
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Pulpeciki jaglane w sosie pomidorowymPulpeciki wraz z sosem świetnie smakują jako dodatek do makaronu, nawet niektórym mięsożernym znajomym smakowały bardziej niż te zrobione z mięsa! :)Przepis na sos jest mocno orientacyjny, uważam, że najlepiej będzie jeśli każdy przyprawi go zgodnie ze swoim smakiem.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:pulpeciki:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej - 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody) - ok. 1/2 szklanki zmielonego słonecznika (lub orzechów, np. włoskich) - ok. 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 duże garście świeżego szpinaku - ok. 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - ok. 1/2 łyżeczki cebuli w proszku - ok. 1/2 łyżeczki czosnku w proszku - sól - pieprz - opcjonalnie: mąk owsiana sos: - sos serowy z tego przepisu: http://puszka.pl/przepis/8555-weganski_sos_serowy.html - puszka/karton przecieru pomidorowego (to ok. 1 i 1/2 szklanki. Można też zrobić sos z koncentratu pomidorowego i wody) - kilka posiekanych listków świeżej bazylii - ok. 1/2 łyżeczki cebuli w proszki (jeśli ktoś ma ochotę, to świeża też będzie ok!) - ok. 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (lub świeżego, jw.) - sól - pieprz Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie dłużej niż normalnie - powinna być nieco rozgotowana. Odstawiamy ją do ostygnięcia.
Płatki owsiane namaczamy. Następnie wraz ze słonecznikiem i/lub orzechami oraz szpinakiem rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy przyprawy i kaszę jaglaną po czym blendujemy wszystko razem aż do otrzymania 'lepiącego ciasta'. Powinno być dość gęste, by pulpeciki nie rozpadły się w garnku. Gdy całość jest za rzadka, możemy dodać mąkę owsianą lub mielone w młynku płatki owsiane. Z otrzymanej masy formujemy niewielkie kulki i odstawiamy przynajmniej na chwilę do lodówki by stężały. W garnku mieszamy wszystkie składniki, które składają się na nasz sos. Gdy wszystko razem się połączy, wkładamy nasze pulpeciki i podgrzewamy całość przez kilka minut. Wskazówki i uwagi:Z bazy na pulpety możemy także usmażyć kotleciki, które mogą stanowić wkład do burgerów, dodatek do surówek itp. itd.
Pulpeciki wraz z sosem najlepiej smakują podane z makaronem oraz świeżym szpinakiem! Smacznego. :) ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Nowe komentarze:![]() Opcjonalnie przed wrzuceniem ich do sosu, można je trochę podsmażyć na oleju, wtedy nie ma opcji by się rozpadły. Olexy May 11, 2015
Po przygotowaniu jak na mój gust konsystencja trochę za miękka. Poza tym za mało je przyprawiłam.
Mimo to ciekawa alternatywa obiadowa. hesiape May 2, 2015 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Placki jaglane z sałatką pomidorową (bez ograniczeń)Sos pomidorowy z koncentratu (wegańska) Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege) Fasola w sosie pomidorowym (wegańska) Ciecierzyca w sosie pomidorowym (wegańska) Spagetti z sosem pomidorowym (lakto-wege) Por w sosie pomidorowym (wegańska) Tofu w sosie pomidorowym (wegańska) Soczewica w sosie pomidorowym (wegańska) Sos pomidorowo-słonecznikowy (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Zanetak Aug 11, 2015