
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Kawa z cynamonem/wanilią (wegańska) kawa rozpuszczalna, czy mielona? Bo to chyba dla proporcji ma znaczenia.... autor anonimowy Jun 15, 2001 ![]() mniam. proste jest smaczne! ale z domu mnie wygonią jak jeszcze cos z bananów zrobie ;-) muszę odczekać... mozna szczyptę osolić. wzmacnia sie smak w ten sposób. sprawdzone. wojmat Jun 13, 2001 ![]() musze powiedziec ze wyszla niespodziewanie smaczna, choc niestety bez rzezuchy, ktorej akurat nie mialam. i fajna wizualnie :) jak raz na te pore roku :) choc pewnie polaczenia rzodkiewki, dymki i rzezuchy nie wszystkich zachwyci, pomidor i kalarepka bardzo fajnie do calosci pasuja. zastanawialam sie tez czy nie zrezygnowac z soku z tytryny. ostatecznie jednak postanowilam trzymac sie przepisu i byl to dobry wybor :) patrycccja Jun 8, 2001 ![]() o! tez taka robie! banalnie prosta a cieszy :) ja jednak ciacham tez liscie - o ile sa mlode i ladne. i czasem troche oliwy jakiejs daje a czasem nie. tylko nie wiem jak liscie rzodkiewki maja sie do dzieci... ;) patrycccja Jun 8, 2001 ![]() musze powiedziec, ze nie calkiem pokrywa sie on z moimi wyobrazeniami. moze dlatego, ze oczekiwalam po prostu dobrego sosu do surowki ;) patrycccja Jun 7, 2001 Pyry zapiekane a la saovignon :) (lakto-wege) A ja znam te potrawe pod zupelnie inna nazwa: gratin dauphinois; i nie uzywam kwasnej tylko slodka smietane; i nie zagotowuje tego tylko ukladam ziemniaki w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym maslem, co pare warstw ziemniakow dodaje rozgniecionego czosnku, zalewam to przyprawionym mlekiem ze smietana (sol, pieprz i galka)tak zeby mleko przykrylo ziemniaki i wstawiam na okolo godzine do piekarnika (180-200°). po godzinie mleko i smietana powinny odparowac a ziemniaki powinny sie ugotowac. Uwaga kipi, totez podkladam kawalek folii aluminiowej, zeby sie nie meczyc potem z szorowaniem piekarnika i moze sie przypalac ta wierzchnia warstwa ziemniakow. Kiedy sie tak dzieje przykrywam kawalkiem folii albo przykrywka, niektore formy zaroodporne maja. Nie zawsze posypuje serem, bez sera tez jest fajnie. ~cookingcorner@poczta.onet.pl Jun 2, 2001 Kapusta biała z pieczarkami na maśle (wegańska) Przepis ten podała w Twoim Stylu p. Tessa Capponi- Borawska. Kapustka jest znakomita, ale ja wolę wersję z kiszoną, którą sie odcedza(soczek wypija) przelewa i dusi z pieczarkami długo i wolniutko, aż do momentu gdy maślany zapach nie pozwoli nam dłużej utrzymać języka i wygłodniałego brzuszka na wodzy. Smacznego! ~claud May 31, 2001 Zupa czosnkowa z pomidorami podawana na chlebie (wegańska) to zupa o bardzo ciekawym smaku - swietna i prosta! Rena May 25, 2001 ![]() prawda, ze oliwa nieodzowna? :) przechodzac na weganizm zalowalam tylko jednego: salatki z pomidorow z jogurtem... a jedzac kiedys inna salatke w vedze, ale tez z pomidorami, odkrylam, ze to wcale nie o jogurt w tym chodzi! ze to "towarzystwo" jakiegos tluszczu daje taki posmak czy jak to nazwac :)))))))) patrycccja May 23, 2001 Zupa ryżowa z porami i cukinią (lakto-wege) calkiem smaczna zupa - wychodzi gesta, wiec i syci. Rena May 23, 2001 Surówka z pomidorów (z porem lub cebulką) (wegańska & RAW) ja znam te salatke z oliwa - jem ja prawie codziennie:))) smak oliwy w tej salatce to gwozdz programu:))) bardzo mi tez smakuje z olejem lnianym lub dyniowym. Rena May 22, 2001 Spaghetti z czosnkowym sosem z cukinii (wegańska) kocham cukinie i ten przepis mnie w tym utwierdzil. Rena May 14, 2001 Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym (z grilla) (wegańska) na dzisiejszym grillowaniu te boczniaki staly sie przebojem dnia! bardzo smaczne! Rena May 13, 2001 Syli jabłka z grilla (wegańska+miód) Syla - jestes wielka!!! te jablka byly lekkim i pysznym deserem po calodniowym grillowym obzarstwie:) Rena May 13, 2001 Grzanki (grillowane) (wegańska) pyszneeeee! Rena May 13, 2001 ![]() a widzisz, i tu sie zdziwisz. dla mnie ten przepis to odkrycie (mam zabki, wiec nie bede miksowala ryzu ;). moja mama robila to zupelnie inaczej. ryz z jablkami i cynamonem jeszcze zapiekala. hm, moze postaram sie zeby mi powiedziala jak to sie dokladnie robi i tez dorzuce do puszkkki :) patrycccja May 12, 2001 Ciasteczka z kleiku ryżowego (lakto-ovo-wege) Ja dodaje jeszcze 8 łyżek wiórek kokosowch, sa wtedy jeszcze lepsze. ~kot May 8, 2001 Ziemniaki z grilla lub piekarnika w aromatycznej omaście (wegańska) ziemniaczki udaly sie wysmienicie. sos, ktorym byly polane w czasie pieczenia, spowodowal, ze unosil sie taki zapach, ze wszystkim ciekla slinka... Rena May 5, 2001 Warzywa marynowane na grillu (wegańska) ja wyprobowalam baklazana i czerwona papryke. o ile baklazan okazal sie ciekawy w smaku, szczegolnie w polaczeniu z bulka i maslem (taki specyficzny, slodkawy smak),to papryka okazala sie hitem - czegos tak doskonalego w smaku to dawno nie jadlam!!! Rena May 5, 2001 Banany pieczone w ognisku (wegańska) to niezwykle wykwintny (jak na grilla) deser. bardzo smaczny. banany sie calkiem nie rowalily, zas czekolada sie cudownie rozplynela na calych bananach. Ania Kowalska z grupy pl.rec.kuchnia dodala jeszcze cynamon i starte drobno orzechy - mysle, ze tak jest jeszcze pyszniej. Rena May 5, 2001 Krem brokułowy na zimno (lakto-wege) Kremik jest znakomity .Delikatny i finezyjny ale tez ma w sobie to cos, co sprawia, ze przy najblizszej okazji chcialabym poczestowac nim swoich gosci.Niezwykle istotna jego zaleta jest tez to, ze robi sie go bardzo szybko.Zrobilam to jako zupe-krem na cieplo. Kiedys jadlam cos podobnego w jednej z renomowanych warszawskich restauracji .Dosmaczylam to jeszcze czosnkiem. Pycha. dzieki za przepis. ~Halszka Apr 29, 2001 Placki z kukurydzy i kwaśnej śmietany z gałką muszkatołową (lakto-ovo-wege) przetestowalam, ze nie trzeba czekac godzine, mozna smazyc od razu po zmieszaniu skladnikow. polecam tez wiecej kukurydzy - ja daje 400 g (mrozonke). te placki zachwycily nawet moja mame:) Rena Apr 28, 2001 Makaron ze szpinakiem, kukrydzą i fasolką szparagową (wegańska) uuups... zapomniałam o oliwie w przepisie, przepraszam :-)) magda firlit Apr 26, 2001 Placki ziemniaczane z charakterem (wegańska) Placki ziemniaczane z charakterem: Podsłuchane w Radio Gdańsk i wypróbowane: 1. Do tradycyjnie przygotowanych placków dodać czosnek i dużo ziół (przede wszystkim majeranek i zioła prowansalskie) 2. (to już moja modyfikacja) - j.w. ale bez czosnku. Za to czosnek dodajemy do dipu jogurtowego, który jemy z plackami. Dip: na tarce warzywnej zetrzeć świeży ogórek, posolić, zlać powstały sok, dodać zmiażdzony czosnek, wymieszać z jogurtem. Smacznego! ~wave Apr 26, 2001 ![]() hm, zastanawiam sie wlasnie co tez sie dodaje do roznych rodzajow pieczywa... tzn. i tak nie przepadam za pieczywem, a juz zwl. za bialym, ale zawsze lepiej wiedziec niz nie wiedziec :) w kazdym badz razie ostatnio w ulotce provamelu. i tam, w e wskazówkach dla ludzi uczulonych na mleko krowie, na liście tego, czego nie powinno sie jeść są: chleb mleczny, pieczywa z rodzynkami, pieczywo kanapkowe, bułeczki... i co o tym myśleć? a! tak wogole to zadne sklepowe pieczywo nie jest zapewne nie tylko weganskie ale i wegetarianskie. dodaje sie przeciez cysteine. patrycccja Apr 24, 2001 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |