
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Po pierwsze - nie wyszedł mi kociołek, tylko wielki kocioł :) Po drugie - wyszła naprawde fajna potrawa Po trzecie - wahania me budziło tylko to, ile dać tej np. fasolki czy tandori masala, wolę przepisy z konkretnymi dawkami... Po czwarte - ale ja czasem zrzędzę, więc mnie nie słuchajcie :) zabrzanin 2011-08-09 20:58:33.979 ![]() Przemawia do mnie twoje wytłumaczenie :) Zakładając oczywiście że smażony tempeh był faktycznie smażony... a nie odpowiednio aromatyzowany. Po wyglądzie obstawiam, że smażony nie był, ale może jakiejś obróbce cieplnej był poddany - kto wie. Teraz zamierzam kupić Tempeh Starter, czyli proszek, który dodaje się do soi, żeby zrobić własny tempeh. Myślę, że to będzie idealne rozwiązanie do przygotowywania niedużych ilości jogurtu :) patrycccja 2011-08-09 20:48:45.802 Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu (wegańska) Tempeh, jak i wiele innych pochodnych mleka, powstaje dzięki bakteriom mlekowym, które rozwijają się zużywając cukry zawarte w mleku a produkując m.in kwas mlekowy (stąd kwaskowaty smak). Jeśli użyjesz surowego tempehu, wtedy żywe mikroby mają szansę się namnożyć i sfermentować mleko sojowe do postaci nazywanej przez nas jogurtem. Niestety w przypadku smażonego tempehu, jak się już domyślasz, za wiele bakterii tam nie zostało... a to co się w mleku sojowym rozwinęło zapewne było przypadkowo "wpadniętymi" innymi gatunkami mikrobów. Normalnie mówimy, że się popsuło :P ~bezmleczna 2011-08-09 18:51:38.895 Ciasteczka Potwora Ciasteczkowego (pieguski) (wegańska) Dałam trochę mniej oleju :) są nieziemskie, (nie weg*) znajomi oszaleją! :) Daiana 2011-08-09 18:29:37.796 Cynamonowe tosty francuskie (bez jajek) (wegańska) Ale ładne to żółto-czarne zdjęcie :D ~pat 2011-08-09 16:41:52.868 Przysmak porowy do smarowania chleba (wegańska) Gotujemy, a właściwie dusimy (bo wody już nie będzie lub prawie że nie będzie ;) ~zuza 2011-08-09 16:40:44.738 Cynamonowa "biedronka" z wiśniami (wegańska) W pierwszej chwili miałam taka samą reakcję ;) Patrzcie jednak na proporcje, a nie ilość, bo 1 szkl. oleju daje się tu na CZTERY szkl. mąki. Zobaczcie np. na piernik na musie jabłkowym (puszka.pl/przepis/2321-piernik_z_jablkiem_z_musu_jablkowego_.html) - 1/2 szkl. oleju na 2 szkl. mąki, czyli proporcje takie same, a przepis ma komplet gwiazdek. ~patrycccja 2011-08-09 16:38:15.942 Przysmak porowy do smarowania chleba (wegańska) "męczymy razem z olejem" oznacza "mieszamy (bez ognia)", czy "wciąż gotujemy"? :P ~gosia 2011-08-09 15:00:37.128 ![]() Zgadza się, są genialne! Robiłam, trzymają się nawet do wiosny!!! Włąściwie nie ma się co popsuć, własna woda z nich wyszła :) Ja mam nieco inne pzredziały czasowe, np. po zalaniu octem z cukrem odstawić na 12 godzin i dopiero włożyć do słoiczków. Ale pycha!!!!!!!!!!!!! izabeli 2011-08-09 10:25:38.523 Cynamonowa "biedronka" z wiśniami (wegańska) Jezu faktycznie! Czy to możliwe? ~Tom 2011-08-08 22:52:53.695 Pokrzywa duszona z cebulką i czosnkiem (wegańska) Może i jest dobra, ale ja tak zjarałem patelnie że huhuuhu...... ~EksŁajZet 2011-08-08 21:08:08.925 Cynamonowa "biedronka" z wiśniami (wegańska) Cała szklanka oleju? ~Alex 2011-08-08 18:20:01.226 ![]() Pomyłka w ilości składników (w szczególności za dużo płynu), wstawione do piekarnika niewyrośnięte ciasto, niewystarczająco nagrzany piekarnik... przyczyn może być sporo, wszystkich możliwych na pewno nie znam :) Jeśli wszystko z powyższych zrobiłaś ok, to najlepiej poczytaj starsze komentarze - już nie raz były omawiane podobne kwestie, więc może coś cie natchnie. Najlepiej poproś też kogoś, żeby zrobił z tobą ten chleb - nawet nie doświadczony może zwróci uwagę na jakieś detale, które mają znaczenie. Powodzenia :) patrycccja 2011-08-08 17:40:21.849 ![]() Jaka różnica czy rosną dziko czy w ogrodzie? ;) To nie ma najmniejszego znaczenia, o ile nie były pryskane :) patrycccja 2011-08-08 17:35:27.0 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dfiolna 2011-08-08 14:21:34.437 Brownie (wegańska) Mmm, pycha. Ciasto, które byłby w stanie przygotować przedszkolak - kolejny przepis, który każe mi się zachwycać prostotą kuchni wegańskiej. Nie lubię bananów w towarzystwie czekolady - od następnego razu będę próbować alternatyw. Karaba 2011-08-08 13:31:33.561 ![]() W końcu znalazłam pomysł na ,,ryż inaczej". dziękować :) Surri 2011-08-08 12:39:40.072 ![]() Z tego co pamiętam ta fasolka tak się nazywała ze względu na swoją urodę. Tak naprawdę pasztet wyjdzie z każdym strąkiem który aktualnie posiadasz pod ręką :) Surri 2011-08-08 12:36:44.708 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) co do liści porzeczki lub wiśni to chodzi tu o rośliny, które rosną dziko, w innym przypadku się nie sprawdza ~joasia 2011-08-08 00:28:15.72 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) nigdy nie daję liści chrzanu, porzeczki ani winogron czy wiśni i zawsze mam twarde, dbam tylko o to by używać najzwyklejszą sól bez polepszaczy ~linia 2011-08-07 21:18:18.362 ![]() Ja zaufałam temu przepisowi i trzymałam słoiki 5 minut od zagotowania wody. Ogórki prawie natychmiast po zalaniu zakręciłam, wstawiłam słoiki do wrzątku i tylko uzupełniłam kranówką, żeby woda sięgała pod zakrętki. Całość była więc gorąca i woda szybko się zagotowała. Dam znać jak wyszły :) patrycccja 2011-08-07 20:30:00.426 Buraczki zasmażane z cebulką, do obiadu (wegańska) Super przepis- prosty a buraczki przeepyszne : )) ~Marta 2011-08-07 17:46:45.067 ![]() Fajny przepis ! myślę że ocet najlepszy do tego. z sokiem może nie wyjść. agnmid 2011-08-07 14:08:20.057 Szarlotka Wandy (sypana) (wegańska) pyszna! właśnie upiekłam pierwszy raz i jem jeszcze ciepłą :) zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie z 5 dużych antonówek i wyszła genialna! ~agu 2011-08-07 13:10:53.174 Pizza - najprostsza, najszybsza, najtańsza z możliwych (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daiana 2011-08-07 00:36:40.705 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |