7739 przepisów wegetariańskich
w tym 4927 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ziemniaczana parmigiana

Serowo-beszamelowa, super dekadencka wersja zapienkanki ziemniaczanej. Luźno inspirowana opowieściami znajomego Włocha o domowym jedzeniu.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 6-8

1,5 kg ziemniaków

1l mleka
dwie małe cebule (mogą być przeschnięte)
liście laurowe
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
sól

50g masła
3-4 łyżki mąki
gałka muszkatołowa

ser twardy (parmezan lub podobny), drobno starty, ok. 100g
mozzarella, starta, 2 kulki

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej mandoliną.

W trakcie krojenia ziemniaków podgrzać mleko z cebulą, 2-3 liśćmi laurowymi oraz kilkoma ziarnami ziela i pieprzu. Nie zagotować! Mleko ma naciągnąć smakiem przypraw i być ciepłe. Na koniec dodać sól (ok. łyżeczki).

Po obraniu i pokrojeniu ziemniaków mleko powinno być już gotowe - wyciągnąć przyprawy i cebulę (lub przelać przez sito). W garnku roztopić masło, dodać po łyżce mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Ciągle mieszając i rozcierając ewentualne grudki dodawać partiami ciepłe mleko. Dodać 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Partiami dodawać 3/4 twardego sera, dokładnie rozmieszać.

Dużą brytfannę lub naczynie żaroodporne natłuścić odrobiną masła lub oliwy, wsypać do niej połowę ziemniaków, rozsypać połowę mozzarelli, wsypać drugą połowę ziemniaków i drugą połowę mozzarelli. Całość zalać sosem beszamelowym, lekko potrząsnąć całością żeby sos się ułożył. Na wierzchu rozsypać resztę twardego sera.

Piec w 200*C pod folią aluminiową aż do miękkości ziemniaków (czas zależy od grubości zapiekanki i grubości plastrów ziemniaków), potem jeszcze kilka minut bez folii żeby wierzch się zarumienił.

Wskazówki i uwagi:

Im cieniej pokrojone ziemniaki, tym szybciej się ugotują - najlepiej max. 2 milimetry grubości.

Przepis można łatwo zweganizować pomijając sery i używając roślinnego mleka z dodatkeim płatków drożdzowych i oliwy. W tej wersji zapiekanka jest trochę mniej dekadencka, ale nadal pyszna.
Nadesłał(a) sonnentau, dnia: Jul 17, 2022
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Eskalopki ziemniaczane (lakto-wege)
przekładaniec ziemniaczany (lakto-wege)
Zupa ziemniaczana (lakto-wege)
Puree ziemniaczane (lakto-wege)
Placek ziemniaczany (wegańska)
Ziemniaczane ratatouille (wegańska)
Żurek ziemniaczany (wegańska)
Placki ziemniaczane (wegańska)
placek ziemniaczany 1 (wegańska)
Paluszki ziemniaczane (ciasto ziemniaczane podstawowe) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas