7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pulpeciki jaglane w sosie pomidorowym

Pulpeciki wraz z sosem świetnie smakują jako dodatek do makaronu, nawet niektórym mięsożernym znajomym smakowały bardziej niż te zrobione z mięsa! :)
Przepis na sos jest mocno orientacyjny, uważam, że najlepiej będzie jeśli każdy przyprawi go zgodnie ze swoim smakiem.


Średnia ocena: [4.333333333333333 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pulpeciki:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
- ok. 1/2 szklanki zmielonego słonecznika (lub orzechów, np. włoskich)
- ok. 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- ok. 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- ok. 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- ok. 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: mąk owsiana

sos:
- sos serowy z tego przepisu: http://puszka.pl/przepis/8555-weganski_sos_serowy.html
- puszka/karton przecieru pomidorowego (to ok. 1 i 1/2 szklanki. Można też zrobić sos z koncentratu pomidorowego i wody)
- kilka posiekanych listków świeżej bazylii
- ok. 1/2 łyżeczki cebuli w proszki (jeśli ktoś ma ochotę, to świeża też będzie ok!)
- ok. 1/2 łyżeczki czosnku w proszku (lub świeżego, jw.)
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie dłużej niż normalnie - powinna być nieco rozgotowana. Odstawiamy ją do ostygnięcia.
Płatki owsiane namaczamy. Następnie wraz ze słonecznikiem i/lub orzechami oraz szpinakiem rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy przyprawy i kaszę jaglaną po czym blendujemy wszystko razem aż do otrzymania 'lepiącego ciasta'. Powinno być dość gęste, by pulpeciki nie rozpadły się w garnku. Gdy całość jest za rzadka, możemy dodać mąkę owsianą lub mielone w młynku płatki owsiane.
Z otrzymanej masy formujemy niewielkie kulki i odstawiamy przynajmniej na chwilę do lodówki by stężały.

W garnku mieszamy wszystkie składniki, które składają się na nasz sos. Gdy wszystko razem się połączy, wkładamy nasze pulpeciki i podgrzewamy całość przez kilka minut.

Wskazówki i uwagi:

Z bazy na pulpety możemy także usmażyć kotleciki, które mogą stanowić wkład do burgerów, dodatek do surówek itp. itd.

Pulpeciki wraz z sosem najlepiej smakują podane z makaronem oraz świeżym szpinakiem! Smacznego. :)
Nadesłał(a) Olexy, dnia: 2015-03-21 16:49:20.575
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

U mnie nie trzeba było zagęszczać, ale kaszę gotowałam w mniejszej ilości wody. Nie blendowałam całości - nie było potrzeby. Jadłam z pieczonymi młodymi ziemniakami i parowanym brokułem. Było pyszne!
Zanetak 2015-08-11 14:53:42.908

Jeśli pulpeciki się rozpadają lub są za miękkie to trzeba właśnie dodać trochę mąki owsianej (lub mielonych na sucho płatków owsianych), najlepiej na oko.
Opcjonalnie przed wrzuceniem ich do sosu, można je trochę podsmażyć na oleju, wtedy nie ma opcji by się rozpadły.
Olexy 2015-05-11 00:21:09.51

Po przygotowaniu jak na mój gust konsystencja trochę za miękka. Poza tym za mało je przyprawiłam.
Mimo to ciekawa alternatywa obiadowa.
hesiape 2015-05-02 12:42:58.081

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Placki jaglane z sałatką pomidorową (bez ograniczeń)
Sos pomidorowy z koncentratu (wegańska)
Sos pomidorowo-śmietanowy (lakto-wege)
Fasola w sosie pomidorowym (wegańska)
Ciecierzyca w sosie pomidorowym (wegańska)
Spagetti z sosem pomidorowym (lakto-wege)
Por w sosie pomidorowym (wegańska)
Tofu w sosie pomidorowym (wegańska)
Soczewica w sosie pomidorowym (wegańska)
Sos pomidorowo-słonecznikowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas