
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Zupa-krem z groszku zielonego (lakto-wege) Ja dodaję serek topiony naprawdę pycha :) ~Marta 2011-07-23 16:54:54.016 ![]() Zrobiłam do niej zamiast ziemniaków twarogowe kluski (leniwe) i nie dodawałam mąki do zagęszczenia. Zmieszałam zsiadłe mleko z maślanką i wyszło bardzo dobre, oryginalny smak. koralina 2011-07-23 12:05:46.247 ![]() Rewela :) Tomasz79 2011-07-23 11:47:04.694 Sałatka marynowana z ogórków z marchwią i selerem (na zimę) (wegańska) Witam, mam pytanie odnośnie oleju... Czy musi to być olej sojowy?? ~Kasiula 2011-07-23 11:27:00.793 Tofucznica - tofu a'la jajecznica z cebulą i pomidorem (wegańska) Pychota! ~Ewela 2011-07-23 11:21:15.302 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kamysz12 2011-07-22 21:41:56.658 Kwas chlebowy, czyli podpiwek (wegańska) Absolutnie kwas chlebowy i podpiwek to dwa różne napoje. Podpiwek robi się z kawy zbożowej. ~Greene 2011-07-22 16:32:36.468 Curry z cukini (wegańska) wydaje mi sie, ze lepsze byloby z dynia, o wiele bardziej pasuje do przypraw orientalnych w stylu curry czy kolendry, ale troche dluzej trzebaby dusic. ~ksz 2011-07-21 21:13:01.519 Sałatka z młodych buraczków z fetą i orzechami włoskimi (lakto-wege) Świetny pomysł. Szkoda, że nie ma zdjęcia. Pozdrawiam kuchniaeuropa.blogspot.com ~majaroma 2011-07-21 19:26:01.469 Curry z cukini (wegańska) Dość czaso i składniko chłonne, a moim zdaniem bez specjalnej rewelacji. Zjadłam z kaszą jaglaną i rzeczywiście danie było niesamowicie sycące. Aleksandera 2011-07-21 18:16:14.006 ![]() "Strzępki pleśni wytwarzają mykotoksyny, będące substancjami rakotwórczymi i mutagennymi. Nie wolno więc zjadać produktów, na których samoistnie pojawiła się pleśń". Rakotwórcze czy nie - kto by chciał jeść spleśniałą żywność? A po 2-3 dniach raczej sporo by spleśniało jeśli nie wszystkie. Ja bym zrobiła jak z dżemem truskawkowym (puszka.pl/przepis/6275-dzem_truskawkowy_babciny_bez_zageszczaczy_.html) - wymieszała z częścią cukru, odstawiła na jakiś czas, a później do lodówki na te 2-3 dni. patrycccja 2011-07-21 17:19:54.292 ![]() Jusia, traktuj amarantus jak zwykłą kaszę :) Soli się na początku. Jeśli woda nie odparowała w wystarczającym stopniu, to albo zmniejsz jej ilość albo pod koniec bardziej uchyl przykrywkę. Lub całkiem ją zdejmij :) Na koniec zawsze można wstawić kaszę na duży gaz i ciągle mieszając odparować resztki wody. Przechowywać w lodówce - jak każdą kaszę - można nawet dłużej niż 2 dni, najlepiej pod przykryciem żeby nie obeschła. patrycccja 2011-07-21 17:03:03.331 ![]() swietne i szybkie agnmid 2011-07-21 16:56:05.774 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sidu92 2011-07-21 16:19:05.255 ![]() Genialne! Tak jak i zresztą gołąbki Patrycji.. Properek 2011-07-21 15:23:55.909 ![]() dobre, dałam tylko więcej pieczarek :)i nie miałam pietruszki i selera pestka 2011-07-21 14:28:38.12 Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska) A i jeszcze jedno, czy można zmniejszyć nieco ilość wody, tak powiedzmy do proporcji 1:2,5? Nie chciałabym go już odcedzać po ugotowaniu bo mam wrażenie, że wylewam z wodą do kranu cenne składniki ~Jusia 2011-07-21 11:22:10.413 Sok malinowy na zimę (wegańska) do pata: czytałem, że grzyby i zarodniki giną w temperaturze powyżej 70 st. C, więc czy po zagotowaniu soku nadal są groźne? ~pytek 2011-07-21 10:35:25.031 Sos z mieszanką warzyw chińskich (wegańska) pycha :) chyba troche przegiełam z przyprawami bo palilo w gębe :P ale bedzie jednym z moich ulubionych ;) wisniowa 2011-07-21 09:44:24.039 Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska) Pierwsza próba za mną. Chciałam go przepłukać, żeby usunąć ewentualny kurz, ale nie znalazłam sitka o tak małych oczkach. Posoliłam go troszkę podczas gotowania (nie wiem czy powinno się?), po 15 min. wyłączyłam gaz i pozostawiłam do napęcznienia, żeby nie musieć już odcedzać. Do takiej półpłynnej masy dodałam łyżeczkę miodu spadziowego i pokrojonego banana i właśnie wcinam. Można taki ugotowany amarantus przechowywać w lodówce, tak 2 dni? ~Jusia 2011-07-21 09:23:52.823 ![]() Zapomniałam dodać, że po usmażeniu placuszków należy je przełożyć na ręcznik papierowy, żeby się pozbyć nieco tłuszczu, albowiem placki wychodzą dość "treściwe". Można też dodać mniej wiórków kokosowych, wtedy będzie wersja bardziej dietetyczna. Makarena 2011-07-21 02:05:43.547 Kotlety z płatków owsianych (bez jajka) (wegańska) Pytanie: jaka ma być wielkość kotlecików i czas pieczenia? olciaks 2011-07-20 23:05:06.191 ![]() Wygląda super - musi być pycha :) Dwie uwagi. Z olejem sezamowym lepiej uważać i dodawać stopniowo - ma bardzo silny aromat, zwł. nierafinowany (wtedy wystarczy kilka kropel). Nadzienia, tak jak na zdjęciu, nie można dodawać za dużo, bo kluchy to nie ryż i lepkie nie są - maki muszą być więc wyższe niż szersze bo inaczej się rozsypią ;) Ja bym jeszcze poeksperymentowała i dodała czasem trochę soku ze świeżego imbiru lub oleju imbirowego. patrycccja 2011-07-20 21:45:35.855 ![]() Najsmaczniejsze brokuły wychodzą gotowane w soli ziołowej. Są po prostu rewelacyjne, inaczej ich już nie gotuję. Natka 2011-07-20 20:42:39.843 ![]() Koralino, zupa wygląda przepięknie, aż mi ślinka poleciała :p Nie można oderwać wzroku....wypróbuje ten przepis, bo uwielbiam szpinak. Natka 2011-07-20 20:21:12.955 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |