Herbatka: "Myślę, że jest to również całkiem dobra przystawka na Sylwestra. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym przepisu lekko nie zmodyfikowała - ale w końcu kuchnia to nie tylko ślepe odwzorowanie przepisu, lecz także odrobina inspiracji."
Krymska, bo kombinowana podczas wakacji na Krymie z warzyw, których tam było pod dostatkiem. Bardzo prosta w przygotowaniu, chyba ciężko ją zepsuć. Pyszna!
Sycąca i smaczna sałatka. Dobry dodatek do obiadu, ale w wersji solo również świetnie się sprawdza. Nie mając musztardy francuskiej lepiej się za sałatkę nie zabierać - to ona nadaje całości charakteru.
Przepis na podobne sałatki funkcjonuje w internecie jako "vegan tuna salad". Moja wersja się nieco różni - użyłam ogórka kiszonego, zrezygnowałam też z części dodatków, na przykład selera naciowego. Wegański majonez, słabo dostępny w Polsce, zastąpiłam domowej roboty, wegańskim sosem czosnkowym. Pyszny dodatek do chleba, na śniadanie lub kolację, a ponadto ciekawa propozycja na śniadanie wielkanocne.