![](https://www.puszka.pl/img/logo.png)
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Sopa paraguaya lub chipa guazu, czyli pikantne ciasta z mąki kukurydzianej lub z kukurydzyDania tradycyjne i bardzo powszechne w Paragwaju, jedzone jako dodatek do dania głównego lub jako małe "co nieco". Tradycyjnie pieczone w półokrągłych piecach zwanych "tatagua" nagrzewanych drewnem.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:Sopa paraguaya:
500 g mąki kukurydzianej 500 ml mleka 6 jajek 600 g cebuli pokrojonej w piórka 200 ml oleju 600 g sera sól Chipa (czyt. czipa) guazu: 1 kg świeżych ziaren kukurydzy 600 g sera 250 ml oleju 600 g cebuli pokrojonej w piórka 4 jajka sól Przygotowanie:
Kwestia sera: w Paragwaju ciasta te piecze się zawsze z serem "queso paraguay" - bardzo krótko dojrzewającym serem robionym ze świeżego mleka i podpuszczki. W Polsce proponowałabym wziąć ser feta (pokruszony) lub dowolny żółty (utarty) lub jakąś mieszankę serów np.: feta, żółtego i twarogu. Można ewentualnie zmniejszyć ilość użytego sera.
Przygotowanie: w obydwu przypadkach cebulę podsmażamy na oleju. Sopa paraguaya: wszystkie składniki miksujemy/mieszamy i solimy do smaku. Chipa guazu: w Paragwaju przygotowuje się ją tylko ze świeżej kukurydzy. Wykorzystujemy do tego jeszcze SOCZYSTE, świeże kolby kukurydzy. Kolby obieramy. Następnie wspieramy je o stół i nożem, z góry w dół, ścinamy - oddzielamy ziarna kukurydzy od kolby. W Polsce możecie wykorzystywać taką kukurydze tylko w sezonie, dlatego można ją zastąpić kukurydzą z puszki. Kukurydzę (jaką mamy - świeżą lub z puszki) mielimy w maszynce do mielenia. Świeżą kukurydzę można też ewentualnie zblendować z niewielką ilością mleka (dozwolone są częściowo pozostałe całe ziarna). Tak przygotowaną kukurydzę miksujemy/mieszamy z pozostałymi składnikami i solimy do smaku. Obydwa ciasta pieczemy w 200-180°C około godziny. Wskazówki i uwagi:Dobrze jest mieć piekarnik z termoobiegiem, żeby wierzch ciasta dobrze się zarumienił. Ciasta te pieczone w tatagua są spieczone niemalże na czarno. Blaszki wykłada się liśćmi bananowca. Ilość składników Paragwajki biorą często "na oko".
Osobiście smakuje mi bardziej chipa guazu i Wam polecam ją wypróbować - koniecznie ze świeżą kukurydzą - naprawdę warto! Ostatnio otrzymaliśmy kolby kukurydzy w prezencie i zdecydowaliśmy się z nich zrobić chipa guazu, ale bez sera - smakowała wyśmienicie :-) Najczęściej jednak jemy te placki, kiedy jesteśmy zaproszeni do znajomych Paragwajczyków, a gościnni sąsiedzi serwują te ciasta specjalnie dla nas - wegetariańskich dziwolągów! ;-)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ciasto korzenne z Mora Sul (z mąki kukurydzianej) (wegańska)pikantna zupa kukurydziana (lakto-wege) Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska) Sos beszamelowy z mąki kukurydzianej, bez mleka! (wegańska) Lekko pikantna warzywno-kukurydziana zupa-krem (wegańska) Polentnik - ciasto z kaszki kukurydzianej (wegańska) Trio, czyli surówka z pomidora, ogórka i kukurydzy (wegańska & RAW) Ciasto-placek z domowej mąki (wegańska) Placki curry z kukurydzy i kaszki kukurydzianej z sałatką pomidorową (bez ograniczeń) Laddu - słodkie kulki z prażonej mąki pszennej i kukurydzianej (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Smacznego i pozdrowienia z Paragwaju
Gosia i Zbyszek - Granja Pit
~Zbyszek 2014-07-29 16:56:11.229