7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Dyniowe prażuchy - szybkie kluski kładzione na talerz"Przyznam, że prawie oszaleliśmy na punkcie tych klusek ;) Dlaczego są proste i szybkie? Niezależnie od tego, jakiej odmiany dyni użyjecie - zawsze wyjdą (kopytka są trudniejsze, najlepiej je robić z odmian o suchym miąższu i do tego upieczonym), nie brudzimy sobie rąk przy ich robieniu, nie rolujemy, nie kroimy, ciasta nie trzeba chłodzić w lodówce, no i efekt końcowy - bardzo satysfakcjonujący :)" No i jak się dziwić, że spróbowałam? :)
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [5]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 kg dyni (jakiejkolwiek)
1 kg ziemniaków 1,5 szklanki mąki (użyłam pszennej 550) 1 łyżka soli szczypta startej gałki muszkatołowej Przygotowanie:Dynię i ziemniaki obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka, zagotowuję, dodaję łyżkę soli i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw.
Odlewam szklankę wody z gotowania warzyw, resztę do zlewu, zarezerwowaną wodę wlewam z powrotem, na wierzch sypię mąkę i stawiam z powrotem na mały ogień, podgrzewam pod przykryciem ok. 10 min. Zdejmuję pokrywkę i ubijam warzywa pałką na gładką masę. Dosmaczam sporą szczyptą startej gałki muszkatołowej, ewentualnie solą (można dodać lubiane przyprawy). Nabieram porcję masy łyżką (powiedzmy jej połowa) i zdejmuję drugą łyżką na talerz. Po chwili nabierają odpowiedniej konsystencji. Wskazówki i uwagi:Ja dynię gotuję "na parze" - wody wlewam na dno i przykrywam. Trzeba zerkać w czasie mieszania, czy nie trzeba jej uzupełnić. Jest o wiele szybciej, bo nie traci się czasu na zagotowanie dużej ilości wody.
Kluski najlepiej smakują odsmażane, np. z liśćmi szałwii. Można też podawać z sosami - np. pieczarkowym, pomidorowym, pesto.
Nadesłał(a) ~zen,
dnia: Feb 7, 2012
Źródło/autor przepisu: http://wegetarianka.blox.pl/2011/10/NAJPROSTSZE-i-NAJSZYBSZE-KLUSKI-Z-DYNIA.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
A mi się wydaje, że wbrew przepisowi jednak nie jest wszystko jedno jakiej dyni się użyje. Ta najzwyklejsza, pomarańczowa, zawiera dużo wody. Hokkaido zdecydowanie mniej, a piżmowa chyba najmniej. Jeśli przy robieniu musu jabłkowo-dyniowego to ma znaczenie, to przy prażuchach tym bardziej. Tak myślę.
patrycccja Jan 10, 2013
SilentEnigma - być może było za dużo wody, ziemniaki i dynia nie były dobrze odsączone...?
Iwo-na Jan 7, 2013 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Jabłkowe kluski kładzione (wegańska)Zielone kluski kładzione (wegańska) Kluski kładzione z makiem (wegańska) Szybkie pączki kładzione z serka homogenizowanego (bez ograniczeń) Kładzione zielone kluski z tofu i szpinaku (wegańska) Talerz Mileny :-) (wegańska) Gorący talerz brokułów (wegańska) Szybkie ratatuj ;) (wegańska) Kluski gryczane (wegańska) Kluski śląskie (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Joanna_Gdańsk Oct 14, 2015