Od około dwóch miesięcy stałam się fanką owsianki w różnych wariacjach i innych zup śniadaniowych wg Pięciu Przemian. Poniżej jedno z ulubionych śniadań moich i męża.
Patton: "Kefiru samego z siebie nie da się zrobić. Trza mieć pewien gatunek grzyba, co mleko w kefir przerabia. Kiedyś można było grzyba w mleczarni-sklepie kupić. Teraz chyba się nie da. Trza się więc ratować grzybem z kefiru gotowego."
Szybkie danie, które ewoluowało z czasem. Za każdym razem, gdy je robiłam, czegoś mi brakowało - w końcu doszłam do pożądanej równowagi smaków. Śniadanie bardzo zdrowe, zbilansowane, lekkostrawne i dające energię.
Kisze upiekłam w formie na mini tarty, bardziej płaskiej niż na muffinki, ale można wykorzystać formę na muffinki lub upiec jeden duży kisz wydłużając czas pieczenia do ok. 50 minut. Świeżą żurawinę można zastąpić suszoną.
Kleik świetnie sprawdza się w ciastach: biszkoptowym, naleśnikowym, na placki. Pity na czczo działa osłaniająco na przewód pokarmowy - szczególnie polecane dla osób starszych, chorych, po przebytej chorobie nowotworowej. Szybko można go też przerobić na mleczko.
Okazało się, że owsianka na tym mleku smakuje niesamowicie delikatnie i kremowo, obłędnie po prostu :) Dla zrównoważenia smaku dodałam kwaskowate suszone wiśnie, które świetnie się skomponowały. Użyłam 200 ml mleka dopełnionego wodą, ale możecie spokojnie dać całą puszkę lub użyć domowego mleka kokosowego zrobionego z wiórków kokosowych. Aby owsianka miała przyjemną konsystencję najlepiej wziąć drobne płatki owsiane, ale nie błyskawiczne.
Okazało się, że owsianka na tym mleku smakuje niesamowicie delikatnie i kremowo, obłędnie po prostu :) Dla zrównoważenia smaku dodałam kwaskowate suszone wiśnie, które świetnie się skomponowały. Użyłam 200 ml mleka dopełnionego wodą, ale możecie spokojnie dać całą puszkę lub użyć domowego mleka kokosowego zrobionego z wiórków kokosowych. Aby owsianka miała przyjemną konsystencję najlepiej wziąć drobne płatki owsiane, ale nie błyskawiczne.