Surówka ratująca życie :) Bardzo przydaje się, gdy jeszcze za oknem zima. Do wiosny co prawda już bliżej niż dalej, ale jeszcze chwilkę na nowalijki musimy poczekać. A za surownizną tęskno...
Przepyszna surówka, bardzo efektowna i błyskawiczna w przygotowaniu. Ze względu na łączenie pomidorów z ogórkami powinno się ją jeść jak najszybciej po przygotowaniu.
Pyszna wieloskładnikowa sałatka dla miłośników curry, idealna na przyjęcia, lub jako obiad :) Zainspirował mnie przepis koleżanki, która robiła te potrawę z kurczakiem, ja zastąpiłam go tofu, dodałam por i paprykę. Sałatka jest słodka w smaku, przez pora i curry odrobinę ostra - jeśli ktoś woli łagodniejszą wersję, można zastąpić pora dowolnymi kiełkami lub selerem (będzie bardziej gorzkawa).
"Jeśli chcemy wprowadzić do menu warzywo zaskakująco smaczne, wdzięczne w obróbce, tanie, lokalne i dostępne w zimie, sięgnijmy po brukselkę, zapominając o... gotowaniu." Zgadzam się w 100%!
Prościzna jakich mało, a taka pycha! Sama też nie wierzyłam, że to AŻ TAK genialne połączenie, póki nie spróbowałam :D O niebo lepsze i zdrowsze niż z zasmażką. Może stanowić samodzielną potrawę lub być częścią drugiego dania - i w roli sałatki i "kotleta" :)
Sałatka stworzona dla mnie przez moją przyjaciółkę Agatę. Bardzo kolorowa i bardzo mi smakuje!!! Doskonała na imprezy, nie nadwyręża domowego budżetu, z paczki makaronu wychodzi ogromna micha i większości osób bardzo smakuje.
Surówkę należy jeść jako oddzielny posiłek, ponieważ zawiera białko (niełączliwe z węglowodanami!), zresztą można się nią bardzo nasycić i nie warto psuć sobie smaku niczym innym ;)