puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
	
	 | 
	
		 
	<< wróć do wizytówki
	 
	jazgottt : komentarze użytkownika
	
	
		
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 		 
			
			
  
			
			
				
				
				Fasolka biała w sosie pomidorowym (z tofu wędzonym lub bez) (wegańska)
				 
				
				Wyszła bardzo smaczna:) oprócz cebuli podsmażyłam też marchewkę i całość poddusiłam. Potem dopiero dodałam przecier pomidorowy (bo pomidorów w puszce nie posiadam w swoich zapasach). Pomimo modyfikacji przepisu wyszło ok:).
				 jazgottt
					2010-12-12 16:24:31.515
				
  
			
				
				
				Pasta ziołowo-czosnkowa z fasoli canario lub jaś (wegańska)
				 
				
				Pasta wyszła w miarę smaczna, jednak przyda jej się jakiś pomidorek na kanapce, bo tak jakby odrobinę czegoś jej brakuje. Może to dlatego, że ja do wszystkiego staram się dodawać warzyw, bo wtedy mi lepiej smakuje. Może trzeba było dodać pomidorka lub przecieru pomidorowego do pasty?:)
				 jazgottt
					2010-12-12 14:39:49.875
				
  
			
				
				
				Sos do makaronu z selera naciowego, marchwi i pomidorów (wegańska)
				 
				
				Super:) Lubię selera naciowego, szczególnie nas surowo, ale mój chłopak go nie lubi, a w tej potrawie smak selera jakoś tak się rozmywa i nie ma kłopotu. Dodałam trochę słonecznika i trochę kukurydzy mrożonej pod sam koniec duszenia, żeby wyszło bardziej "treściwe" i dlatego też, że tak lubimy. Pomimo modyfikacji wyszło smaczne:).
				 jazgottt
					2010-12-11 17:38:32.27
				
  
			
				
				
				Kasza gryczana z dynią i pomidorami (wegańska)
				 
				
				Bardzo dobre:) Co prawda nie miałam pomidorów, więc dałam dobrej jakości przecier pomidorowy, ale i tak wyszło smaczne:). Pasował mi do tego kwaszony ogórek.
				 jazgottt
					2010-12-11 13:12:43.117
				
  
			
				
				
				Pizza Muhameda na puszystym cieście (wegańska)
				 
				
				też się dziwię, dlaczego niby wegańska pizza nie może być z drożdżami. Drożdże botanicznie należą do królestwa "Grzyby". Nie należą ani do królestwa "Rośliny", ani do królestwa "Zwierzęta". Czyli to kuzyni pieczarki, która przecież jest wegańska:)
				 jazgottt
					2010-12-11 10:44:55.933
				
  
			
				
				
				Budyń kakaowy lub karobowy (wegańska)
				 
				
				Bardzo dobry - taki po prostu budyń czekoladowy:)
				 jazgottt
					2010-11-24 21:01:46.699
				
  
			
				
				
				Kasza jaglana z jajkiem i cebulką (ovo-wege)
				 
				
				Super:) Proste, smaczne i pożywne. Podałam z surówką.
				 jazgottt
					2010-11-20 11:51:12.375
				
  
			
				
				
				Surówka z selera z jabłkiem i orzechami, batdzo fajna (wegańska & RAW)
				 
				
				Zamiast soku z cytryny musiałam dodać octu balsamicznego z odrobiną wody, bo cytryny nie miałam, niestety. Dodałam trochę cynamonu i surówka wyszła smaczna.
				 jazgottt
					2010-11-16 20:41:56.603
				
  
			
				
				
				Pieczarki w cieście piwnym (ovo-wege)
				 
				
				Pieczarki wyszły bardzo dobre.
				 jazgottt
					2010-11-15 20:13:16.66
				
  
			
				
				
				Quinoa z tempehem, migdałami i zielonym groszkiem (wegańska)
				 
				
				Super:) quinoa gotowane z bulionem nie jest takie suche, jak zazwyczaj kiedy gotuję je na wodzie. Tempeh w tym połączeniu też smakuje mi lepiej niż w innych daniach. Szczególnie fajne są te chrupiące migdały - miałam takie ze skórką, więc zalałam je na chwilę wrzątkiem, zdjęłam skórkę, lekko obsuszyłam i od razu poszatkowałam na drobne kawałeczki (chwilę po wyjęciu z wrzątku są miękkie i łatwo się je kroi), i dopiero wtedy prażyłam je.
 Nie miałam papryki wędzonej w proszku, dałam więc paprykę słodką + trochę chili do przyprawienia, a do smażonego tempeh z cebulą i czosnkiem dodałam też pokrojoną surową paprykę, po podsmażeniu jeszcze chwilę dusiłam z odrobiną wody.
				 jazgottt
					2010-11-13 15:29:18.211
				
  
			
				
				
				Bigos bez kapusty (pieczarkowo-marchwiowy z ogórkami kiszonymi) (wegańska)
				 
				
				Wyśmienite:) danie wywołało we mnie łakomstwo, co się (na szczęście) rzadko zdarza. Na tarce starłam tylko ogórki, bo marchewki i pieczarek mi się nie chciało - choć starkowana marchew pewnie byłaby lepsza niż pokrojona w nieduże kawałki.
				 jazgottt
					2010-11-13 12:51:31.712
				
  
			
				
				
				"Cygan" czy "Murzynek" (wegańska)
				 
				
				Ciasto naprawdę łatwe i smakowało gościom niewegetariańskim:) dałam mąkę orkiszową z małym dodatkiem kukurydzianej, cukru 1/3 szkl., olej plus trochę wody, zamiast sody łyżkę proszku do pieczenia, dżemu 2 łyżki, ale z płatków róży, wanilię w proszku plus do tego rodzynki i migdały, reszta składników tak jak w przepisie. Wszystko to blenderem zmiksowałam i do piekarnika - co za prostota wykonania:)
				 jazgottt
					2010-11-07 23:46:55.553
				
  
			
				
				
				Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska)
				 
				
				Przepis brzmi kusząco, na pewno wypróbuję:)
 Do Iwy Maliszewskiej - jeśli chcesz kogoś ostrzec, to lepszy byłby link do jakichś wiarygodnych badań. Póki co znalazłam taką stronę:
 http://vitb17.streemo.pl/Community/Blog.aspx?BlogEntryId=30731
 Co prawda jest to tylko blog, ale w miarę dobrze przedstawia sprawę - najpierw zaczyna od straszenia lnem, a kończy się na wyliczaniu ogromu korzyści dla zdrowia związanych ze spożywaniem lnu. Olej lniany jest leczniczy, o ile używa się zimnotłoczonego i świeżego, i się go nie podgrzewa, a olej do dania dodaje się tuż przed spożyciem. Oczywiście spożywa się go, jak każdy tłuszcz, w rozsądnych ilościach, łyżkę lub parę łyżek dziennie. 
 Len jest spożywany przez ludzi przez wieki, natomiast produkcja leków z ropy naftowej zaczęła się o ile dobrze pamiętam niespełna wiek temu i trwa do dziś... Ciężko len i naftę porównywać, ponieważ nafta nie jest żywnością.
				 jazgottt
					2010-11-05 12:23:26.802
				
  
			
				
				
				Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska)
				 
				
				Jarmuż zamawiam co tydzień i świetny jest do świeżo wyciskanych soków (w tej formie to lek dla oczu - luteina), ale dziś użyłam go do przyrządzenia tej potrawy i wyszło ok:). Ziemniaki pokroiłam drobno, powiedzmy w kostkę 1 cm na 1 cm, i usmażyły się ładnie.
				 jazgottt
					2010-11-05 12:14:06.59
				
  
			
				
				
				Falafel (felafel) (wegańska)
				 
				
				Wyszły super - myślę, że sekret tego, żeby się nie rozpadały, to dobrze rozgrzany i w miarę głęboki olej. Mnie nie rozpadały się ani trochę. Zrobiłam je z namoczonej przez noc cieciorki, nie ugotowanej. Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem ręcznym w misce. Dałam tylko nieco za mało przypraw, dawałam "na oko", może to dlatego. Mąkę zresztą też "na oko" sypnęłam i wyszło ok:).
				 jazgottt
					2010-10-29 12:47:38.906
				
  
			
				
				
				Tempeh złoty w delikatnym sosie (wegańska)
				 
				
				Robiłam tempeh wg tego przepisu, tylko zamiast bulionu (bo bulionu nie miałam) dałam sos sojowy z wodą plus trochę cząbru. Wyszło smaczne, choć na pewno z bulionem spróbuję - prawdopodobnie wyjdzie lepsze. Tempeh lubię też taki duszony na odrobinie wody i oleju z warzywami i sosem sojowym, wychodzi z tego taka potrawka do ryżu lub kaszy:). Zreszą surowy temeh z ketchupem lub musztardą na kanapce też mi smakuje:).
				 jazgottt
					2010-10-28 23:04:35.2
				
  
			
				
				
				Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska)
				 
				
				Smaczna:) rzeczywiście nie ma co przesadzać ze świeżym czosnkiem, jak się ma taki dobry polski czosnek, to jeden ząbek wystarczy w zupełności. To, co najlepsze w tym przepisie, to łatwość i szybkość przyrządzania - super:)
				 jazgottt
					2010-10-22 10:40:10.406
				
  
			
				
				
				Buraczki duszone z marchewką i słonecznikiem (wegańska)
				 
				
				Nie miałam cytryny, więc dodałam octu balsamicznego, ale tak malutko, i wyszło super pyszne! Marchewki też nie miałam, więc były same buraczki. Najważniejsze, że miałam słonecznik, bo bez niego by nie było takie dobre:)
				 jazgottt
					2010-10-19 22:52:00.558
				
  
			
				
				
				Buraczki z gorczycą i wiórkami kokosowymi (wegańska)
				 
				
				Trochę mi smakowały takie buraczki, ale zdecydowanie wolę tradycyjny sposób przyrządzania. Być może jakoś źle dobrałam proporcje, szkoda, że nie ma w przepisie podanych choćby orientacyjnie proporcji składników.
				 jazgottt
					2010-10-16 12:03:01.588
				
  
			
				
				
				Pieczone warzywa korzeniowe z sosem musztardowym (wegańska)
				 
				
				Miałam akurat pasternak i dynię, więc dynię pokroiłam grubo, a pasternak cienko, i jakoś się upiekły:). Co prawda dynia to nie jest warzywo korzeniowe, ale i tak było dobre:).
 Pasternak można w miarę często dostać w sklepach z żywnością ekologiczną, przynajmniej w Warszawie, bo jak jest w innych miastach, to nie wiem. Ja zamawiam warzywa przez internet prosto od rolnika, pasternak mają na stałe w ofercie.
				 jazgottt
					2010-10-09 17:15:09.6
				
  
			
				
				
				Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka (wegańska)
				 
				
				Serwatka powstająca przy produkcji tofu podobno nie jest polecana do spożycia, ale ze względu na obecność saponin poleca się ją jako dodatek do kąpieli, powinna oczyszczać i zmiękczać skórę. ja raz już się w takiej wodzie z serwatką sojową kąpałam, szkoda mi było wylewać:). choć wolę się kąpać w rumianku:).
				 jazgottt
					2010-10-09 14:54:45.472
				
  
			
				
				
				Muffiny bananowe (wegańska)
				 
				
				Pyszne i proste w przygotowaniu:). Zrobiłam je na mące orkiszowej (ok. 2/3 szklanki mąki orkiszowej razowej i 1 1/3 szklanki mąki orkiszowej białej) i pięknie wyrosły, a dodałam niepełną łyżeczkę sody. Dałam też 6 łyżeczek cukru brązowego zamiast szklanki plus trochę rodzynek i jak dla mnie wyszły wystarczająco słodkie, słodsze by mi nie smakowały. Soli dałam też mniej.
				 jazgottt
					2010-10-06 21:31:52.007
				
  
			
				
				
				Ruskie pierogi z tofu lekko zakwaszonym cytryną (wegańska)
				 
				
				Po przygotowaniu farsz wygląda zupełnie jak na zwykłe pierogi ruskie:). Pierogi wyszły smaczne, jednak zrobiłam ciasto głównie z mąki razowej orkiszowej, mąki orkiszowej białej dodałam tylko ok 1/5 czy nawet mniej. Polecam ten przepis, jeśli ktoś lubi tradycyjne smaki:).
				 jazgottt
					2010-10-03 14:02:06.34
				
  
			
				
				
				Dynia pieczona czosnkowa (i ew. pasta z dyni) (wegańska)
				 
				
				Bardzo smaczne danie - jadłam tylko z ketchupem ekologicznym i było pyszne. Mnie smakuje nawet sama dynia bez przypraw upieczona, ale taka naczosnkowana też jest super:)
				 jazgottt
					2010-09-28 19:43:39.896
				
  
			
				
				
				Pasta fasolowo-orzechowa (wegańska)
				 
				
				Pasta wyszła smaczna, choć na co dzień wolę takie lżejsze pasty z dodatkiem warzyw.
				 jazgottt
					2010-09-19 11:36:50.771
				
  
			
			
			
		
	
	 |