puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Crumble z rabarbarem i truskawkami
autor: Malve
dieta: wegańska
Przepyszny wegański crumble z truskawkami i rabarbarem.
-
Cytrynowy sernik na zimno (Lemon jelly cheesecake)
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Brytyjski przepis na pyszny cytrynowy sernik na zimno. Dostałam go od dziewczyny mojego brata, Szkotki. Najfajniejsze jest w nim to, że można go modyfikować na wiele sposobów, bawiąc się smakiem.
-
Cytrynowy sernik z tofu i kaszy jaglanej
autor: ~wd
dieta: wegańska
Ania D.: "Jestem bardzo zadowolona z połączenia kaszy jaglanej z tofu. Nie czuje się posmaku tofu, a sernik staje się delikatny i nie jest tak skoncentrowanym źródłem białka."
Kamm z wegedzieciak.pl: "Wyszedł pyszny, niesamowity ! :-) Przyznam, że nie do końca byłam przekonana że wyjdzie z tego coś tak wspaniałego. Tym bardziej, że nawet przed wege nie lubiłam serników - były za bardzo sernikowe ;-) :-> Ten jest po prostu cudowny!"
-
Czekoladowy tofurnik na orzechowym spodzie
autor: Nula
dieta: wegańska
Tofurnik jest bezglutenowy (należy zwrócić uwagę na skład budyniu, lecz z reguły są bezglutenowe).
-
Demo-babeczki w 4 smakach
Pyszne babeczki nadające się na każdą okazję. Są niezwykle proste w wykonaniu, dlatego każdy sobie z nimi poradzi :) Można było ich spróbować na ostatnim prozwierzęcym demo pod Sejmem, skąd nazwa.
-
Deser jabłkowy z płatkami kukurydzianymi
Świetne danie! Sprawdzi się jako śniadanie, deser lub podwieczorek.
-
-
Deser rabarbarowy z jogurtem
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Autrka: "Jest to deser, który intensywny smak kompotu rabarbarowego przełamuje smakiem delikatnego jogurtu naturalnego"
-
Domowe batoniki musli na mleku skondensowanym
autor: kingi
dieta: lakto-wege
Domowe batoniki musli są świetną, sycącą, a przede wszystkim super zdrową przekąską. Sprawdzają się zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy czasu lub możliwości zjeść gotowanej owsianki/płatków z mlekiem.
-
Drożdżówki z tofu
autor: Nula
dieta: wegańska
Wykonanie drożdżówek nie jest trudne, tofu świetnie się spisuje w roli sera. Drożdżówki można dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce, dżem, czekoladę, wiórki kokosowe, czy lukier.
-
Fafernuchy na Trzy Króle (6 stycznia) - słodkie, żytnie ciasteczka marchewkowe
autor: ~Etno
dieta: wegańska
Kurpiowska potrawa regionalna tradycyjnie jadana na Trzech Króli.
Blog ethnomuseum.pl: "Łakociami przeznaczonymi do zjadania w okresie Szczodrych Dni były fafernuchy — ciasto z dodatkiem miodu, pieprzu i tartej marchwi (także buraka cukrowego), o lekko pikantnym smaku i pomarańczowej barwie."
-
-
Gorące jabłka łasucha
Prosty i pożywny deser, który zaspokoi łaknienie na coś słodkiego. Najfajniejsze jest to, że nie zawiera ani jednego ziarenka cukru – tylko miód, bakalie, orzechy i pieczony miąższ owocu.
-
-
-
-
-
-
Kaddu ka Halwa - halawa z dyni
Jest to przepis bazujący na indyjskim oryginale. Wywaliłem z niego jednak cukier, krowie mleko i ghee (klarowane masło) zastępując je składnikami wegańskimi. Moim zdaniem dobrze zrobioną halawę z dyni spokojnie można zaliczyć do najsmaczniejszych potraw świata.
-
-
Keks
Dzięki niesamowitej ilości bakalii ten keks jest nieporównywalny z żadnym innym! Bardzo aromatyczny. Doskonały.
-
Kisiel z soku, np. z czarnej porzeczki
autor: defu
dieta: wegańska
Wykozaczony deser.
-
Koktajl/deserek truskawkowy, a z niego lody
autor: chojnac
dieta: wegańska & RAW
Wstawiając do zamrażarki (na godzinkę powiedzmy) można uzyskać super lody :)
-
-
Komosowe ciasteczka z suszonymi dodatkami (bezglutenowe)
Dzięki dodatkowi imbiru i śliwek smakują trochę jak piernik :) Zwłaszcza wtedy, gdy podczas jedzenia natrafimy na suszoną śliwkę.
|