Bolało mnie zawsze, że tyle jest buraków po robieniu barszczu, które nam nie szły, aż wymyśliłem takiego cudaka. Smakuje dobrze z chrzanem czy inną musztardą i ogórkiem kiszonym na razowczyku.
Chodziły za mną od dawna... w tradycyjnej nomenklaturze to wegańskie gołąbki. Nazwę kiedyś zaproponował Gzyra, nie wiem skąd wziął, ale podłapałem. "Na wariata" bo bez przepisu - rzut oka na półkę ze słoikami z "suchą karmą" i przepis jest :-)
Czas przygotowania: razem dwie godziny z "okienkami".
Pyszna kompozycja! Papryka, pieczarki i pomidory rewelacyjnie pasują do awokado. Czosnek też świetnie się z nim komponuje! Kiedyś myślałam, że zagłuszy delikatny smak awokado, a tu się okazuje ze wcale nie, bardzo zgrabnie się uzupełniają :)
Jestem zachwycona swoim dzisiejszym wynalazkiem! :)
Bardzo oryginalna sałatka pod względem smaku. Milena niewiele nam zostawiła :-)
Podawać po 1,5 roku z uwagi na pestki (chyba, że maluch bardzo dobrze gryzie :-).