7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

mathilda : komentarze użytkownika

1 2  


Ostry kuskus z pomidorem (wegańska)
Zamiast kuskusu użyłam quinoi - mniami :)
mathilda May 3, 2013

Quadrucci con i bisi (wegańska)
O kurcze! To musi być dobre :) Takie proste, że aż trudno na to wpaść ;) Trzeba wypróbować!
mathilda May 3, 2013

Zupa-krem z jarmużu (wegańska)
Jakim cudem ta zupa wyszła zółta? Chyba, że foto jest od czegoś innego ;) Po zblendowaniu wychodzi piękna, zielona potrawa :) bardzo smaczna. Polecam też zrobić wersję ze szpinakiem zamiast jarmużu i odrobiną chili - delicje!
mathilda Mar 12, 2013

Zupa "kapuściana" (wegańska)
Na kostkach rosołowych rzeczywiście będzie zdrowa... ech, brak słów, no ale co kto lubi. Mimo wszystko, zamiast tych kostek, lepiej ziół nawrzucać i łyżkę dobrej oliwy. Tak, wiem, że niby zupa ma być bez tłuszczu, ale na taki gar jedna łyżka nie zaszkodzi, a bardzo ułatwi wchłanianie witamin.
mathilda Mar 12, 2013

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Bardzo dobre :) Wyszło za pierwszym podejściem. Nie wiem, czy tak miało być, ale po upieczeniu ciasto miało konsystencję i zwarcie przypominające piernik. Trochę mało wilgotne, ale miałam tylko trzy raczej małe banany, więc resztę dobiłam rozmoczonymi rodzynkami i wodą z tych rodzynek. Tak czy siak, pychota! Mój nie-wega mężczyzna zajadał się i wierzyć nie chciał, że tam ani jajka ani mleka ;)
mathilda Mar 6, 2013

Dietetyczne "pesto" di prezzemolo (z natki pietruszki) (wegańska)
Wiem, wiem, ze Wlosi by rewolucje zaczeli, wiem tez o orzechach i o serze (ktorego nie uzywam z racji bycia weganka) ;) Tu jest woda, zeby ograniczyc ilosc kalorii, jesli ktos chce moze robic je na oliwie i z orzechami. Uzywam do wszystkiego. Jako dressing, jako marynate do tofu, jako smarowidlo do grzanek, jako sos do makaronu... chulaj dusza, piekla nie ma :)
mathilda Mar 5, 2013

Pomarańczowo-czekoladowe księżyce (kruche ciasteczka) (wegańska)
Chyba się udało :) Wodę dodałam swoją drogą, ale myślę, że winą za ostatnią porażkę należy obarczyć mąkę! Tym razem zrobiłam ciasto jak ostatnio (orkisz bio i żytnia razowa), ale z wodą (ok 35g) i 50g mąki arachidowej (dla posmaczku) i się znowu rozwalało. Dopiero po dosypaniu chyba z pół kilograma mąki pszennej razowej i dolaniu jakichś 200ml wody, zaczęło się to wszystko trzymać kupy. Acha! Cukier potroiłam przy okazji... W każdym razie mąki żytniej chyba nie należy używać do kruchego ciasta, a przynajmniej takiej z grubego przemiału z farfoclami. Cóż... nie wszystko musi być obłędnie zdrowe ;)
mathilda Dec 17, 2011

Pomarańczowo-czekoladowe księżyce (kruche ciasteczka) (wegańska)
O, dzięki za wskazówki! Jutro spróbuję jeszcze raz z dodatkiem wody. Moja wina, nie pomyślałam. To co mi wyszło profilaktycznie wyrzuciłam, bo miałam wrażenie, że było surowe. No nie wiem. Może rzeczywiście to przez brak wody i takie zbito-surowo-wilgotne się wydawało, bez przestrzeni pomiędzy cząsteczkami ciasta. A może to wina mąki, albo kakao? Ciastka bez wątpienia wyszły kruche, to znaczy raczej rozpadające się przy łamaniu. Tak jakby surowe ciasto się trochę podpiekło, ale nadal było surowawe. No nie wiem, nie miało to konsystencji kruchych ciastek, które pamiętam z dzieciństwa. Nie znaczy to, że przepis jest zły, znaczy to raczej, że potrzeba mi więcej doświadczenia w pieczeniu. :)
mathilda Dec 14, 2011

Pomarańczowo-czekoladowe księżyce (kruche ciasteczka) (wegańska)
Hmm... coś nie wyszło. Ciasto się jako tako zagniotło, w lodówce stężało nieco, ciastka co prawda się uformować dało, ale nie było mowy i toczeniu wałeczków... wszystko się rozpadało, ciasto było jakby gliniasto-kruszące się. Po wyjęciu z piekarnika (25min w 180 stopniach - zaczęło pachnieć lekkim przypaleniem) chyba nadal są surowe... no nie wiem. W smaku niby ok, ale nie jestem pewna, czy to tak miało być... Ciasto robiłam z mąki orkiszowej i żytniej razowej 1:1, oleju ryżowego, czubatej łyżki kakao zamiast czekolady, reszta bez zmian. Skórka była w kosteczkach.
mathilda Dec 14, 2011

Zdrowe wegańskie pierniczki (razowe lub graham) (wegańska)
Ło, a ja nigdy nie przesiewałam mąki bo mi było szkoda tych wszystkich farfocli... Kupuję żytnią bio i ona jest raczej grubo mielona plus otręby. Wygląda to bardziej jak potłuczone ziarno z elementami mąki, niż mąka. Muszę przetestować mąkę, o której piszesz.
mathilda Dec 13, 2011

Najlepsze ogórki w zalewie musztardowej (do słoików) (wegańska)
A ocet musi być spirytusowy, czy może być winny? I - czy w ogóle musi być ocet? Można go sokiem z cytryny zastąpić czy coś?
mathilda Dec 11, 2011

Christsollen - ciasteczka bakaliowe bez jajek i mleka (wegańska)
Czy część oleju można zastąpić wodą? Strasznie go tu dużo! I one są takie raczej kruche, czy bardziej o strukturze biszkoptów?
mathilda Dec 8, 2011

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska)
Na gołąbki jestem za leniwa, ale wykorzystałam przepis na farsz do pierogów. Bomba!
mathilda Dec 8, 2011

Zdrowe wegańskie pierniczki (razowe lub graham) (wegańska)
Jaki sens ma przesiewanie mąki razowej? Wszystko co z niej najlepsze zostanie na sitku :/
Ale wyszły spoko :)) Zamiast masła dałam olej kokosowy (tutaj akurat może być i olej, ale są ciasta, gdzie tłuszcz musi być w postaci stałej i wtedy olej kokosowy jest idealny!) i syrop klonowy zamiast miodu, do tego kardamon, goździki, odrobinę pieprzu... mniami!
mathilda Dec 8, 2011

Placuszki (kotlety) curry z tofu (wegańska)
Oj... no nie wiem. Szczerze mówiąc zaskoczyłaś mnie, bo robię takie placki już od kilku lat i działa...
Tego ciasta nie ma być dużo, bo będzie mączny posmak, tyle w zupełności wystarczy, ono ma być tylko spoiwem, główny składnik to tofu. Nie wiem jakiego tofu użyłaś. Ja kupuję świeże, takie dość pulchne. Zresztą to nie powinno mieć znaczenia, gdy się je rozdrobni. To "ciasto" ma być konsystencji gęstego kleju i kiedy się wymiesza z rozdrobnionym tofu, ładnie "wiąże". Nawet jeśli klopsy nie chcą się lepić w dłoni, po wyłożeniu na patelnię, uklepaniu łychą i przysmażeniu z jednej strony, spokojnie dają się odwracać łopatką.
Przykro mi, że nie wyszły, zastanawiam się tylko dlaczego... Próbowałaś je smażyć tak, jak podałam we wskazówkach? Może niepotrzebnie wyrzuciłaś?
mathilda Oct 22, 2011

Zupa krem z czerwonej papryki z mieloną kolendrą (wegańska)
Zupa jest git! Ziemniaki wymieniłam na bataty, co pewnie dodało jej nieco słodyczy. Doskonała w tej wersji, ale (jeśli ktoś lubi) spokojnie można wkroić trochę chili, ew. dodać sambalu i też działa na osssstro :) Obie wersje przetestowane!
mathilda Oct 22, 2011

Kiopołu - pasta z pieczonych bakłażanów i papryki + pomidor (wegańska)
Bardzo smaczna pasta. Zrobiłam z połowy składników i wyszedł litr, więc jeśli nie planujecie kolacji na 12 osób... :D
mathilda Apr 30, 2010

Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa (wegańska)
Pychotka :) Zrobiłam na bazie oleju z orzechów włoskich (dodałam tylko łyżeczkę) i dorzuciłam czubatą łyżkę czarnych oliwek. Super sprawa!
mathilda Apr 30, 2010

Muffiny (mufinki) z jabłkami (wegańska)
No to się pochwalę :D Zrobiłam w całości z mąki razowej i zamiast imbiru dodałam odrobinę (z 1/4 łyżeczki) mielonego goździka. Smakuje :D Gościom też :))
mathilda Apr 30, 2010

Muffiny bananowe (wegańska)
no w opisie widnieje: "można zastąpić innymi owocami" :D
mathilda Apr 29, 2010

Muffiny (mufinki) z jabłkami (wegańska)
Hihi, a przed chwilą zastanawiałam się, czy banana w wegańskich muffinkach można jabłkiem zastąpić :)) Dzięki za ten przepis :))
mathilda Apr 29, 2010

Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa (wegańska)
O, dzięki :) to jednak poświęcę trochę więcej czasu, myślę, że warto :)
mathilda Apr 29, 2010

Marmolada z bananów (wegańska)
To ma tyle cukru, że jak się zassie, to można trzymać gdzie popadnie :) bo cukier doskonale konserwuje.
mathilda Apr 29, 2010

Muffiny bananowe (wegańska)
Czy jabłka lub gruszki mieszczą się w kategorii :inne owoce"? Nigdy w życiu nie robiłam muffinów i nie chcę, żeby wyszły do bani :D
mathilda Apr 29, 2010

Melitzanosalata - grecka pasta (dip) bakłażanowa (wegańska)
a można je pokroić w plastry i podpiec na patelni?? No wiem, że to nie to samo, ale czy bardzo takie upieczone w piekarniku różnią się od usmażonych na prawie suchej patelni?
mathilda Apr 29, 2010

1 2  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas