7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Jabłkowe ślimaki drożdżowe

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2,3 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
1,2 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki cukru
1/3 kostki masła
0,5 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1. 1 łyżkę mąki wymieszać z 1 łyżką cukru, wkruszyć drożdże i zalać 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Dodać następnie resztę mąki, cukru, mleka oraz masło. Zagnieść miękkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Jabłka obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Wiórki przyprażyć na złoty kolor. Jabłka lekko poddusić z cynamonem i na końcu wymieszać z wiórkami.
4. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, rozłożyć na nim jabłka i zawinąć w roladę. Pokroić na kawałeczki i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, skręcaną stroną do góry. Odstawić jeszcze na 15 minut.
5. Piec w temp. 190 stopni C ok. 40 minut.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-11-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Ciasta na wegetariańskim stole", Ewa Kmiecik, Natur Art. 2000
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wspaniałe! Polecam gorąco.
olgwie 2010-02-27 18:51:09.816

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ślimaki ;) (wegańska)
Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń)
Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń)
Bułki drożdżowe (bez ograniczeń)
rogaliki drożdżowe (bez ograniczeń)
Ciasto drożdżowe 2 (bez ograniczeń)
Bliny drożdżowe (bez ograniczeń)
Drożdżowe cebulaki (wegańska)
Grahamki drożdżowe (wegańska)
Zupa jabłkowa (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas