7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Smalec wegetariański

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Spokojnie można użyć margaryny.Jest super.Dodaję suchy granulat.Robię od lat.Smakuje wszystkim.
~Nievege Oct 22, 2019


To jest jedna z tych potraw/dodatków,którą możesz podać mięsożercy i nie dość że się nie zorientuję to powie nawet że lepsze od tego sklepowego i każdego innego.
Properek Jul 12, 2017

Zupełnie nie rozumiem jak mogłam nie dodać jeszcze komentarza w sprawie smalcu wege. Robię go od 8 lat!!! Tylko w zimie i tylko na sylwestra. Przygotowuję kilka porcji na raz, pakuję do słoików i tradycyjnie idzie z nami na imprezę. Mam kolegę z czasów studiów, z którym na codzień nie utrzymuję kontaktu ale w okolicach świąt zawsze dzwoni, składa życzenia i przypomina mi o zrobieniu smalczyku. A potem wpada po swój przydział.
W przepisie własciwie nic nie zmieniam, robię na plancie (wiem, że niezdrowe nieetyczne unilever itd. ale to tylko raz w roku i zawsze lepsze niż smalec ze zwierzęcego tłuszczu). Dodaję jabłko, granulat moczę wcześniej w bulionie warzywnym, doprawiam dużą ilością pieprzu kolorowego śwwieżo zmielonego. A potem w słoiki i rozdaję znajomym zwłaszcza tym mięsożernym. Co roku od kogoś słyszę, że to na pewno prawdziwy smalec "taki jak babcia wytapiała" - brrrrrr. A niech jedzą, może zrozumieją wreszcie, że nie trzeba zabijać świniaka żeby dobrze zjeść.
~Marta Dec 30, 2014

a ja kilka razy robiłam ze zwykłą margaryną i o dziwo wyszedł całkiem smaczny
~atoja Oct 7, 2014

W wersji nieweganskiej mozna uzyc masla klarowanego
~ksz Jul 5, 2014

@gatek, z normalnej margaryny raczej nie wyjdzie, jest ona jednak czymś zupełnie innym, niż smalec roślinny. Taka ilość margaryny mogłaby zemdlić.
@Roman, ja nie moczę, tylko chwilę gotuję z bulionem. Suchy nie miałby skąd "zaczerpnąć" wody i wyszłyby same skwarki.
ryfka Jul 4, 2014

czy granulat ma byc wczesniej namoczony jak w przepisie czy też dodaje sie go na sucho
~Roman Jul 4, 2014

Smalczyc zrobiłam dzisiaj i jest poprostu pycha :D:D:D
~kiciamicia3 Jun 24, 2014

Hej!
Czy ten smalec wyjdzie z takiej normalnej margaryny do pieczenia? nie mam zielonego pojęcia gdzie można dostać Plantę albo tłuszcz kokosowy. Nie zależy mi aż tak bardzo żeby był to w 100% wegański smalec
gatek Jun 2, 2014


Rewelacyjny! Mąż wziął do pracy i poczęstował kolegów - zagorzałych miesozercow. Nie mogli uwierzyć, że to nie jest mięsny smalec.
Kociabanda Jan 5, 2014

Ja dodawałem kiedyś (dawno nie robiłem) rozdrobnione ziarno sezamu, w smaku "smalec" był rewelacyjny.
~Yaca_50 Nov 29, 2013

Można zamiast Planty dodać jakąś inną margarynę/masło? Zaznaczam, że jestem wegetarianką nie weganką, słyszałam o tłuszczu kokosowym, ale nie przepadam.
~Natasza Oct 1, 2013


Zrobiłam wczoraj smalec z tego przepisu i jestem w szoku!! Tzn ja osobiście strasznie nie lubię smalcu, ale za moją mamą strasznie ostatnio chodził smalec. Oczywiście na początku nie chciała uwierzyć, że da się taki zrobić w wersji wege. Ale jak go spróbowała - jej mina bezcenna :) naprawdę bardzo smaczny i "pachnie" i smakuje jak prawdziwy.
ryzio Aug 28, 2013

Dziękuje :)
Gabryella Jun 9, 2013

Smalec w lodówce wytrzymuje około miesiąca, ale zawsze możesz zapasteryzować.
ryfka Jun 9, 2013

czy ktoś wie może ile czasu może stać taki smalec jak po zrobieniu wleje do słoika? Chciałabym zrobić większą ilość od razu, ale zastanawiam się czy nie zepsuje się zbyt szybko.
Gabryella Jun 8, 2013

Nie, podobno jeszcze tłuszcz kokosowy się sprawdza. Też jest biały, twardy i właściwie bez smaku. Ale margaryna faktycznie jest zupełnie inna i się nie nadaje.
patrycccja May 31, 2012

Obawiam się, że to musi być smalec roslinny, na margarynie nie wyjdzie zbyt smaczne..
ryfka May 31, 2012

Jakiej margaryny moge uzyc zamiast Planty?
barbarellah3000 May 30, 2012

Zrobiłam kolejny raz i wyszedł boski!!!Pierwszym razem po prostu dałam inną margarynę i nie namoczyłam wcześniej granulatu.Teraz jest pyszny!!!:)
mermezd May 7, 2012


Wiazalam z nim wielkie nadzieje... niestety mi wyszedl mdlacy i nie zgestnial za bardzo:( nie wiem co zrobilam zle;(
mermezd Apr 28, 2012

nigdy nie jadłam prawdziwego smalcu, więc nie mam porównania, ale ten jest całkiem niezły.
majczi Feb 25, 2012

Niebywałe! Smalec jest niesamowity! Zrobiłam go sugerując się opiniami ale
przyznam szczerze nie wierzyłam że wyjdzie coś choć podobnego do smalcu. Nie zawiodłam się! Jest zaje.... Fajny! Polecam bardzo.
Izabel Nov 16, 2011

ja zrobilam na masle klarowanym (mozna teraz je kupic w wiaderkach, w wiekszych sklepach np. z mlekowity) i jest swietny.
efedrina Nov 7, 2011


Cudo!!! Pyszny i po prostu nie do odróżnienia od zwykłego smalcu pełnego produktów odzwierzęcych. Jestem pod ogromnym wrażeniem :)
LalaAla Nov 6, 2011

Tłuszcze i produkty pochodzenia roślinnego nie zawierają cholesterolu ponieważ jest on związkiem występującym tylko w komórkach zwierzęcych :)
Pozdrawiam
~lexie Oct 28, 2011

Właśnie zrobiłam na bazie bio oleju kokosowego i wyszedł mniam :)bez boczniaków i pieczarek za to z jabłkiem. Co tam cholesterol, raz na rok dla smaku, przed zimą...
~Marta Oct 25, 2011

Oley kokosowy ma cholesterol i jest definitywnie niezdrowy. To samo z margaryna.
~Anna Oct 25, 2011

Ciekawy przepis, efekt na pewno smaczny. Czy aby zdrowy? Planta to utwardzony tłuszcz roślinny (trans).
Pod podanym niżej adresem, wyczytałem kilka słów na jego temat:
aktywniepozdrowie.pl/index.php?go=piramida&art_id=203
~Maciekowski Oct 6, 2011

dziś na dniu wege skosztowałam wege smalec w king crossie w poznaniu, bardzo dobry, ale nie chce mi sie robic wiec pewnie kupie w sklepie ekologicznym na Zeylanda w Poznaniu:) mniaaam! ten zwykly smalec choc smaczny to nie jadlam go z 5 lat odkad wiem z czego jest...
~Magda Oct 1, 2011

Ile uzyc tego oleju kokosowego zamiast kostki planty?
hebiichigo Sep 11, 2011

A jak dlugo mozna trzymac taki smalec (zakrecony, w lodowce) w sloiku?
Tomasz79 Aug 18, 2011


OOOMMMMH! :] miałam za duże kawałki granulatu, miałam za mało tłuszczy,nie miałam grzybków, ale wyszło pyyysznieeeee! mega! dawałam znajomym, jak gdyby nigdy nic i nikt się nie połapał, że tłuszczu ze zwierzaka w buzi nie mają:P dodałam chilli i pieprz zielony świeżo moździerzowy. te skwarki są takie kurdę nie do odróżnienia, pysznie chrupią (trzeba odpowiednio długo smażyć je, by w środku twarde za bardzo nie były). super super, trzeba robić więcej !!! polecam mmmmmm :)
MEDeah Jun 13, 2011

Zamiast Planty polecam użyć olej kokosowy, który jest zdrowy i dobrze zastyga poniżej 24 stopni C.
~Planeta Zdrowie Mar 30, 2011


i łatwe, a zaskoczyć przyjaciół? bezcenne
ptkonieczny Mar 28, 2011

mam pytanie: ile smalcu wychodzi z tego przepisu? :)
~yogi Mar 15, 2011

Nie. Sama jej nie używam, ale ze względu na pojawiające się tu różne wątpliwości sprawdziłam skład - jest ok. Choć oczywiście utwardzane tłuszcze szczytem zdrowia nie są... ale skład jest wegański.
patrycccja Jan 18, 2011

Czy ta margaryna nie zawiera przypadkiem jakichś elementów mlecznych (np. serwatki)?
Cottie Jan 18, 2011

mniam mniam gdyby to było zdrowsze to bym sie nim opychała codziennie :P PYCHA!
wisniowa Jan 16, 2011

Genialny w swej prostocie:) Często robię na różnego rodzaju imprezy i znika w sekundzie. Na ostatniego sylwestra też zrobiłam i nikt nie chciał wierzyć, że to smalec wegetariański;)
serencza Jan 8, 2011

Właśnie czekam, aż ostygnie. Przygotowałam go po raz pierwszy specjalnie na imprezę sylwestrową. Jestem bardzo ciekawa, czy znajomi zorientują się, że nie jest ze zwierzątek...
ewa0212 Dec 30, 2010

zamiast planty mozna użyć wege-margaryny ^_^
~Mia Dec 6, 2010

Jest to ciekawostka kulinarna, którą zajadają się moi znajomi i rodzina (oczywiście wszyscy mięsożerni). Najpierw przed spróbowaniem kiwali głowami z ironicznym uśmiechem, po spróbowaniu oczy im się powiększały ze zdziwienia, potem smalec znikał w zastraszającym tempie z komentarzem -No popatrz kto by pomyślał.... :-)))
kamysz12 Oct 31, 2010

nie chce nic mówić, ale powietrze na śląsku gdzie mieszkam jest niezdrowe...
~yhyhyy Sep 8, 2010

nie chcę nic mówić ale planta jest niezdrowa...
~ekhm Sep 8, 2010

Nie jestem zwolennikiem tzw. protez potraw mięsnych ale wniosek jest jeden - to nie słonina nadaje smak w smalcu. ;) Pyszne.

Paczki soi mają różny rozmiar. Ja wsypałem niecałą szklankę. Wyszło ok.
fyfyg Aug 20, 2010

Planta to właściwie nie jest margaryna. Zamiennie proponowałabym użyć rafinowanego (!) tłuszczu kokosowego lub ew. palmowego.
~x Aug 16, 2010

Narobiłaś mi smaka na smaleć ale czy mogę użyć innej margaryny niż planta bo akurat będę miała problemy z jej kupnem
ankaewa Aug 15, 2010

Smalec faktycznie pycha!! Polecam : )
~aska Aug 11, 2010

już nie mogę się doczekac kiedy nabiorę moją rodzinę hahahaha! Muszę zrobić zdjęcia ich min jak się dowiedzą, że jest wege! :)
alicjusz Jul 24, 2010

dziś zrobiłam, wyszło rewelacyjne! już jeden słoiczek zjedzony :)
grubcieen May 11, 2010

Bardzo mi smakuje, właśnie się tym objadam.... pycha :)
Gabryella Mar 13, 2010

osobiście nie przepadam za smalcem, dawniej takiego mięsnego też nie lubiłam, bo to dla mnie za tłuste, ale zrobiłam specjalnie dla męża i nachwalić się nie umie :)
Naprawdę ciężki do odróżnienia od smalcu niewege...
ryfka Oct 15, 2009

wow - wypróbowałem przepis i jestem zachwycony - paru znajomym wegetarianom również bardzo przypadł też do gustu ten wyrób. Użyłem zamiast pieczarek masy pieczarkowej z puszki, trochę zwiększyłem ilość czosnku, obowiązkowo dodałem jabłka i jeszcze trochę zielonej cebulki - po wczorajszej imprezie mam zamówienia na kilkanaście słoiczków. I to się tak szybko robi.
PS. Ale niezdrowe i kaloryczne też to jest:)))
zabrzanin Mar 22, 2009

Vanityy, proszę, kontroluj się. Nie każdy wegus wyznaje dokładnie te same poglądy co ty. W szczególności są też tacy, którzy po prostu nie lubią mięsa i wyłącznie z tego powodu są wege. Oni też maja prawo korzystać z Puszki. A Planta, jeśli chcesz wiedzieć, jest nie do zaakceptowania z innego powodu: zawiera mono- i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych (polecam www.food-info.net/pl/e/e471.htm). Ja takich wynalazków jednak nie używam i o jej składzie dowiedziałam się dopiero niedawno. Dlatego jeszcze jakiś czas będzie to w Puszce pokutować.
A na koniec jeszcze raz proszę o utrzymanie dobrej atmosfery i tolerancję dla innych :)
admin Mar 16, 2009

to skandal zeby na puszce w przepisie była planta która jest unilevera;/ wiwisekcje macie gdzies ?
vanityy Mar 15, 2009

Gratulacje autorowi (autorce?) przepisu..
Niesamowicie podobne..
~xyz Mar 4, 2009

BOOOOZZEEE!!! Kto tam wrzucil tego swinia?? IDENTYCZNY jak smalec po skwarkach ze swiezo ubitego prosiaka i KAZDY sie da nabrac, nawet miesozerca. Mamooo, boje sie tych pieczarek..
~xyz Mar 4, 2009

ochydztwo. :-(
jest tak naturalnie świński, ze nie tylko nie do zjedzenia, ale i do wąchania sie nie nadaje.

Jedyne do czego sie nadaje, to 'nabieranie' zwłokożernej rodziny i znajomych. Z moich jesczze nikt nie odróżnił.
Kwiryniusz Oct 10, 2008

Pyszny! Polecam:)
maria Oct 1, 2008

A co mozna dac zamiast Planty lub tluszczu kokosowego? Jestem poza Polska i nigdzie nie moge tego znalezc:/
lolituma Sep 19, 2008

przepyszny! ;)
nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry i praktycznie nie do odróżnienia do zwykłego ;)
ahhh i te skwarki :D
Magda-Andrzej Aug 21, 2008

Mniam i mlask:)Najkrótsze i najbardziej trafne określenie.Robię go od zeszłego roku i polecam wszystkim, którzy znają smak smalcu i za nim tęsknią.A do tego świeżutki chlebek i ogórek, najlepiej małosolny.A i jeszcze jedno - w/g mnie bije na głowę smalec sojowy, który można kupić.
~baszurka Feb 20, 2008

rewelacja,nie wiem jak smakuje pierwowzór,ale ten jest przepyszny
~palula1 Jul 19, 2007

Smalczyk faktycznie nie do odróżnienia...
Tak dalece, że po chwili zachwytu moja rodzina nie chce juz go jeść bo zbyt autentyczny. Ale jeśli komuś to nie przeszkadza to szczerze polecam ;))
~Lenka Oct 16, 2006

A ja moczę granulat i daje taki miękki. Też jest super! Poza tym czasem sypne trochę zmielonego słonecznika albo dyni. Jeszcze poza tym dodaje zielonego pieprzu zmielonego w ręcznym młynki. Pycha.
~Izka Aug 19, 2005

wczoraj zrobiłam - jest pyszny! Nie miałam grzybów i dałam margarynę Florę nisko tłuszczową, więc konsystencja trochę lużna, ale jest pycha! Dzieki za przepis
autor anonimowy Aug 18, 2005

rzeczywiscie smalec jest pyszny, dziekuje za ten przepis i pozdrawiam ;-)
~nico Apr 25, 2005

Smalczyk jest rzeczywiście fenomenalny!!! Ja go jedynie nieco bardziej wysmażam, by "skwareczki" były bardziej chrupiące; ale rozdałam ten przepis już tylu "nie-wege", że trudno zliczyć - 90% nie wierzyło przy pierwszym spotkaniu ze smalczykiem, że tenże smalczyk w życiu z żadnym mięsem się nie widział!
~Grażka Dec 10, 2004

PYCHA!!!!!!!!!!
~yetta Jul 14, 2004

Bardzo smaczny. Mozna dodać np. do młodych ziemniaczków z wody. Niebo w gębie.
~Magnolia Jul 21, 2003

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas