7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kalafior w sosie Aurora

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Sos zrobilam po swojemu i podalam danie z kotletami
z kabaczka
Ewela Aug 20, 2015

Robiłam to danie ale sos był z pomidorów zblendowanych które podgotowałam i dodałam2-3 łyżkami śmietany dodałam sól, pieprz, odrobinę papryki chili żeby przełamać słodki smak pomidorów ( były to pomidory z działki malinówki) i łyżkę mąki pełnoziarnistej pszennej dla zgęstnienia sosu i gotowe z tym że nie był to idealny sos może gdybym postępowała zgodnie z przepisem to byłby lepszy oprócz całe danie stanowił kalafior z sosem i kotlety z kabaczka
Ewela Aug 20, 2015

Jasne :) W takim razie powinien cię zainteresować również ten: puszka.pl/przepis/3111-sos_do_makaronu_z_selera_naciowego_marchwi_i_pomidorow.html - pycha, polecam :)
patrycccja Feb 19, 2013

Nie, po prostu nie zawsze lubię zabielane, rozjaśniane sosy. Znam te zabielacze (kokos, mąka, słonecznik). Sosy dla mnie bardzo fajnie wyglądają, gdy mają intensywne barwy, gdy składają się z samych warzyw i są gęste, ale nie zagęszczone ;) Jeśli rozumiesz, o co mi chodzi :)
Luna7 Feb 19, 2013

Czyli twój wegański przepis polega na wyeliminowaniu wszystkiego co niewegańskie? ;) W takim razie jako zabielacz na części sosu wypróbowałabym puszka.pl/przepis/6625-smietana_slonecznikowa.html (w sosie pieczarkowym sprawdza się bosko!) albo... mleko kokosowe! Wtedy zastąpiłoby jednocześnie masło, o! :)
patrycccja Feb 19, 2013

Ok, zapuszkuję, ale uprzedzam, że nie ma tam żadnego zabielacza, ani mąki, ani śmietany, ani niczego, sos jest ogniście czerwony (w smaku też może być, jak ktoś lubi) ;) No i nie mam akurat do niego zdjęć.
Luna7 Feb 19, 2013

Luna7, a jak wyglądał twój sos? W sensie jak go zrobiłaś? Może zapuszkuj jako oddzielny przepis? Skusiłabym się, zwł. jeśli nie ma tam np. śmietanki sojowej :)
patrycccja Feb 19, 2013

Prawda, sos niezły. Choć ja robiłam z czerwonej papryki i wegański, więc może to już zupełnie inny sos ;) Lecz przyprawy dałam prawie te same (jeszcze gałkę). Cudo! Zgadzam się z przedmówcami, pasuje do innych dań ;)
Luna7 Feb 18, 2013


fajny sos, oprócz kalafiora pasuje też do ryżu :)
majczi Feb 18, 2013

Alez to jest swietny sos do pyz drozdzowych gotowanych na parze! Z pewnoscia wyprobuje.
Iwo-na Dec 13, 2011

ma kopa :) Genialny sosik mm! Kojarzy mi sie z polewa do gołąbków
~shoo Apr 12, 2011

Od kiedy pierwszy raz spróbowałam ten przepis, zaczęłam masowo stosować ten sos do innych potraw. Wczoraj np. zrobiłam taki sos z dodatkiem ziół i polałam nim placki ziemniaczane - pyszne! Nadaje się też do makaronów z różnymi dodatkami, np. do tej zapiekanki zamiast sosu serowego: puszka.pl/przepis/4886-zapiekanka_penne_z_brokulem_i_pieczarkami.html. A do gołąbków taki sosik to podstawa!
ryfka Nov 24, 2009

Oczywiście mi jako kurze domowej nr 1 na świecie, nie wyszło ;( Tzn grudki mi się w sosie porobiły-> ale od czego ma się blender ;) Zblendowałam gotowy sos i wyszło PYCHA!!! A ten sos to myślę, że jeszcze będzie dobry do gołąbków albo ziemniaków.
ankaopolanka Oct 17, 2009

Od dziś mój ulubiony sposób podawania kalafiora. Ten sosik przebił nawet kalafior smażony w bułce tartej! Idealnie się razem komponują! Tak się zastanawiam z czym jeszcze można ten sos podać :)
ryfka Apr 30, 2009

Zapomnialam dodac, ze ja nie dziele kalafiora na różyczki, tylko gotuje go w całości. Jest tak samo smaczny a wygląda lepiej.
~gaba May 20, 2006

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas