7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chili con tofu (z dodatkiem gorzkiej czekolady)

Solidna porcja (320 g) dostarcza 177 kalorii :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

1 opakowanie tofu a'la mięso mielone Alpro Soya (180 g)
LUB
- tofu naturalne
- tymianek
- oregano
- pieprzem kajeński
- łyżeczka oleju do smażenia

1 średnia czerwona cebula (110 g)
1 duża czerwona papryka (220 g)
1 świeża papryczka chili
1 świeża zielona papryczka peperoncino
1 słoik zielonej lub czerwonej fasoli (po odcieku 215 g)
1 łyżeczka oleju ryżowego do smażenia
1 łyżeczka pasty sambal oelek lub pieprzu kajeńskiego
tymianek
oregano

1 puszka siekanych pomidorów (400 g)
500 ml przecieru pomidorowego (passaty, nie koncentratu)
10 g gorzkiej czekolady 85%

Przygotowanie:

Jeśli ktoś z jakichś powodów nie ma tofu a'la mięso mielone (w Polsce jest niedostępne), można zwykłe miękkie tofu naturalne rozdrobnić, doprawić tymiankiem, oregano i pieprzem kajeńskim, porządnie wymieszać, wstawić na noc do lodówki i po wyjęciu przesmażyć porządnie na łyżeczce oleju przed przystąpieniem do przyrządzania potrawy.

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, papryczki w kółka, czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Fasolę odsączyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z przyprawami, dodać pokrojone papryczki, podsmażyć, dodać paprykę i fasolkę, jeszcze trochę podsmażyć, dorzucić pomidory z zalewą, pomieszać, przykryć, podusić z kwadrans.

Do garnka wlać tyle wody, by przykryła dno półcentymetrową warstwą, zagotować, wrzucić zawartość patelni, dodać przecier, pomieszać, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać czekoladę, wymieszać i pogotować jeszcze z pięć minut. Jeść póki gorące!
Nadesłał(a) mathilda, dnia: Apr 28, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Przepyszne! na pewno zrobie jeszcze nie raz :)
~Dagna Jan 24, 2011

Acha! Tej czekolady się nie wyczuwa jako czekolady, za to smak potrawy staje się "pełniejszy". Niektórzy dodają zamiast czekolady odrobinę cynamonu.
mathilda Apr 28, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chili con carne - w wersji wege (wegańska)
Chili con soczewicas, granulas-sojas i fasolas z puszki czerwonas (wegańska)
Chili z cukinią, czerwoną fasolą i tofu (wegańska)
Chili z pieczonym tofu i smażoną papryką (wegańska)
Polska grochówka z dodatkiem wędzonego tofu (wegańska)
Tofu smażone z dodatkiem sosu sojowego (wegańska)
Pasztet z soczewicy i fasoli z dodatkiem tofu (wegańska)
Kanapki z awokado, tofu, pomidorem i innymi dodatkami (wegańska)
Szyszki z ryżu dmuchanego i gorzkiej czekolday (wegańska)
Quadrucci con i bisi (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas