - np. pieczarkowym, pomidorowym, pesto.
Nadesłał(a) ~zen, dnia: Feb 7, 2012
Źródło/autor przepisu: http://wegetarianka.blox.pl/2011/10/NAJPROSTSZE-i-NAJSZYBSZE-KLUSKI-Z-DYNIA.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wychodzą bez problemu, ugniotłam ugniatarką do puree. Nalezy dodac dośc mąki, by skleiła masę. Potem uwierzyć, że ciągnąca sie masa zmieni sie w kluski, które będzie sie dało odkleic od talerza. I tak będzie :)
Joanna_Gdańsk Oct 14, 2015

A mi się wydaje, że wbrew przepisowi jednak nie jest wszystko jedno jakiej dyni się użyje. Ta najzwyklejsza, pomarańczowa, zawiera dużo wody. Hokkaido zdecydowanie mniej, a piżmowa chyba najmniej. Jeśli przy robieniu musu jabłkowo-dyniowego to ma znaczenie, to przy prażuchach tym bardziej. Tak myślę.
patrycccja Jan 10, 2013

SilentEnigma - być może było za dużo wody, ziemniaki i dynia nie były dobrze odsączone...?
Iwo-na Jan 7, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jabłkowe kluski kładzione (wegańska)
Zielone kluski kładzione (wegańska)
Kluski kładzione z makiem (wegańska)
Szybkie pączki kładzione z serka homogenizowanego (bez ograniczeń)
Kładzione zielone kluski z tofu i szpinaku (wegańska)
Talerz Mileny :-) (wegańska)
Gorący talerz brokułów (wegańska)
Szybkie ratatuj ;) (wegańska)
Kluski gryczane (wegańska)
Kluski śląskie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas