7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Komentarze do przepisów

- od najnowszego do najstarszego -


   790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800    


Wieloowocowe powidła (wegańska)
niezłe - właśnie zbieram pomysły na zimowe przetwory, ale najpierw wypróbuję krótką serię. renata, gdzie ty to wygrzebujesz? :-)
wojmat Jul 23, 2001

Mleko sojowe czekoladowo-bananowe (napój) lub lody (wegańska)
lubię takie przepisy - dobry i prosty. chwila i juz jest. mniam! córa wcina?
wojmat Jul 23, 2001

Kisiel wiśniowy (wegańska)
śmietaną sojową? ;-)
wojmat Jul 23, 2001

Budyń kakaowy lub karobowy (wegańska)
aż się prosi dorzucić laseczkę wanilii do mleka - byłby waniliowy... :-P
wojmat Jul 23, 2001

Bakaliowa pasta z ciecierzycy (wegańska)
jak sie spotkamy to mnie poczestujesz ;-)
wojmat Jul 23, 2001

Fasolka szparagowa po grecku (duszona w pomidorach) (wegańska)
chodzilo chyba o to, ze wrzucamy na zimna wode, a nie na wrzatek, choc nie jestem przekonana, czy to zmieni smak. ja w kazdym razie robilam ten przepis i fasolka smakowala wybornie:)
Rena Jul 18, 2001

Fasolka szparagowa po grecku (duszona w pomidorach) (wegańska)
Co to znaczy "ugotować fasolkę w osolonej i o c h ł o d z o n e j wodzie"?
~Anka Jul 18, 2001

Pory z ziemniakami z mikrofali (wegańska)
Porcja dla 1 _żarłocznej_ osoby ;-)

Można zrobić to samo gotując na parze. Wtedy nie obieramy i nie kroimy ziemniaków, a tylko je dokładnie myjemy szczotką i obieramy ze skórki (albo i nie) po ugotowaniu.
Gandalf Jun 28, 2001

Diabelskie spaghetti [Spaghetti indiavolati] (wegańska)
mniam. pycha. lubie makaronik!
~bogo Jun 27, 2001

Chłodnik bułgarski (z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem) (lakto-wege)
Oryginalny chłodnik bułgarski to Tarator, z jogurtu, mielonych orzechów włoskich, czosnku, kopru i tartych na tarce świeżych ogórków. Moja bułgarska babcia w upały robiła ogromny gar tej pychoty i najbardziej zawsze mi smakowała z białym, gorącym chlebem. Polecam.
~ANA Jun 26, 2001

Kotlety z ziemniaków (wegańska)
to polecam wam jeszcze kotlety ziemniaczano-warzywne - nieco urozmaicona wersje tych kotlecikow. tez pyszne , a dzieki warzywom dodatkowo po prostu przepiekne :)
patrycccja Jun 18, 2001

Kotlety z ziemniaków (wegańska)
Takie dobre, ze az nie da sie tego opisac.
Jednym slowem "mniam, mniam", albo jak kto woli "niebo w gebie".
autor anonimowy Jun 18, 2001

Placki bananowe dla Wojtka (wegańska)
odrobina soli to faktycznie dobry dodatek. nie decydujący ale dobry :)
dzis znów robilam te placki. niestety skończyła mi sie mąką razowa... zamiast niej wzięłam więc białej i troche otrębów oraz popping amarantusowy. jednak biała maka to nie to samo co razowa... juz takie pyszne nie byly, jakies takie... jednolite (chodzi o teksturę) wyszły. i smakowo nie az tak dobre. wniosek: biała maka jednak niezbyt sie nadaje.
smacznego :)
patrycccja Jun 17, 2001

Wafle z masą z mleka skondensowanego i masła (lakto-wege)
Po co ten tłuszcz? Ja smaruję gorącym mlekiem. Ale lepiej gotować mleko skondensowane powyżej 2h. Nie leje się tak.
autor anonimowy Jun 16, 2001

Wafle z masą kakaową z jajek i masła (lakto-ovo-wege)
Zamiast całych jajek można dać same żółtka, zamiast kakao wanilię i co bardzo ważne rozkruszone kawałki zwykłych(takich jakie były dawniej) herbatników. Wafle maja tendencje do nasiąkania i stają się gumowe, tak jak większość zwykłych, impulsowych lodów w rożku. Herbatniki ciagną wilgoć i
dodatkowo dodają smaku. Jak ktoś lubi i potrafi mozna robić przekładańce, tzn kilka warstw z suchą masą, natomiast dwa ostatnie wafle smarujemy cienką warstwą rozpuszczonej
czekolady, a między nie możemy wstawić dowolną, wilgotną masę, np. żółtko, cukier, masło i poziomki.
autor anonimowy Jun 16, 2001

Kawa z cynamonem/wanilią (wegańska)
kawa rozpuszczalna, czy mielona? Bo to chyba dla proporcji ma znaczenia....
autor anonimowy Jun 15, 2001

Placki bananowe dla Wojtka (wegańska)
mniam. proste jest smaczne!
ale z domu mnie wygonią jak jeszcze cos z bananów zrobie ;-) muszę
odczekać...

mozna szczyptę osolić. wzmacnia sie smak w ten sposób. sprawdzone.
wojmat Jun 13, 2001

Surówka wiosenna z kalarepki, marchewki, pomidora i rzodkiewek (wegańska & RAW)
musze powiedziec ze wyszla niespodziewanie smaczna, choc niestety bez rzezuchy, ktorej akurat nie mialam. i fajna wizualnie :)
jak raz na te pore roku :)
choc pewnie polaczenia rzodkiewki, dymki i rzezuchy nie wszystkich zachwyci, pomidor i kalarepka bardzo fajnie do calosci pasuja.
zastanawialam sie tez czy nie zrezygnowac z soku z tytryny. ostatecznie jednak postanowilam trzymac sie przepisu i byl to dobry wybor :)
patrycccja Jun 8, 2001

Rzodkiewkowa surówka Mileny (wegańska & RAW)
o! tez taka robie!
banalnie prosta a cieszy :)
ja jednak ciacham tez liscie - o ile sa mlode i ladne. i czasem troche oliwy jakiejs daje a czasem nie. tylko nie wiem jak liscie rzodkiewki maja sie do dzieci... ;)
patrycccja Jun 8, 2001

Majonez (sos) ze słonecznika (wegańska)
musze powiedziec, ze nie calkiem pokrywa sie on z moimi wyobrazeniami. moze dlatego, ze oczekiwalam po prostu dobrego sosu do surowki ;)
patrycccja Jun 7, 2001

Pyry zapiekane a la saovignon :) (lakto-wege)
A ja znam te potrawe pod zupelnie inna nazwa: gratin dauphinois; i nie uzywam
kwasnej tylko slodka smietane; i nie zagotowuje tego tylko ukladam ziemniaki w
zaroodpornym naczyniu wysmarowanym maslem, co pare warstw ziemniakow dodaje
rozgniecionego czosnku, zalewam to przyprawionym mlekiem ze smietana (sol,
pieprz i galka)tak zeby mleko przykrylo ziemniaki i wstawiam na okolo godzine
do piekarnika (180-200°). po godzinie mleko i smietana powinny odparowac a ziemniaki powinny sie ugotowac. Uwaga kipi, totez podkladam kawalek folii aluminiowej, zeby sie nie meczyc potem z szorowaniem piekarnika i moze sie przypalac ta wierzchnia warstwa ziemniakow. Kiedy sie tak dzieje przykrywam kawalkiem folii albo przykrywka, niektore formy zaroodporne maja. Nie zawsze posypuje serem, bez sera tez jest fajnie.
~cookingcorner@poczta.onet.pl Jun 2, 2001

Kapusta biała z pieczarkami na maśle (wegańska)
Przepis ten podała w Twoim Stylu p. Tessa Capponi- Borawska. Kapustka jest znakomita, ale ja wolę wersję z kiszoną, którą sie odcedza(soczek wypija) przelewa i dusi z pieczarkami długo i wolniutko, aż do momentu gdy maślany zapach nie pozwoli nam dłużej utrzymać języka i wygłodniałego brzuszka na wodzy.
Smacznego!
~claud May 31, 2001

Zupa czosnkowa z pomidorami podawana na chlebie (wegańska)
to zupa o bardzo ciekawym smaku - swietna i prosta!
Rena May 25, 2001

Surówka z pomidorów (z porem lub cebulką) (wegańska & RAW)
prawda, ze oliwa nieodzowna? :)
przechodzac na weganizm zalowalam tylko jednego: salatki z pomidorow z jogurtem... a jedzac kiedys inna salatke w vedze, ale tez z pomidorami, odkrylam, ze to wcale nie o jogurt w tym chodzi! ze to "towarzystwo" jakiegos tluszczu daje taki posmak czy jak to nazwac :))))))))
patrycccja May 23, 2001

Zupa ryżowa z porami i cukinią (lakto-wege)
calkiem smaczna zupa - wychodzi gesta, wiec i syci.
Rena May 23, 2001

   790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800    





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas