Bardzo wygodnie jest tak zaplanować posiłki, aby kilka naleśników zostało z dnia poprzedniego. Mimo nazwy danie jest po prostu przepyszne! Majeranek, choć za nim nie przepadam, pasuje tu genialnie :)
Bardzo szybkie, nie wymaga żadnego obierania warzyw ani innych czynności wstępnych zajmujących czas. Do tego bardzo smaczne i kolorowe :)
Wprost genialne na szybki obiad lub kiedy zjawią się niespodziewani goście.
Ta herbatka jest prawdziwym skarbcem witaminy C i soli mineralnych. Działa wykrztuśnie, poprawia samopoczucie, usuwa zmęczenie i wycisza niepokój. Pomaga w bezsenności i ma korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Usuwa z organizmu toksyny. Poleca się ją także w chorobie wieńcowej serca.
Potrawa kuchni litewskiej. Wbrew nazwie nie ma nic wspólnego z produktem mleczarskim – nazwy używa się ze względu na podobny sposób przygotowania i podobny wygląd obu tych produktów.
Bożena: "Z czym je się ten ser? Polecam kawę lub herbatę, dobre jest także z winkiem, choć ja lubię nawet tak po prostu ser z serem ;o)"
Najlepiej jest przygotowywać paprykarz wieczorem, przykryć naczynie i wstawić do lodówki. Przez noc płatki i proteina nasiąkną i przegryzą się. Rano można próbować. Najlepsze do ciemnego pieczywa z pomidorem.
Basia: "U moich teściów na święta zawsze jest gar kisielu i gar kompotu z suszu. Piją na przemian te napitki, objadają się jak to w Polsce bywa i problemów z przejedzenia nie mają, bo te napoje dobrze wpływają na trawienie."
Raczej nadają się na przystawkę, kiedyś zrobiłam je na obiad i potem jeszcze bardziej chciało mi się jeść :)
Są daniem wytwornym, że tak powiem, robią wrażenie na ludziach, którym sie je podaje np. jako początej kolacji :), mój tato mówi, że są bardzo popularne w Grecji, może nie zawsze co prawda z takim farszem.
No i trzeba mieć średnio godzinę żeby je zrobić.