7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ciasto:
2 szklanki mąki
200 g masła
1 płaska łyżeczka soli
kilka łyżek wody

farsz:
warzywa, mogą być z mrożonki
grzyby, mogą być suszone
sól
pieprz
papryka w proszku

moja ulubiona kombinacja to barszcz ukraiński z mrożonki (pół torebki) i grzybki mun (garść)

Przygotowanie:

Mrożonkę ugotować, doprawić solą, papryką i pieprzem dość ostro.
Grzyby ugotować w osolonej wodzie i pokroić na paseczki.

Wyrobić ciasto z mąki i masła, lekko posolić, dodać ew. wodę. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale powinno mieć gęstą konsystencję.

Formę do tarty (moja ma 27 cm średnicy) albo żaroodporną salaterkę posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą ugnieść na placek i wyłożyć nim formę tak, by zakryte było dno i brzegi. Wyłożyć warzywa, przykryć grzybami. Z drugiej części ciasta uformować placek i przykryć nim tartę. Zlepić brzegi i ponakłuwać widelcem górę ciasta.

Wstawić do piekarnika na nie wiem ile stopni, ale tak jak ciasto, i piec ok. pół godziny albo aż się zarumieni. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Tarta jest pyszna z różnymi warzywami. Np. ze szpinakiem albo szparagami. Warzywa można posypać żółtym serem (wegetariańskim). Dobrze jest faszerować ciasto już ugotowanymi i odsączonymi warzywami, żeby gotowe danie nie było za mokre.
Nadesłał(a) Kinga, dnia: Oct 2, 2000
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Uwielbiam buraczkowy farsz :) Może trudno to sobie wyobrazić osobie przyzwyczajonej, ze buraki to barszczyk i ćwikła, ale to jest po prostu pyszne!
patrycccja Mar 10, 2010

no... w końcu jakaś tarta. zrobie chyba żonie na kolację bo dziś urodziny ma :-) oczywiście wegańską.
wojmat Oct 16, 2001

rowniez odwazylam sie w koncu sama zrobic tarte. poniewaz nie jem masla ani margaryny zastapilam ja oliwa z oliwek. wole tez od maki bialej make razowa.
w efekcie moj przepis na ciasto wygladal nastepujaco:
po szklance maki bialej i razowej,
pol szklanki oliwy,
nieco mniej niz pol szklanki wody - tyle, aby uzyskac jednolita bryle ciasta;
nie odwazylam sie narazie zrobic z samej razowej, ale nastepnym razem z pewnoscia tak zrobie - jestem pewna ze wyjdzie.
patrycccja Oct 13, 2001

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tarta a' la ratatouille/ tarta ratatuj (lakto-wege)
tarta piwna (ovo-wege)
Tarta owocowa (bez ograniczeń)
Tarta z węgierek (bez ograniczeń)
Tarta z kurkami (bez ograniczeń)
Tarta jarzynowa (bez ograniczeń)
Tarta z cykorią (ovo-wege)
Tarta z gruszkami (bez ograniczeń)
Tarta serowa (bez ograniczeń)
Tarta śliwkowa (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas