7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sok malinowy na zimę

Maria U.: "Może ten przepis wydaje się dziwny, ale tak się u mnie robi od pokoleń i zawsze jest pyszny. W zimie nic tak dobrze nie rozgrzewa jak domowy sok z malin."

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

maliny
cukier - 1 kg cukru na 1 litr soku
+ pielucha tetrowa do wyciskania soku

Przygotowanie:

Maliny wsypujemy do jakiegoś naczynia i zakrywamy talerzykiem tak, żeby dociskał owoce (musi być trochę mniejszy od średnicy garnka). Zapominamy o nich na 2-3 dni. W tym czasie one lekko zaczynają fermentować.

Po upływie tych kilku dni zaopatruję się w pieluchę tetrową. Jeśli jakieś malinki przypleśniały, odrzucam je. Resztę nakładam porcjami do pieluchy i wyciskam przez nią sok.

Do uzyskanego soku wsypuję cukier i gotuję. W trakcie gotowania zbieram szumowiny - robi się ich dość sporo. Sok jest gotowy, gdy przestają się pojawiać szumowiny.

Sok przelewam do butelek póki gorący, zakręcam i mam już gotowy sok na zimę.

Wskazówki i uwagi:

To moja osobista uwaga a nie Marii: jeśli maliny spleśnieją to wg. mnie nadają się już tylko do wyrzucenia. Dotyczy to zresztą każdego jedzenia - pleśń, z czego może nie wszyscy zdają sobie sprawę, to grzyby. Wyrzucimy to, co widzimy, a w pozostałej części jedzenia pozostanie grzybnia i zarodniki. A to jest rakotwórcze...
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-08-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Maria U.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

"Strzępki pleśni wytwarzają mykotoksyny, będące substancjami rakotwórczymi i mutagennymi. Nie wolno więc zjadać produktów, na których samoistnie pojawiła się pleśń". Rakotwórcze czy nie - kto by chciał jeść spleśniałą żywność? A po 2-3 dniach raczej sporo by spleśniało jeśli nie wszystkie.
Ja bym zrobiła jak z dżemem truskawkowym (puszka.pl/przepis/6275-dzem_truskawkowy_babciny_bez_zageszczaczy_.html) - wymieszała z częścią cukru, odstawiła na jakiś czas, a później do lodówki na te 2-3 dni.
patrycccja 2011-07-21 17:19:54.292

do pata: czytałem, że grzyby i zarodniki giną w temperaturze powyżej 70 st. C, więc czy po zagotowaniu soku nadal są groźne?
~pytek 2011-07-21 10:35:25.031

Nie wyciskam soku z malin tylko przepuszczam maliny przez sokowirówkę.Reszta tak samo.
ossabull 2010-07-13 11:09:51.037

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sok z marchwi (wegańska & RAW)
malinowy chruśniak (bez ograniczeń)
Galaretka porzeczkowa (na zimę) (wegańska)
Papryka konserwowa (na zimę) (wegańska)
Ogórki po żydowsku (na zimę) (wegańska)
Sok marchewkowo-pomarańczowy (wegańska)
Sok ananasowo-bananowy (wegańska)
Sok z pomidorów i cebuli (wegańska)
Sok Ognisty Burak (wegańska & RAW)
Sok z moreli na wzmocnienie (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas