
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Pyszności! zrobiłam już drugi raz tego lata, raz na antonówkach, raz na innych jabłkach i wyszło pyszne! Super wyrazisty smak, wystarczy dodać łyżkę adżiki do rozgniecionego pomidora, trochę mąki i sos do makaronu gotowy :) askagrzybek 2011-09-07 19:56:41.37 Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna (wegańska) Po prostu pyszna! W stanach podziebienia daje dodatkowa dawke swiezego czosnku. ~Alicja 2011-09-07 18:44:43.132 ![]() Duszenie oznacza obecność płynu a nie pokrywki :) Żeby jednak nie było wątpliwości, to zgodnie z waszą sugestią dopisałam tę uwagę w przepisie. admin 2011-09-07 16:50:47.613 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() saikoYume 2011-09-07 16:45:52.532 Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege) mi tez duszenie kojarzy sie z "pod przykryciem", zwlaszcza, ze wczesniej w przepisie jest tak napisane. Moze dla mniej wprawnych kucharzy przydaloby sie zaznaczyc, ze 2 faza juz bez przykrywki. ~ksz 2011-09-07 16:20:45.987 ![]() Moja ulubiona zupka zimowa. Nie rozumiem dlaczego w kraju dynia jest tak niedoceniona. Dziekuje za zamieszczenie przepisu w Polskiej wersji. helutka67 2011-09-07 15:38:27.993 ![]() Nie wiem dlaczego według ciebie jest tu sugestia użycia pokrywki, ale jak sama zauważyłaś pokrywka wręcz nie może być użyta, bo woda nie odparuje, a co za tym idzie sos nie zgęstnieje. Ja po prostu dolewam śmietanki, kiedy pieczarki są już miękkie, trzymam wszystko na ostrym gazie, często mieszam, a sos po chwili sam gęstnieje. Zawsze wychodzi :) Pozdrawiam. ryfka 2011-09-07 15:25:20.355 Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna (wegańska) Dyni nigdy nie jadłam, ale od jakiegoś czasu mam na nią oko, bo podobno dużo można z nej różnych rzeczy zrobić. Może spróbuję od tej zupy ~elzbieta-sowa 2011-09-07 14:58:38.373 ![]() Ryfko- napisałaś "Dusić, aż sos zgęstnieje", co sugeruje użycie pokrywki a z pokrywką nie ma jak woda odparować. może to był problem Lagatty? :) ps. wkrótce wypróbuję:) MEDeah 2011-09-07 14:42:43.804 Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna (wegańska) moje doświadczenie z dynią - walory smakowe niezwykle podnosi... ziemniak i jabłko. ~martini 2011-09-07 14:18:08.959 ![]() Byłem kiedyś na spotkaniu z Dalaj Lamą - jedną z rzeczy, które powiedział, a ja zapamiętałem, brzmiała, że życie jest zbyt ważne, by się w nim przejmować etykietą, konwenansami... Tak więc ja twierdzę, że to można jeść w w towarzystwie:) zabrzanin 2011-09-06 21:50:32.649 Świeża kukurydza duszona z warzywami (wegańska) Ymmmm... to da się to zjeść jakoś elegancko? Czy to jedno z tych niebezpiecznych dań, których lepiej nie jadać w towarzystwie? ;) ~zeina 2011-09-06 21:45:24.486 ![]() Jeśli chodzi o siemię, to jest dowolność. Ja raz robię ze zmielonym, raz z całymi nasionkami. Felodrema 2011-09-06 21:21:16.303 ![]() Nie, wcale nie dużo. Tyle, żeby dało się go rozsmarować po całym dnie patelni. Na pewno nie chodzi o smażenie w głębokim tłuszczu, bo cała potrawa by nim później ociekała. patrycccja 2011-09-06 17:49:51.104 ![]() Podsmażanie przypraw na oleju wydobywa ich aromat (substancje aromatyczne są rozpuszczalne w tłuszczach). Podsmażanie ziemniaków pokrojonych w kostkę to przede wszystkim wstępna obróbka termiczna - bez tego dłużej trzeba by później je dusić. No i podsmażone mają jednak trochę inny smak niż po prostu uduszone/ugotowane. Mimo wszystko bez oleju na pewno też można zrobić - będą inaczej smakować, co nie znaczy że gorzej. Kwestia gustu :) patrycccja 2011-09-06 17:43:02.016 ![]() Ja bym obstawiała, że tydzień wytrzyma. Przed którymiś świętami zrobiłam go więcej i stał jakoś tyle właśnie. patrycccja 2011-09-06 17:04:38.372 Pasztet z pieczarek (wegański) (wegańska) Smile, najlepiej w razie wątpliwości zajrzeć najpierw do starszych komentarzy. Ja, tak jak pisałam kiedyś, dodałam "2 łyżki mąki, 4 oleju". Od razu mówię, że nie mam pomysłu czemu ci nie wyszedł... Chyba że piekarnik ci nawala, ale to bys chyba zauważyła ;) ~patrycccja 2011-09-06 16:49:47.297 ![]() No, ja raczej nie polecam :) zabrzanin 2011-09-06 16:05:56.678 Świeża kukurydza duszona z warzywami (wegańska) A to tę kukurydzę zjada się razem z kolbą? ~Planta 2011-09-06 14:51:32.731 Świeża kukurydza duszona z warzywami (wegańska) uhh, jedna papryczka zdecydowanie wystarczy ;) właśnie konsumuję na ryżu. co prawda nie miałam akurat fasolki (z nią pewnie jest jeszcze pyszniejsze), alei tak smakuje bardzo dobrze :) hugable 2011-09-06 14:20:07.474 ![]() ostatnio bardzo często tak sobie właśnie robię marchewkę na szybko na ciepło. oczywiście można rożne przyprawy sypać. lubię z chilli też :) MEDeah 2011-09-06 12:45:59.444 Bób z jarzynami (wegańska) "Młodego bobu wcale nie trzeba obierać. Starszy lepiej obrać póki ciepły (a nawet gorący) bo wtedy skórka łatwiej odchodzi." - puszka.pl/przepis/4144-bob-jak_gotowac_do_czego_wykorzystac.html ~pat 2011-09-05 17:09:33.447 Najprościejsza pasta w świecie - ze strączkowców i manny (wegańska) Ja bym użyła błyskawiczną. ~pat 2011-09-05 17:08:13.029 Olej ostry do łez (wegańska) Do czego chcesz :) Do skropienia grzanek, pizzy lub makaronu na ten przykład. Kto lubi może zamiast oleju użyć oliwę. ~pat 2011-09-05 17:06:48.361 ![]() Cytuję - "Składniki: na blachę 25x40 cm (dla 4 osób)" :) patrycccja 2011-09-05 17:03:24.764 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |