
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Smalec wegetariański- Komentarze do przepisu -![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() To jest jedna z tych potraw/dodatków,którą możesz podać mięsożercy i nie dość że się nie zorientuję to powie nawet że lepsze od tego sklepowego i każdego innego. Properek Jul 12, 2017
Zupełnie nie rozumiem jak mogłam nie dodać jeszcze komentarza w sprawie smalcu wege. Robię go od 8 lat!!! Tylko w zimie i tylko na sylwestra. Przygotowuję kilka porcji na raz, pakuję do słoików i tradycyjnie idzie z nami na imprezę. Mam kolegę z czasów studiów, z którym na codzień nie utrzymuję kontaktu ale w okolicach świąt zawsze dzwoni, składa życzenia i przypomina mi o zrobieniu smalczyku. A potem wpada po swój przydział.
W przepisie własciwie nic nie zmieniam, robię na plancie (wiem, że niezdrowe nieetyczne unilever itd. ale to tylko raz w roku i zawsze lepsze niż smalec ze zwierzęcego tłuszczu). Dodaję jabłko, granulat moczę wcześniej w bulionie warzywnym, doprawiam dużą ilością pieprzu kolorowego śwwieżo zmielonego. A potem w słoiki i rozdaję znajomym zwłaszcza tym mięsożernym. Co roku od kogoś słyszę, że to na pewno prawdziwy smalec "taki jak babcia wytapiała" - brrrrrr. A niech jedzą, może zrozumieją wreszcie, że nie trzeba zabijać świniaka żeby dobrze zjeść. ~Marta Dec 30, 2014
a ja kilka razy robiłam ze zwykłą margaryną i o dziwo wyszedł całkiem smaczny
~atoja Oct 7, 2014
W wersji nieweganskiej mozna uzyc masla klarowanego
~ksz Jul 5, 2014 ![]() @Roman, ja nie moczę, tylko chwilę gotuję z bulionem. Suchy nie miałby skąd "zaczerpnąć" wody i wyszłyby same skwarki. ryfka Jul 4, 2014
czy granulat ma byc wczesniej namoczony jak w przepisie czy też dodaje sie go na sucho
~Roman Jul 4, 2014
Smalczyc zrobiłam dzisiaj i jest poprostu pycha :D:D:D
~kiciamicia3 Jun 24, 2014 ![]() Czy ten smalec wyjdzie z takiej normalnej margaryny do pieczenia? nie mam zielonego pojęcia gdzie można dostać Plantę albo tłuszcz kokosowy. Nie zależy mi aż tak bardzo żeby był to w 100% wegański smalec gatek Jun 2, 2014 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rewelacyjny! Mąż wziął do pracy i poczęstował kolegów - zagorzałych miesozercow. Nie mogli uwierzyć, że to nie jest mięsny smalec. Kociabanda Jan 5, 2014
Ja dodawałem kiedyś (dawno nie robiłem) rozdrobnione ziarno sezamu, w smaku "smalec" był rewelacyjny.
~Yaca_50 Nov 29, 2013
Można zamiast Planty dodać jakąś inną margarynę/masło? Zaznaczam, że jestem wegetarianką nie weganką, słyszałam o tłuszczu kokosowym, ale nie przepadam.
~Natasza Oct 1, 2013 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zrobiłam wczoraj smalec z tego przepisu i jestem w szoku!! Tzn ja osobiście strasznie nie lubię smalcu, ale za moją mamą strasznie ostatnio chodził smalec. Oczywiście na początku nie chciała uwierzyć, że da się taki zrobić w wersji wege. Ale jak go spróbowała - jej mina bezcenna :) naprawdę bardzo smaczny i "pachnie" i smakuje jak prawdziwy. ryzio Aug 28, 2013 ![]() Gabryella Jun 8, 2013 ![]() patrycccja May 31, 2012 ![]() ryfka May 31, 2012 ![]() mermezd May 7, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wiazalam z nim wielkie nadzieje... niestety mi wyszedl mdlacy i nie zgestnial za bardzo:( nie wiem co zrobilam zle;( mermezd Apr 28, 2012 ![]() majczi Feb 25, 2012
Niebywałe! Smalec jest niesamowity! Zrobiłam go sugerując się opiniami ale
przyznam szczerze nie wierzyłam że wyjdzie coś choć podobnego do smalcu. Nie zawiodłam się! Jest zaje.... Fajny! Polecam bardzo. Izabel Nov 16, 2011
ja zrobilam na masle klarowanym (mozna teraz je kupic w wiaderkach, w wiekszych sklepach np. z mlekowity) i jest swietny.
efedrina Nov 7, 2011 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cudo!!! Pyszny i po prostu nie do odróżnienia od zwykłego smalcu pełnego produktów odzwierzęcych. Jestem pod ogromnym wrażeniem :) LalaAla Nov 6, 2011
Tłuszcze i produkty pochodzenia roślinnego nie zawierają cholesterolu ponieważ jest on związkiem występującym tylko w komórkach zwierzęcych :)
Pozdrawiam ~lexie Oct 28, 2011
Właśnie zrobiłam na bazie bio oleju kokosowego i wyszedł mniam :)bez boczniaków i pieczarek za to z jabłkiem. Co tam cholesterol, raz na rok dla smaku, przed zimą...
~Marta Oct 25, 2011
Oley kokosowy ma cholesterol i jest definitywnie niezdrowy. To samo z margaryna.
~Anna Oct 25, 2011
Ciekawy przepis, efekt na pewno smaczny. Czy aby zdrowy? Planta to utwardzony tłuszcz roślinny (trans).
Pod podanym niżej adresem, wyczytałem kilka słów na jego temat: aktywniepozdrowie.pl/index.php?go=piramida&art_id=203 ~Maciekowski Oct 6, 2011
dziś na dniu wege skosztowałam wege smalec w king crossie w poznaniu, bardzo dobry, ale nie chce mi sie robic wiec pewnie kupie w sklepie ekologicznym na Zeylanda w Poznaniu:) mniaaam! ten zwykly smalec choc smaczny to nie jadlam go z 5 lat odkad wiem z czego jest...
~Magda Oct 1, 2011 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OOOMMMMH! :] miałam za duże kawałki granulatu, miałam za mało tłuszczy,nie miałam grzybków, ale wyszło pyyysznieeeee! mega! dawałam znajomym, jak gdyby nigdy nic i nikt się nie połapał, że tłuszczu ze zwierzaka w buzi nie mają:P dodałam chilli i pieprz zielony świeżo moździerzowy. te skwarki są takie kurdę nie do odróżnienia, pysznie chrupią (trzeba odpowiednio długo smażyć je, by w środku twarde za bardzo nie były). super super, trzeba robić więcej !!! polecam mmmmmm :) MEDeah Jun 13, 2011
Zamiast Planty polecam użyć olej kokosowy, który jest zdrowy i dobrze zastyga poniżej 24 stopni C.
~Planeta Zdrowie Mar 30, 2011
mam pytanie: ile smalcu wychodzi z tego przepisu? :)
~yogi Mar 15, 2011 ![]() patrycccja Jan 18, 2011 ![]() Cottie Jan 18, 2011
mniam mniam gdyby to było zdrowsze to bym sie nim opychała codziennie :P PYCHA!
wisniowa Jan 16, 2011 ![]() serencza Jan 8, 2011
Właśnie czekam, aż ostygnie. Przygotowałam go po raz pierwszy specjalnie na imprezę sylwestrową. Jestem bardzo ciekawa, czy znajomi zorientują się, że nie jest ze zwierzątek...
ewa0212 Dec 30, 2010
zamiast planty mozna użyć wege-margaryny ^_^
~Mia Dec 6, 2010 ![]() kamysz12 Oct 31, 2010
nie chce nic mówić, ale powietrze na śląsku gdzie mieszkam jest niezdrowe...
~yhyhyy Sep 8, 2010
nie chcę nic mówić ale planta jest niezdrowa...
~ekhm Sep 8, 2010
Nie jestem zwolennikiem tzw. protez potraw mięsnych ale wniosek jest jeden - to nie słonina nadaje smak w smalcu. ;) Pyszne.
Paczki soi mają różny rozmiar. Ja wsypałem niecałą szklankę. Wyszło ok. fyfyg Aug 20, 2010
Planta to właściwie nie jest margaryna. Zamiennie proponowałabym użyć rafinowanego (!) tłuszczu kokosowego lub ew. palmowego.
~x Aug 16, 2010
Narobiłaś mi smaka na smaleć ale czy mogę użyć innej margaryny niż planta bo akurat będę miała problemy z jej kupnem
ankaewa Aug 15, 2010
Smalec faktycznie pycha!! Polecam : )
~aska Aug 11, 2010 ![]() alicjusz Jul 24, 2010 ![]() Naprawdę ciężki do odróżnienia od smalcu niewege... ryfka Oct 15, 2009 ![]() PS. Ale niezdrowe i kaloryczne też to jest:))) zabrzanin Mar 22, 2009 ![]() A na koniec jeszcze raz proszę o utrzymanie dobrej atmosfery i tolerancję dla innych :) admin Mar 16, 2009 ![]() vanityy Mar 15, 2009
Gratulacje autorowi (autorce?) przepisu..
Niesamowicie podobne.. ~xyz Mar 4, 2009
BOOOOZZEEE!!! Kto tam wrzucil tego swinia?? IDENTYCZNY jak smalec po skwarkach ze swiezo ubitego prosiaka i KAZDY sie da nabrac, nawet miesozerca. Mamooo, boje sie tych pieczarek..
~xyz Mar 4, 2009
ochydztwo. :-(
jest tak naturalnie świński, ze nie tylko nie do zjedzenia, ale i do wąchania sie nie nadaje. Jedyne do czego sie nadaje, to 'nabieranie' zwłokożernej rodziny i znajomych. Z moich jesczze nikt nie odróżnił. Kwiryniusz Oct 10, 2008 ![]() lolituma Sep 19, 2008 ![]() nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry i praktycznie nie do odróżnienia do zwykłego ;) ahhh i te skwarki :D Magda-Andrzej Aug 21, 2008
Mniam i mlask:)Najkrótsze i najbardziej trafne określenie.Robię go od zeszłego roku i polecam wszystkim, którzy znają smak smalcu i za nim tęsknią.A do tego świeżutki chlebek i ogórek, najlepiej małosolny.A i jeszcze jedno - w/g mnie bije na głowę smalec sojowy, który można kupić.
~baszurka Feb 20, 2008
rewelacja,nie wiem jak smakuje pierwowzór,ale ten jest przepyszny
~palula1 Jul 19, 2007
Smalczyk faktycznie nie do odróżnienia...
Tak dalece, że po chwili zachwytu moja rodzina nie chce juz go jeść bo zbyt autentyczny. Ale jeśli komuś to nie przeszkadza to szczerze polecam ;)) ~Lenka Oct 16, 2006
A ja moczę granulat i daje taki miękki. Też jest super! Poza tym czasem sypne trochę zmielonego słonecznika albo dyni. Jeszcze poza tym dodaje zielonego pieprzu zmielonego w ręcznym młynki. Pycha.
~Izka Aug 19, 2005
wczoraj zrobiłam - jest pyszny! Nie miałam grzybów i dałam margarynę Florę nisko tłuszczową, więc konsystencja trochę lużna, ale jest pycha! Dzieki za przepis
autor anonimowy Aug 18, 2005
rzeczywiscie smalec jest pyszny, dziekuje za ten przepis i pozdrawiam ;-)
~nico Apr 25, 2005
Smalczyk jest rzeczywiście fenomenalny!!! Ja go jedynie nieco bardziej wysmażam, by "skwareczki" były bardziej chrupiące; ale rozdałam ten przepis już tylu "nie-wege", że trudno zliczyć - 90% nie wierzyło przy pierwszym spotkaniu ze smalczykiem, że tenże smalczyk w życiu z żadnym mięsem się nie widział!
~Grażka Dec 10, 2004
PYCHA!!!!!!!!!!
~yetta Jul 14, 2004
Bardzo smaczny. Mozna dodać np. do młodych ziemniaczków z wody. Niebo w gębie.
~Magnolia Jul 21, 2003 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Nievege Oct 22, 2019