puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Moong Dal Tarka
Danie pochodzenia indyjskiego. Głównym składnikiem jest tu fasolka mung. Przygotowanie dania jest bardzo proste. W smaku cudo, szczególnie, gdy jest podane z chlebem chiapati.
-
Moong Dal Tarka
Danie pochodzenia indyjskiego. Głównym składnikiem jest tu fasolka mung. Przygotowanie dania jest bardzo proste. W smaku cudo, szczególnie, gdy jest podane z chlebem chiapati.
-
Mujaddara - soczewica z ryżem lub kaszą
autor: ryfka
dieta: wegańska
Danie wywodzi się z kuchni arabskiej. Jest to połączenie soczewicy (brązowej lub zielonej) z ryżem, rzadziej z kaszą lub bulgurem, przybrane mocno zrumienioną cebulką.
Pierwsze wzmianki na temat Mujaddary można znaleźć w irakijskiej książce kucharskiej z 1226 roku. Jest to danie na tyle popularne, że w świecie wschodnioarabskim funkcjonuje powiedzenie: "Głodny człowiek byłby gotowy sprzedać swoją duszę za półmisek Majaddary" :)
-
-
-
Nadziewana papryka z grilla czyli MARSZ PO DOBRY FARSZ nr 1
Brzmi może skomplikowanie, ale to pozory, warto spróbować i zerknąć też na przepis na farsz nr 2 :) Wychodzi przepyszne (i odżywcze!)
-
Nadziewana papryka z grilla czyli MARSZ PO DOBRY FARSZ nr 1
Brzmi może skomplikowanie, ale to pozory, warto spróbować i zerknąć też na przepis na farsz nr 2 :) Wychodzi przepyszne (i odżywcze!)
-
Nadziewana papryka z grilla czyli MARSZ PO DOBRY FARSZ nr 2
Kontynuacja części 1. Przedstawiam Wam drugi farsz, którego bazą są ziemniaki z dodatkiem suszonych pomidorów, czarnych oliwek, migdałów... Zapraszam do czytania i smakowania!
-
Nadziewana papryka z grilla czyli MARSZ PO DOBRY FARSZ nr 2
Kontynuacja części 1. Przedstawiam Wam drugi farsz, którego bazą są ziemniaki z dodatkiem suszonych pomidorów, czarnych oliwek, migdałów... Zapraszam do czytania i smakowania!
-
-
Nadziewane placki ziemniaczane
Placki nadziane, czyli dzieci pałaszują bez gadania ;-)
-
-
-
Naleśniki drożdżowe "dla Ewy", z cynamonem i rodzynkami
autor: pat
dieta: wegańska
Cooler: "Można wcinać same (pachną obłędnie) lub z syropem trzcinowym i bitą śmietaną na wierzchu, lub z tym, co komu fantazja podpowie :) "
-
Naleśniki kakaowe
Obiadowo-deserowe naleśniki kakaowe, u mnie nadziane czereśniami, bananem i serkiem homogenizowanym.
-
Naleśniki na piwie
Do naleśników idealnie pasuje pikantny farsz.
-
-
Naleśniki razowe z mąki orkiszowej
autor: ~zuma
dieta: wegańska
Przed chwilą wrzuciłam przepis na pierogi orkiszowe - teraz do kompletu naleśniki :) Orkisz to taka "stara" odmiana pszenicy, o wiele zdrowsza od zwykłej.
-
Naleśniki ryżowe (bezglutenowe)
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ania D.: "Trzeba je tylko zawsze dobrze przyprawiać, bo sama mąka ryżowa jest niesamowicie neutralna w smaku."
-
-
-
Naleśniki z brzoskwiniami i orzechami włoskimi
Zapraszam na najlepsze naleśniki jakie w życiu jadłam :)
-
Naleśniki z ciemną duszą (z naparem z siemienia lnianego)
autor: Ożla
dieta: wegańska
Super puszyste, mega smaczne i szybkie w przygotowaniu.
-
-
Naleśniki z mąki słonecznikowej bezglutenowe
autor: Belka
dieta: ovo-wege
Przepis na szybkie naleśniki z ziaren słonecznika.
|