7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pieczone warzywa korzeniowe z sosem musztardowym

Smaczny pomysł na zastosowanie obecnych przez cały rok popularnych warzyw.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2 duże marchewki
2 duże pietruszki
pół dużego selera
olej lub oliwa do zastosowań na gorąco
sól
pieprz

sos musztardowy:
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka miodu (najlepiej gryczanego), słodu ryżowego lub syropu klonowego
1-2 łyżki musztardy (najlepiej ziarnistej, z całymi ziarnami gorczycy)

Przygotowanie:

Warzywa obrać, umyć i pokroić na niezbyt duże kawałki. Ja kroję w takie większe słupki - wtedy najlepiej prezentują się na talerzu. Wyłożyć na blachę do pieczenia, skropić delikatnie olejem lub oliwą (tylko trochę, żeby się nie przypaliły i nie przywarły do blachy), oprószyć solą oraz pieprzem i przemieszać, aby olej i przyprawy pokryły każdy kawałek.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200°C.

W międzyczasie rozmieszać dwie łyżki oleju lub oliwy z jedną łyżką miodu i jedną lub dwiema łyżkami musztardy (w zależności od tego, czy chcemy bardziej słodkawe, czy bardziej ostro-kwaskowe).

Mieszaninę wylać na podpieczone warzywa, wymieszać dokładnie i wstawić z powrotem do piekarnika na jeszcze 10-15 minut. Można włączyć górną grzałkę, wtedy warzywa silniej się skarmelizują.

Wskazówki i uwagi:

Do tego przepisu można zastosować ulubiony gatunek miodu czy musztardy. Najbardziej efektownie wygląda musztarda z całymi ziarnami gorczycy, ale nada się każda. No, może poza jakimiś wyjątkowo słodkawymi rodzajami, bo chodzi tutaj o przełamanie słodyczy miodu.

W angielskim przepisie, który mnie zainspirował, pieczony w ten sposób był pasternak. Niestety u nas to warzywo albo wcale nie występuje albo jest wyjątkowo trudno dostępne. Wobec tego zastąpiłem go pietruszką i postanowiłem dorzucić też marchewkę i seler.

Warzywa podawać z kaszą (np. gryczaną) i surówką (np. z pomidorów z cebulką).
Nadesłał(a) bartolome, dnia: Apr 9, 2010
Źródło/autor przepisu: własna wariacja na podstawie przepisu na pieczony pasternak
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Mmm... niedługo wypróbuję. Uwielbiam połączenie musztardy i miodu. Czasami fajnie ten sos smakuje, jeśli doda się jeszcze trochę octu.
~Improwizator Jun 15, 2013

A ja zrobiłem brokuła i brukselką w sosie musztardowym z tego przepisu i też wyszło bardzo dobre. Sos zrobiłem tak by był bardziej słodkawy i był to strzał w dziesiątkę. W sumie to mógłbym samym sosem się zajadać. :-D Od teraz wchodzi on na stałe do mojego jadłospisu.
~Javero Oct 26, 2012

W każdym markecie zamiast pietruszki sprzedają teraz pasternak.
~grubasjo Dec 20, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos musztardowy (wegańska)
Pieczone letnie warzywa (wegańska)
Pieczone warzywa korzenne na słodko (wegańska+miód)
Pieczone warzywa z kuskusem i hummusem (wegańska)
Gotowane ogórki w sosie musztardowym (wegańska)
Jajka w sosie musztardowym lub chrzanowym (bez ograniczeń)
Sos musztardowy na bazie żółtka (ovo-wege)
Sos musztardowo-rodzynkowy z czosnkiem (wegańska)
Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze (wegańska)
Warzywa na parze w sosie sezamowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas