Składniki:
okrągła forma 24 cm (polecam mniejszą, ciasto będzie wyższe)
spód: szklanka daktyli lub rodzynek
0,5 łyżeczki cynamonu
ciasto: 700 g nerkowców
ok. 1/4-1/3 szklanki wody
3 łyżeczki cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii (to mniej słodka opcja)
kilka kropel naturalnego olejku miętowego
przybranie: maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, jagody, truskawki, kiwi i inne
kwiaty ogórecznika, dziewanny wielkokwiatowej, bratków, bodziszka łąkowego, pąki róż i inne
listki mięty pieprzowej lub jakiejkolwiek innej, ew. melisy
Przygotowanie:
Daktyle lub rodzynki miksujemy z cynamonem. Uzyskaną masę ugniatamy i rozprowadzamy równo na dnie formy. Masa będzie lepka i plastyczna.
Nerkowce namaczamy na kilka godzin (jak mamy czas i/lub cierpliwość) lub miksujemy od razu na sucho. Uzyskaną masę doprawiamy wanilią i olejkiem miętowym (ilość kropel wedle uznania, starczą 2-3, ale można dać i 10, jak ktoś lubi więcej mięty), ugniatamy. Jeśli będzie sucha (co się może zdarzyć, gdy będziemy mleć nienamaczane orzechy), dodajemy do niej nieco wody. Masę ugniatamy i układamy na daktylowym spodzie. Wyrównujemy wierzch.
Banany z dodatkami miksujemy, w żadnym razie nie dajemy wody! Już bez tego potrafią być nazbyt płynne. Rozprowadzamy polewę po cieście, z boków ostrożnie smarujemy, na wierzch można dać więcej.
Przystrajamy kwiatkami i owocami w wybrany przez siebie sposób i wzór. Gotowe! :)
Wskazówki i uwagi:
Jak dodamy jakichś kwaskowych owoców do bananów na polewę, np. czarnej czy czerwonej porzeczki, borówki amerykańskiej, a po zmiksowaniu zostawimy na trochę, to jest szansa, że polewa będzie nieco sztywniejsza.
Używałam formy tortowej, takiej, co się z boku otwiera. Chwalę sobie, bo po ukształtowaniu masy i zdjęciu formy ciasto zachowało równe proporcje, ale jak dla mnie forma była zbyt szeroka i ciasto wyszło niższe, niż planowałam. Wyłożyłam ją papierem, a brzegi posmarowałam cieniutko olejem.
Uwaga: jeśli namaczamy orzechy, to czas przygotowania wyniesie parę godzin, jeżeli jednak nie, to spokojnie zmieścimy się w godzinie :)
Można ciasto posmarować kremem i przystroić owocami, a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny, krem zgęstnieje. A tuż przed podaniem przygotować kwiatami, to nie zwiędną.
Luna7
Sep 12, 2013
Można ciasto posmarować kremem i przystroić owocami, a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny, krem zgęstnieje. A tuż przed podaniem przygotować kwiatami, to nie zwiędną.
Luna7 Sep 12, 2013