puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Makaron z białym serem
autor: rzyna
dieta: lakto-ovo-wege
-
Brokuł incognito w kwaśnej śmietanie
autor: autor anonimowy
dieta: lakto-wege
-
-
Owocowo-owsiano-bakaliowe śniadanko letnie
Przypuszczam, że jedzonko to nadaje się też dla dzieci, ale nie wiem, jak z orzechami, bo są chyba silnie alergizujące, więc nie odważyłam się umieścić tego w kategorii "dla dzieci".
-
Wiosenna sałata z pomidorami, kiełkami rzodkiewki i serem pleśniowym
autor: autor anonimowy
dieta: lakto-wege
Potrawę tę wymyśliłam, gdy już znudziło mi się jeść kiełki w charakterze dodatku do kanapek ;)
-
Kalafior w sosie Aurora
autor: ~gaba
dieta: lakto-wege
Do zrobienia tej potrawy zachęciło mnie jej zdjęcie. I zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!
-
Paprykarz wegański (ryż z selerem i aromatycznymi przyprawami)
autor: ~Suryah
dieta: wegańska
Taki paprykarz to nie paprykarz do kanapek, według mnie. Może on raczej stanowić bazę gorącego dania, po prostu jako ryż, np. do duszonych warzyw czy kotlecików z tofu. Myślę, że może być również świetnym farszem, np. do gołąbków, choć wtedy może zajść potrzeba dodania jajka, aby farsz się nie rozsypał. Smacznego!
-
Le moonjada
Możesz dodać cytrynę, lemonkę, co zechcesz. Generalnie przepis jest dość plastyczny ;))
-
Chilli con carne - troszkę oszukane ;)
autor: ~ań & jac
dieta: wegańska
Przepis pochodzi ze zbiorów mojej siostry i pierwotnie był oczywiście mięsny. Ja przerobiłam to na wege :)
-
Ciasteczka Carlene
autor: mishi
dieta: lakto-wege
Ja zawsze robię ciastka z podwójnych proporcji składników. Wychodzi ich naprawde dużo. Wkładam w metalowe puszki i mam słodkości na.... niestety nie na długo, znikają w mgnieniu oka. :-)
"Carlene jest Kanadyjką. Poznałyśmy się w Polsce, kiedy pracowała w jednej ze szkół językowych. Zaraziła mnie swoją pasją kolekcjonowania przepisów na ciasteczka."
(Kinga Błaszczyk-Wójcicka http://uczta.vege.pl)
-
Szpinakers pasta
autor: ~:-)
dieta: wegańska
Najlepsze na bułeczkach z sałatą i ogórkiem :)
-
Brokuły i inne warzywa z patelni ;] plus ryż
Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale ;P Mnie to wychodzi zawsze, ale ciężko opisać ;] Mam nadzieję, ze będziecie zadowoleni :) Smacznego!
-
Gyros wegański z sosem tzatziki, też wegańskim! :)
autor: Yanq
dieta: wegańska
Być może z oryginalnym greckim gyrosem ta potrawa nie ma dużo wspólnego ale smakuje, mam nadzieję, jak trzeba!:)
-
-
Pasztet z soczewicy i soi
autor: patuczi
dieta: lakto-ovo-wege
Potrawa jest polska, ale przemianowana na wegetariańską.
-
Pączki wegańskie
autor: ~mem
dieta: wegańska
Pączki można polewać czekoladą albo cukrem pudrem lub lukrem zrobionym ze zmielonego cukru nierafinowanego np. z kandyzowanymi skórkami pomarańczy - pycha.
Wiem, że to nie jest najzdrowsze - ale za to jakie pyszne...
Smacznego! Go Vegan!
-
Pomidorowe roladki z cukinii
autor: Kuna
dieta: wegańska
Można przyozdobić zieleniną (świeżą bazylią lub natką) lub posypać sezamem i ew. schłodzić. Śliczne.
-
Sos warzywny z fasolką szparagową i granulatem sojowym
autor: Africa
dieta: lakto-wege
Sos najlepiej podawać z makaronem wstążki, ale pasuje do każdego rodzaju makaronu. Naprawdę pyszne i syte danie!
-
Bakłażanowy MiszMasz (z parówkami, fasolą i warzywami)
autor: soozi
dieta: wegańska
Przepis pochodzi jak to czasem bywa: z przypadku :)
-
Parappu
autor: Kuna
dieta: wegańska
Kuchnia tamilska
-
Apetyczny galart z boczniakami
autor: ~daffnia
dieta: wegańska
-
Przyprawa curry
autor: Kuna
dieta: wegańska
-
Curry z zielonej fasolki
autor: Kuna
dieta: wegańska
Kuchnia tamilska
-
Pasztet strączkowo-warzywny
autor: Kuna
dieta: wegańska
Anka Łazowska: "Pasztet jest b. smaczny - nadaje sie do smarowania lub krojenia w plastry. W ramach eksperymentu - dobry jest z chrzanem."
Przepis doskonale nadaje się do zagospodarowania różnych resztek - włoszczyzny z gotowania bulionu, ugotowanych strączkowców, czerstwego pieczywa.
-
Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałki
autor: Kuna
dieta: wegańska
Magda: "Można podać, wedle upodobania, z krakersami, makaronem naleśnikowym, ryżem, cienkimi tostami natartymi czosnkiem, kostkami chleba usmażonymi na maśle z ziołami, groszkiem ptysiowym lub posypać parmezanem ciętym w cienkie listki i ustroić listkiem bazylii".
Ja kostki chleba smażę na oleju, a zupę posypuję nie parmezanem tylko startymi na tarce migdałami - odlot! :D
|