
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -"Risotto" z piekarnika, przepyszne (lakto-wege) możliwe, że przepyszne, ale to nie jest risotto ~ola 2013-08-24 15:45:06.507 Koktajl pomidorowy (wegańska & RAW) Fajny przepis na szybkie dobre picie :) dobre na lato. Też daję do koktajlów i smoothies ogórka, czasem zamiast wody ;) Ale słyszałam, że łączenie pomidorów i ogórków ponoć powoduje, że przez askorbinazę z ogórka witamina C z pomidorków robi się niedostępna. Hell Kitty 2013-08-24 14:18:31.539 Brownie (wegańska) czekolada Alpen Gold ze skórką pomarańczową NIE JEST WEGAŃSKA. czytajcie skład ~Marta 2013-08-24 14:05:11.871 Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu) (wegańska) Bardzo dobry sos polecam. ~pycha 2013-08-24 13:13:56.196 Kotlety z ryżu i soczewicy (wegańska) super, pierwszy raz udało mi się usmażyć kotlety :) super, polecam ~Muskaan 2013-08-24 10:38:33.57 ![]() czasami bakłażana solę i odsączam - ale to do potraw, gdzie jest on głównym składnikiem (salata de vinete, bakłażany marynowane) - do tej potrawy nigdy nie obrabiam wcześniej bakłażana zabrzanin 2013-08-24 09:56:53.593 Jarmuż duszony w aromatycznej, czosnkowej zalewie (wegańska) Wszystkie te linki do pcrm.org już nie działają, bo oni coś tam pozmieniali ze stroną i nie można nic znaleźć. Rozumiem, że ten jarmuż to taki na zimę do słoików? A jak to potem jeść? Z czym albo do czego? ~Marta 2013-08-23 23:43:29.311 ![]() Od lat nie jadłam tej sałatki z powodu majonezu. Na kupny wegański nigdzie nie mogłam trafić. Ostatnio wreszcie się ogarnęłam i znalazłam przpis na pyszny majonez z białej fasoli. Robi się go błyskawicznie i wreszcie zrobiłam sałatkę. Skład trochę inny od tej, bo np nie mam cebuli ani jabłka, jest seler. I to jest ten smak z dzieciństwa, to jest ta sałatka, której miało się dosyć po każdych świętach. :D Qmcia 2013-08-23 20:47:21.341 ![]() Papryki zapiekłam (w naczyniu żaroodpornym, podlane bulionem warzywnym) w piekarniku, warzywa podsmażyłam na patelni (pominęłam cukinię), a zamiast kuskusa dałam kaszę jaglaną przyprawioną sosem sojowym. Wyszło boskie, zwłaszcza z sosem stylizowanym na keczup z cukinii ;). Do tego sałatka z dressingiem ziołowym - MNIAM! :) TNT 2013-08-23 12:35:43.5 Tarta z cukinią i kwiatami dyni/cukini (wegańska) właśnie zrobiłam i wyszło genialne! nooo może przegięłam z czosnkiem ale to taki wypadek przy pracy :) Następnym razem będzie lepiej. No i wygląda cudownie - goście oszaleją, jak ich uraczę takim kwietnym daniem :) ~Paulina 2013-08-22 21:09:39.214 ![]() A czy stare przepisy są na nowym blogu? Chyba nie, tarty tam nie znalazłam... patrycccja 2013-08-22 20:42:32.531 ![]() Bardzo dobre danie :-) Vegegirl 2013-08-22 18:10:20.96 ![]() Pierwsze słyszę! Tarnina, jarzębina, jałowiec - owszem. Ale dzika róża, głóg, czarny bez - nigdy! Przynajmniej zgodnie z moją wiedzą. Nie wiem, czy Gumowska ("Słońce w słoikach", str. 145, mniej więcej na środku strony) z 1988 roku jest wystarczająco stara i poważana, by zyskać miano wiarygodnego źródła, ale mimo to zacytuję: "Nie tylko trzeba uważać, aby nie zbierać kwiatów czy owoców dzikiego bzu z miejsc skażonych, ale trzeba zbierać owoce tylko wtedy, gdy są już zupełnie dojrzałe. Niedojrzałe zawierają kwas pruski i są trujące. Gdy dojrzeją, po tym toksycznym związku nie ma śladu i nawet dzieci mogą takie dojrzałe jagódki jadać." Zawsze jej wierzyłam i jakoś się nie zatrułam ;) I przynajmniej u mnie w porze przymrozków naprawdę nie ma co zbierać z bzu. Z jarzębiny zresztą też, więc ląduje w zamrażarce. Słyszałam, że jarzębinę można też sparzyć wrzątkiem i to również niweluje jej trujące związki, ale jeszcze nie próbowałam tej metody. Luna7 2013-08-22 17:53:40.787 Ryż / gotowanie ryżu w pięciu wariantach - przepis podstawowy (wegańska) Czy można rozciąć ryż w paczce i ugotować go metodą chińską, czy trzeba kupić specjalny chiński ryż? ~Danara 2013-08-22 14:19:20.315 ![]() Jeśli fasolka szparagowa, to tylko z pomidorkami! Ewentualnie w znamienitym towarzystwie cukinii lub papryki. Znakomite połączenia :) Dana 2013-08-22 13:25:11.966 ![]() Zgodnie z dawnymi przepisami, czarny bez zbierało się po przymrozkach lub mroziło w zamrażalniku, jeśli zebrany był wcześniej (podobnie jak jarzębinę). Miało to na celu niwelowanie trujących własności świeżych owoców. To świetnie, że już nie jest to konieczne. Dana 2013-08-22 13:21:48.91 Makaron z pomidorowo-bakłażanowym sosem (wegańska) Polecam również cukinię w zastępstwie bakłażana i dodatek ziół prowansalskich. Proste i wyborne:) ~Karo 2013-08-22 11:15:22.716 Spagetti z kurkami (wegańska) Mhmmm, kurki... Uwielbiam. Ja robilam ze smietana zwykla, ale jako ze my w domu jestesmy w fazie "vegan wannabe", na pewno wyprobuje! Ireth 2013-08-21 22:35:13.774 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() navia 2013-08-21 18:50:48.376 ![]() O nie, właśnie dzisiaj wymyśliłam ten przepis i chciałam go dodać na puszę, ale widzę, ze ktoś mnie ubiegł! :) Tylko mój przepis był ciut inny: podsmażyłam też jedną cebulkę i dodałam przecier pomidorowy. Dodatkowo wydrążyłam środek z dużej bułki, podpiekłam ją i wypełniłam ją bakłażanowo-pomidorowym farszem. Z makaronem sos komponuje się wyśmienicie. koszka 2013-08-21 18:28:51.433 ![]() Z czarnym bzem absolutnie nie trzeba czekać do przymrozków. Zresztą, w przymrozkowej porze często są już jedynie jego resztki. Nie poleca się jedynie dużych ilości bzu na surowo. U mnie na podwórku właśnie dojrzewają pierwsze baldaszki. Muszę wypróbować ten przepis ;) Luna7 2013-08-21 18:17:03.056 ![]() Wytłoki po odciśnięciu soku z warzyw stanowią również świetną bazę dla zup jarzynowych lub leczo. Dana 2013-08-21 16:43:19.335 Marchew z groszkiem na dwa sposoby (z zasmażką lub bułką tartą) (lakto-wege) Jeśli można coś doradzić - nie dawaj tyle wody. Wystarczy dać trochę na sam spód, gotować pod przykryciem i pilnować, żeby ciągle było troszkę wody. To co nie jest zalane, dojdzie na parze :) nie trzeba będzie wylewać wody, w której jest pełno smaku, bo będzie jej niewiele ;) ~Kyu 2013-08-21 16:12:14.803 Mleko sojowe (wegańska) co do przechowywania: ja mroze mleko sojowe (i inne roslinne) w woreczkach do lodu, nie tylko nadaje sie do mrozonej kawy, ale np. do gotowania owsianki- 5 kostek mleka rozpuszcza sie w sekundę efedrina 2013-08-21 16:05:51.415 ![]() Choć już het het po walentynkach z miłą chęcią wypróbuję. dzikie wino 2013-08-21 14:47:06.132 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |