
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Ryż z warzywami po indyjskuPrzepis ten zaadaptowałam z książki "Kuchnia Kriszny". Kilkanaście lat temu książka ta była dla mnie jedynym źródłem przepisów wegetariańskich. W kuchni indyjskiej znamiennym jest to, ze przyprawy są podprażane na patelni na samym początku gotowania, później dodaje się pozostałe składniki.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 szklanka brązowego ryżu
1 cebula mała papryka czerwona (słodka) 1 średniej wielkości kabaczek/cukinia kawałek selera korzennego 1 duża pietruszka (korzeń) 2 marchewki 1,5 cm kawałek świeżego imbiru pol papryczki chili przyprawy: chili, kminek, kumin (kmin rzymski), kurkuma olej do smażenia kostka rosołu wegańskiego Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pociachany imbir i papryczkę chili oraz pozostałe przyprawy (po łyżeczce każdej). Podsmażyć przez moment, aby uaktywnić olejki eteryczne zawarte w przyprawach. Następnie wlać do garnka (całość nie zmieści się nam w patelni) taką ilość oleju, aby przykrywał dno i aby przyprawy się nie przypaliły. Musimy cały czas je mieszać.
Potem wsypujemy do garnka ryz i podsmażamy przez chwilę, aby przeszedł aromatem przypraw. W międzyczasie przygotowujemy ok. dwie szklanki rosołu wegańskiego i zalewamy nim ryż z przyprawami. Uwaga! Przy wlewaniu rosołu musimy uważać, aby się nie poparzyć, ponieważ zajdzie gwałtowna reakcja przy wlewaniu cieczy do oleju, będzie pryskać. Mieszamy wszystko razem, dodajemy pozostałe pociachane warzywa i przykrywamy pokrywką. Dusimy tak długo aż warzywa będą miękkie, a ryż ugotowany. Wskazówki i uwagi:Można posolić i popieprzyć do smaku.
Nadesłał(a) WegaPaniDomu,
dnia: Apr 26, 2013
Źródło/autor przepisu: http://weganskapanidomu.blogspot.co.uk
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ryż z duszonymi warzywami (wegańska)Gołąbki z ryżem i warzywami (wegańska) Ryż z warzywami i pestkami (wegańska) Ziemniaki ze szpinakiem po indyjsku (wegańska) Kotleciki z soczewicy "po indyjsku" (bez ograniczeń) Sałatka z ryżu i warzyw konserwowych (ovo-wege) Pasta słonecznikowa z ryżem i warzywami (wegańska) Zapiekanka z brązowego ryżu i warzyw (wegańska) Ryż z sosem pomidorowo-śmietanowym i warzywami (lakto-wege) Chińszczyzna wege - ryż z duszonymi warzywami i imbirem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |