
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Babka piaskowa 6 (ovo-wege) mialam w domu nadmiar maki ziemniaczanej i to bylo kryterium wyboru ciasta na sobotnie popoludnie. ciasto wyszlo przepyszne - takie lekkie i puszyste. calosc robilam z 10 minut, pieklam 45 minut w 200 stopniach. Rena Nov 3, 2001 Sok z gorącą wodą na chłodne dni (wegańska) Powiem szczerze ze to chyba przesada :-) ~Xpert Nov 2, 2001 "Risotto" jarskie - ryż duszony z pieczarkami, włoszczyzną i groszkiem (wegańska) Wlasnie zjadlem. Bylo bardzo dobre. Mniam mniam. Teraz bym pospal. ~Xpert Nov 2, 2001 ![]() powiem tak: pyszne wyszlo, tylko czemu mnie nikt nie uprzedzil ze ta kasza sie tak koszmarnie dlugo gotuje???????? cale szczescie ze dzis zrobilam to na kolacje a nie na sniadanie ;) i jeszcze jedna uwaga: orzeszki i tarte jabla to rewelacyjny pomysl! z takim dodatkiem smakuje o wiele lepiej niz bez :) z innymi przepisami z serii kaszka/platki z jablkami i bakaliami tez musze wyprobowac patent z dodawaniem startych jablek juz po ugotowaniu kaszki/platkow. patrycccja Nov 1, 2001 ![]() wow, pycha! mialam za malo brokulkow wiec czesc zastapilam mrozonym zielonym groszkiem - tez pieknie zielony :) gotowalam na parze - dopiero pozniej wiec solilam, cukru ani ziarenka nie dodalam. zrezygnowalam tez z chili a za to wrzucilam sporo czosnku. do tego pomidorek lub ogorek, akurat sloneczko wyszlo, i usmiech na twarzy :) patrycccja Nov 1, 2001 ![]() pamietam jak bylam mala i mama zrobila duzo soku i dzemow z bzu czarnego... ale je uwielbialysmy z siostra! :) ale jedna uwaga: ten bez musi byc zbierany po pierwszych przymrozkach. juz nie pamietam czemu... ale tak podobno jest. patrycccja Nov 1, 2001 ![]() nie jest tak dobre jak kaszka manna robiona w ten sam sposob... moze to przyzwyczajenie, ale i tak wole manne. w dodatku kukurydziana przywarla mi do dna garnka... nie wiem, moze za rzadko mieszalam... w kazdym badz razie jako urozmaicenie sniadan moze byc :) patrycccja Oct 29, 2001 ![]() mmm, pycha wyszlo :) ja zawsze bardzo lubilam kaszke manne, ale z dodatkami jest o wiele fajniejsza :) nie mialam moreli, wiec wrzuciłam figi, pokrojone oczywiscie - troche sie porozlatywaly i dzieki pesteczkom kaszka wygladala jakby miala piegi :)))))) no i soli troche dodalam - niecala lyzeczke na 2,5 szklanki kaszki (swoja droga to byla porcja ktora przerosla mnie i wojtka, chyba ze 3-4 zarloki by sie tym najadly). syla, ty nie dodajesz czy niechcacy nie dopisalas? no i nie miksowalam bo lube taka niejednolita strukture jedzenia. no i komplet zabkow mam ;) a w puszccce mozna znalezc przepisy z tej samej serii: owsianka - danie śniadaniowe z płatków owsianych z jabłkami (tez pycha) i danie śniadaniowe z kaszki kukurydzianej (do wyprobowania na nastepne sniadanko :) patrycccja Oct 28, 2001 Chleb żytni cebulowy na zakwasie (wegańska) ja nie jestem autorem tego przepisu, skads go przepialam, dokladnie juz nie pamietam skad, to samo dotyczy innych przepisow chlebowych umieszczonych tu przez wojmata a sygnowanych moim nickiem. pozdro. ~gombek Oct 26, 2001 Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska) az beda miekkie :) zrobia sie wtedy blade w kolorze, ale kolor wroci jak sie je doprawi kwaskiem cytrynowym albo sokiem z cytryny i do tego sola i cukrem czy innym slodziszczem. to samo kolor zupy. autor anonimowy Oct 26, 2001 ![]() zasmakowa mi :) teraz obie sobie rozne modyfikacje. skonczyla mi sie dymka, wiec przedwczoraj zrobilam sobie z pasta z bazylii (nie za duzo! ma intensywny aromat!). a dzis przejzalam lodowke i znalazlam pora na swej drodze :) wiec do surowki trafila polowka takiego sredniego pora. teraz sie nia opycham i jestem szczesliwa :) patrycccja Oct 24, 2001 Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska) dlaczego afrykanska? Zupa jest dobra ~panjurek2000@hotmail.com Oct 24, 2001 Sałatka meksykańska z puszek z marynowaną cebulką, papryką i serem (lakto-ovo-wege) osobnikom nie lubiącym zbytnio majonezu w sałatce (jak ja) polecam oliwę+ocet balsamico i trochę koperku, najlepiej świeżego. Mniammmm ~Waldemar Oct 21, 2001 ![]() mmm, ale pycha! od dawna cos takiego za mna chodzilo :) zrobilam sobie z cynamonem i zjadlam czesc ot tak, samo, a czesc z mlekiem sojowym. acha, dosladzajac czesc slodem a czesc fruktoza. zadnej granoli. a na przyszlosc postanowilam, ze szklanke jablek wrzuce na poczatku gotowania - tak jak w przepisie, a druga szklanke albo pol pod koniec. bo jabluszka przez te 10 min sie rozgotowuja, a ja bym chciala zeby czesc byla... nierozgotowana :) pycha sniadanko. patrycccja Oct 21, 2001 ![]() zrobilismy sobie bigosik z wojtkiem - raz z marchewka i bez grzybkow, drugi raz z grzybkami ale bez marchewki. ten z marchewka byl mniej bigosikowy, ale tez dobry :) tym razem wojtek postawil na swoim i byly bez koncentratu, nastepny bedzie z, bo bardzo lubie :) aromat jalowca jest cudny! pycha wychodzi! :) patrycccja Oct 20, 2001 Kapuściane kotleciki "resztka" (wegańska) Bardzo fajne! A ja ostatnio mam "kryzys" w wymyślaniu nowych potraw :-)). magda firlit Oct 16, 2001 Plebejska pasta "tofucado" (wegańska) :-PPP spróbuję! magda firlit Oct 16, 2001 ![]() no... w końcu jakaś tarta. zrobie chyba żonie na kolację bo dziś urodziny ma :-) oczywiście wegańską. wojmat Oct 16, 2001 Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska) ale przez jaki okres mam gotowac te buraki??? podpisano Laik autor anonimowy Oct 16, 2001 ![]() rowniez odwazylam sie w koncu sama zrobic tarte. poniewaz nie jem masla ani margaryny zastapilam ja oliwa z oliwek. wole tez od maki bialej make razowa. w efekcie moj przepis na ciasto wygladal nastepujaco: po szklance maki bialej i razowej, pol szklanki oliwy, nieco mniej niz pol szklanki wody - tyle, aby uzyskac jednolita bryle ciasta; nie odwazylam sie narazie zrobic z samej razowej, ale nastepnym razem z pewnoscia tak zrobie - jestem pewna ze wyjdzie. patrycccja Oct 13, 2001 ![]() ale mi klina zadales :) ale prosze, oto wyjasnienie: kapuste gotuje sie tak jak na bigos - odciska i gotuje z niewielka iloscia wody. chyba ze to taka ledwo co ukiszona, jaka sie kupuje na poczatku sezonu - wtedy nie odciskac bo wogole nie bedzie kwasku. patrycccja Oct 12, 2001 ![]() jak gotujesz (mamo patrycji:-) kapustę? w małej ilości wody czy odlewasz po gotowaniu? odciskasz przed gotowaniem? brzmi smakowicie. jak bedę miał czas to zrobimy. wojmat Oct 12, 2001 ![]() mniam Gandalfie! ale ja dam mniej czosnku ;-) wojmat Oct 11, 2001 Placki bananowe dla Wojtka (wegańska) Uwielbiam te placki, Milenka również! Masz rację, z orzechami mogą być pyszne :-p :-) magda firlit Sep 30, 2001 ![]() A teraz garść nowych wniosków z dalszych eksperymentów: super jest dodac do środka troche cynamonu - zyskuja fajnego aromatu. Ale to dla amatorów cynamonu - nie każdy lubi. Drugi pomysł to wrzucenie pestek słonecznika lub pokruszonych orzechów włoskich (inne pewnie też moga być). No to smacznego. patrycccja Sep 30, 2001 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |