puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
	
	 | 
	
		 
	<< wróć do wizytówki
	 
	Zanetak : komentarze użytkownika
	
	
		
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 		 
			
			
  
			
			
				
				
				Zielony Surowy Budyń (wegańska & RAW)
				 
				
				W smaku średnio mi podszedł - pomimo daktyli i fig miał lekko nieprzjemny gorzki posmak, ale kolor go broni :)
				 Zanetak
					2015-08-13 00:04:43.425
				
  
			
				
				
				Pulpeciki jaglane w sosie pomidorowym (wegańska)
				 
				
				U mnie nie trzeba było zagęszczać, ale kaszę gotowałam w mniejszej ilości wody. Nie blendowałam całości - nie było potrzeby. Jadłam z pieczonymi młodymi ziemniakami i parowanym brokułem. Było pyszne!
				 Zanetak
					2015-08-11 14:53:42.908
				
  
			
				
				
				Czekoladowe babeczki z awokado (wegańska)
				 
				
				A awokado nie zgorzknieje, tzn to z ciasta na babeczki?
				 Zanetak
					2013-07-30 18:42:08.582
				
  
			
				
				
				Raw choco bez strat... (wegańska & RAW)
				 
				
				ja uzylam ok. 200g wiorkow, a do poslodzenia 5 namoczonych w zimnej wodzie daktyli. Zmiksowanie zajelo mi jakies 5 minut, a blender szczesliwie nie zastrajkowal :) wyszlo mi 30 pralinek.
				 Zanetak
					2013-07-18 13:11:51.742
				
  
			
				
				
				Makaron z cukinią (wegańska)
				 
				
				Zmodyfikowałam przepis do tego stopnia, że nadawałby się do osobnego zapuszkowania, zwłaszcza, że efekt końcowy okazał się świetny. Do podsmażonych i pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów dodałam cukinię (odstała swoje z solą), a pod koniec smażenia płatki chilli, przepisowy  czosnek, bazylię, oregano i dwie duże łyżki serka philadelphia. Podałam z pełnoziarnistym penne. Mniam.
				 Zanetak
					2013-06-15 13:21:14.253
				
  
			
				
				
				Wegański krem fasolowo-chrzanowy (wegańska)
				 
				
				Chrzan bez mleka w proszku robi firma 'Smak'. Można je kupić w sieci Centrum. Są nawet do wyboru różne stopnie ostrości :)
				 Zanetak
					2012-05-02 13:55:45.314
				
  
			
				
				
				Krem z cukini z grzankami - DELIKATES :) (wegańska)
				 
				
				Użyłam tylko jednej cukinii; nie obierałam jej, tylko dokładnie umyłam, a pokroiłam wraz ze wszystkim (nie wydłubałam pestek). Po podsmażeniu cebuli (takiej sporej) na patelni dołożyłam cukinię gdzieś na dwie minuty, a czosnek i przyprawy tylko na 30 sekund, żeby zachowały aromat. Zmiksowałam zawartość patelni i połączyłam z dwiema szklankami bulionu warzywnego. Grzanki zrobiłam z chleba typu graham. Całość=niebo w gębie, a przy tym króciutki czas przygotowania. Polecam!
				 Zanetak
					2012-03-29 18:58:09.067
				
  
			
				
				
				Makaron z brokułami, ciecierzycą i sezamem (wegańska)
				 
				
				Zapomniałam o cebuli, a czosnku nie miałam, ale i tak było pyszne. Użyłam żytniego makaronu typu 'kolanko', a zamiast soli sosu sojowego. Mniam :]
				 Zanetak
					2012-03-26 20:26:33.26
				
  
			
				
				
				Zupa krem z czerwonej soczewicy, pora i marchewki (wegańska)
				 
				
				Żeby soczewica miała lepszy smak przed wrzuceniem do gara jeszcze ją można na patelni podprażyć :]
				 Zanetak
					2012-03-19 15:11:49.044
				
  
			
				
				
				Meksykańskie ciasteczka czekoladowe z nutą cayenne (wegańska)
				 
				
				Czykitka, możesz go po prostu pominąć; ja nie używam sklepowego, tylko robię własny - szklankę wódki łączę z dwiema-trzema rozciętymi laskami wanilii, wlewam do słoika, porządnie wstrząsam i na miesiąc wstawiam do piwnicy - wtedy masz ekstrakt z prawdziwej wanilii, a nie sklepowego śmiecia, który nawet nie jest waniliowy, a wanilinowy : ]
 A inne słodziszcze - syrop z agawy, miód (w wegańskiej wersji sztuczny, oczywiście), syrop słodowy z ryżu... zamienników nie brakuje, na szczęście.
				 Zanetak
					2012-01-18 21:43:52.196
				
  
			
				
				
				Meksykańskie ciasteczka czekoladowe z nutą cayenne (wegańska)
				 
				
				Dawno ich nie robiłam, więc średnio pamiętam, ale wydaje mi się, że miękkie :)
				 Zanetak
					2011-11-24 14:32:59.657
				
  
			
				
				
				Crunchy z bakaliami z patelni (wegańska)
				 
				
				Zrobiłam używając miodu sztucznego i odrobiny wody, nawet nie trzeba było łamać. Dobry sposób gdy brak czasu albo piekarnika ;)
				 Zanetak
					2011-09-17 08:35:06.744
				
  
			
				
				
				Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!) (wegańska)
				 
				
				Akurat robiłam mleko sojowe i szkoda mi było wyrzucić okary, więc użyłam jej zamiast kaszy manny. Ciasto przez to trochę się rozpada. Syrop zrobiłam ze świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego i 1/2 szkl cukru, a margarynę zastąpiłam masłem kokosowym. W ogólnym rozrachunku jest pysznie :]
				 Zanetak
					2011-09-10 23:47:22.665
				
  
			
				
				
				Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska)
				 
				
				Ani jeden pieróg w czasie gotowania się nie rozpadł, a efekt końcowy zachwycił wszystkich. Polecam!
				 Zanetak
					2011-08-29 21:48:48.336
				
  
			
				
				
				Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska)
				 
				
				Właśnie skończyłam. Podwoiłam proporcje i wyszło mi 80 sztuk (takich sporych, bo kółka wycinałam szklanką do whiskey). Trochę inaczej zrobiłam farsz - nie dodawałam białej kapusty, a kiszoną najpierw wypłukałam, a później przez jakieś 30min gotowałam. Wszystko drobno pokroiłam, żeby nie dodawać sobie roboty z mieleniem (i tak spędziłam chyba ze trzy godziny w kuchni :o). Za niedługo przychodzą znajomi, także będzie gotowanie i chwila prawdy :D
				 Zanetak
					2011-08-28 21:17:50.979
				
  
			
				
				
				Ciasteczka z masłem orzechowym i płatkami owsianymi (wegańska)
				 
				
				Robiłam je tylko raz, ale z tego co pamiętam wyszły umiarkowanie kruche : >
 W przepisie zapomniałam wspomnieć, że użyłam błyskawicznych płatków owsianych, co podejrzewam ma spore znaczenie :o
				 Zanetak
					2011-08-19 02:35:06.366
				
  
			
				
				
				Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego (pieguski) (wegańska)
				 
				
				To dziwne... jak moje raz się przypaliły to wszystkie w ten sam sposób :D
				 Zanetak
					2011-08-19 00:35:29.688
				
  
			
				
				
				Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego (pieguski) (wegańska)
				 
				
				OpenWorld, pamiętam, że w oryginalnym przepisie była sugestia, by po połowie czasu obrócić ciasteczka na drugą stronę, może to wystarczy, by nie przypaliły się następnym razem :]
				 Zanetak
					2011-08-17 22:11:37.077
				
  
			
				
				
				Cynamonowe tosty francuskie (bez jajek) (wegańska)
				 
				
				A pamiętasz jak kiedyś bardzo dawno temu (w marcu?), przy okazji swojego ciasta z okary, wstawiłam takie z papierem do pieczenia, zrobione telefonem? Uczę się :D
				 Zanetak
					2011-08-09 23:57:31.504
				
  
			
				
				
				Muffiny (mufinki) z jabłkami (wegańska)
				 
				
				Nie dodałam gałki ani imbiru (nie miałam), cynamonu dodałam jedną łyżeczkę, ale następnym razem podwoję jego ilość. Robiłam w całości z mąki pszennej, w sumie nie wiem dlaczego, pierwsza nawinęła mi się pod rękę. Przy kolejnym podejściu będzie pełnoziarnista :D Zasugerowałam się także komentarzem exrude i po wrzuceniu jabłek z musu zrezygnowałam. Przepis jest świetny, nie wiem tylko czym traktować papilotki, żeby pół muffinka na nich nie zostawało. Jakoś nigdy mi się babeczki nie odklejały od papierka jak trzeba...
				 Zanetak
					2011-07-31 05:22:39.753
				
  
			
				
				
				Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego (pieguski) (wegańska)
				 
				
				Średnica każdego miała około 3-3,5cm, więc zdecydowanie na jeden gryz :)
				 Zanetak
					2011-07-30 01:39:35.121
				
  
			
				
				
				Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska)
				 
				
				Przed chwilą wyjęłam z piekarnika. Użyłam brązowego cukru i pełnoziarnistej mąki, z gazowanych napojów miałam pod ręką tylko imbirową sodę, przypominającą smakiem Sprite'a. Dodałam tylko pół szklanki cukru. Na wierzchu ułożyłam żółte śliwki. Ciasto jest smaczne, a zrobienie go nie wymaga wiele pracy. Polecam :>
				 Zanetak
					2011-07-25 06:12:18.547
				
  
			
				
				
				Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego (pieguski) (wegańska)
				 
				
				właśnie nie wiem czy w Polsce są dostepne... ale zawsze możesz użyć posiekanej gorzkiej czekolady :)
				 Zanetak
					2011-07-15 04:31:54.256
				
  
			
				
				
				Zasmażana młoda kapusta (lakto-wege)
				 
				
				Przerobiłam na wegańskie - zasmażkę zrobiłam z oliwy z oliwek i pełnoziarnistej mąki, śmietany nie zastępowałam niczym. Nie miałam szczypiorku, ale dodałam pokrojone w kostkę pieczarki podsmażone z jedną dużą cebulą. 
 Podałam z młodymi ziemniakami w mundurkach z rozmarynem i oliwą z oliwek  i grillowanymi warzywami.
 Mięsożerni domownicy zachwyceni całokształtem, ja też :>
				 Zanetak
					2011-07-13 21:59:18.079
				
  
			
				
				
				Ciacha owsiane z bakaliami w kilku wersjach smakowych (wegańska)
				 
				
				Zamiast miodu użyłam syropu klonowego. Z kreatywnym myśleniem było dzisiaj krucho - dodałam kakao, cynamon i rodzynki. Ciastka wyszły bez konkretnego, wyrazistego smaku. Ale i tak są dobre.
				 Zanetak
					2011-07-13 04:50:14.633
				
  
			
			
			
		
	
	 |