7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego (pieguski)

Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego z Ulicy Sezamkowej lub – jak kto woli – Chocolate Chip Cookies. Najważniejsze, że są: proste, szybkie, tanie i pyszne.

Średnia ocena: [5.0 z 21 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [38]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 60 małych ciasteczek

2 szklanki mąki
chipsy czekoladowe lub pokruszona czekolada – najwyżej 100g (inaczej nie będzie się dało formować ciasteczek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
trochę cynamonu (do smaku, opcjonalnie)

1 szklanka cukru (polecam 1/2 albo nawet mniej)
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
1 łyżka aromatu waniliowego lub kawałek laski wanilii

Przygotowanie:

W dużej misce umieścić mąkę, chipsy czekoladowe, proszek do pieczenia, sól i cynamon, wymieszać. W mniejszej najpierw połączyć olej i cukier, zmiksować lub porządnie wymieszać, dodać wodę i wanilię, zamieszać ponownie.

Połączyć suche składniki z mokrymi, lepić ciasteczka i wykładać na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Wskazówki i uwagi:

Wszystkie wymienione składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Robiąc ciasteczka pierwszy raz dodałam całą szklankę cukru - były zdecydowanie za słodkie, dlatego polecam zredukować jego ilość do 1/2 szklanki.
Nadesłał(a) Zanetak, dnia: Jul 14, 2011
Źródło/autor przepisu: http://vegweb.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Robiłam pierwszy raz zrobiłam dwie porcję do jednej dałam mniej mąki i są miękkie a drugie twarde. 1/2 szklanki mniej
~klaudia_kowalska_3 Mar 18, 2019

Przetestowałam przepis z mąką żytnią - wyszły o niebo lepsze, niż ze zwykłą, białą mąką. Polecam koniecznie użyć mąkę żytnią :) Wychodzą za każdym razem tak samo smaczne, świetny przepis :)
~Zuzior Jan 10, 2016

Robiłam te ciasteczka po raz pierwszy i właśnie wyciągnęłam je z piekarnika.
Mimo że lubię słodkie,faktycznie cała szklanka cukru to za dużo. I następnym razem zrobię je trochę grubsze (myślałam że bardziej urosną) bo są za twarde.
Suma summarum jak na ciasteczka 'z niczego' bardzo zacne ;-)
amanda3601 May 4, 2015

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieguski kakaowe (wegańska)
Wegańskie bezglutenowe pieguski (wegańska)
Pieguski (ciastka) z czekoladą i bakaliami (bez ograniczeń)
Pieguski dla leniwych (bezglutenowe, bezmleczne) (wegańska)
Świąteczny tofurnik pomarańczowy na spodzie ciasteczkowym (wegańska)
Owsiane pieguski z masłem orzechowym (vegan, bezglutenowe) (wegańska)
Ciasteczka Carlene (lakto-wege)
Ciasteczka śmietankowe (lakto-wege)
Ciasteczka imbirowe (ovo-wege)
Ciasteczka na choinkę (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas