
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() PYYYYYYCHA (: dodałam pestki z dyni i trochę migdałów (: jonek 2013-05-10 21:06:47.192 ![]() Całkiem fajne :) Nie chciało mi się wywalać blach z piekarnika, więc obsmażyłam cieniutkie kromeczki z jednej strony na patelni, a dalej mniej więcej wg przepisu (oliwek nie podgrzewałam, bo wolę na zimno, a na koniec na wierzchu obficie posypałam natką, bo mi b. pasuje do pieczarek). Pomidorów nie dawałam, choć na pewno byłoby jeszcze lepsze - ale nie z pomidorami sprzedawanymi o tej porze ;) Spokojnie nadaje się do tego chleb nie pierwszej świeżości. Mimo że nie przepadam za musztardą... dobre jest :) Właśnie szukałam czegoś, by się jednak do niej przekonać ;) Luna7 2013-05-10 20:32:16.818 Dynia curry (wegańska) "Oczywiście można ją udusić od razu z cebulą. Tak nie próbowałam więc jak ktoś spróbuje, to niech napisze o efekcie." Ja zawsze tak robie! Używam zazwyczaj dyni o zwartym miąszu (właśnie hokkaido, tykwy) i one nigdy nie wydzielają tyle płynu żeby sos był wodnisty. efedrina 2013-05-10 18:50:22.055 Dynia curry (wegańska) Nie, to nie była dynia hokkaido, choć ta jest zdecydowanie lepsza. Ta z przepisu to była taka zwykła. Oczywiście można ją udusić od razu z cebulą. Tak nie próbowałam więc jak ktoś spróbuje, to niech napisze o efekcie. Ja zwykle mam dynię zamrożoną i podgotowuję. Odcedzam, bo nie chcę zbyt wodnistego sosu, raczej preferuję gęstszą konsystencję i dynię po części rozgotowaną a po części w kawałkach (co jest chyba trudniejsze do uzyskania przy duszeniu). Co do mdłości, smaku - to zdecydowania kwestia 1. gustu 2. przyprawienia. Alik 2013-05-10 17:57:19.168 Ryż po irańsku (wegańska) Może i się nie miesza gdy gotujemy normalnie. W tym wypadku przy wstępnym gotowaniu jak najbardziej można, dopiero potem, gdy przykrywamy przykrywką z bawełnianą ściereczką , zostawiamy na małym ogniu i już nie mieszamy. Proszę czytać dokładnie przepis zanim się ktoś wymądrzy ;) Przepis bardzo dobry-byłam w Iranie i tam robią tak samo. Warto spróbować. ~paulina 2013-05-10 17:47:35.142 ![]() po pół łyżeczki ziół prowansalskich, lubczyku i curry moni 2013-05-10 17:32:49.593 Makaron ze szparagami i oliwkami (wegańska) na zdjęciu jest z penne :) ale może być tagliatelle - nawet lepiej! ~sara 2013-05-10 17:28:16.618 Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW) Madeline - trudno powiedzieć, jak długo można tą śmietanę przechowywać, nie dłużej jak 2-3 dni i optycznie nie będzie ona wyglądała apetycznie, bo zmielone ziarna słonecznika ciemnieją. Iwo-na 2013-05-10 16:27:24.119 Sopa paraguaya lub chipa guazu, czyli pikantne ciasta z mąki kukurydzianej lub z kukurydzy (lakto-ovo-wege) Ja piekę zawsze na blaszce 24x34 cm. Iwo-na 2013-05-10 16:24:55.057 ![]() Mi jakoś tak nie podpadła do gustu. Dodałam jeszcze trochę chilli i czubricy, ale nadal ten słodki smak mi nie pasuje. Choć przepis fajny, bardzo prosty, ale mam widocznie inne kubki smakowe :P Pollimer 2013-05-10 14:01:59.113 ![]() zrobiłam je w zeszłym roku, teraz przymierzam się do powtórki, bo są pyszne, łatwe i elegancko wyglądają :) MEDeah 2013-05-10 12:06:37.538 ![]() malolata 71- bardzo się cieszę :) Olexy- tylko część Ci się rozwalała? mi się chyba nigdy nie rozpadały a jeśli miałby, to przypuszczałabym, że raczej z powodu zbyt suchych placków a nie zbyt mokrych. jakiego twarogu użyłaś? MEDeah 2013-05-10 10:02:11.277 ![]() Swietne. Postanowiłam zrobić dokładnie według przepisu, zmieniłam tylko delikatnie proporcje. Zupełnie nowe spojrzenie na spaghetti, które jest moim ulubionym makaronem. Na pewno to powtórzę :) ryfka 2013-05-09 22:47:20.989 Pomidorowa pasta do kanapek ze słonecznika (wegańska) może głupie pytanie ale czy zamiast oliwy z oliwek można dodać normalnego oleju rzepakowego? ~wege 2013-05-09 20:35:29.403 ![]() kiedyś pracowałam w kawiarni i przygotowywaliśmy tam mrożoną kawę w nieco inny sposób. podam przepis, może komuś się przyda, bo kawa wychodzi przepyszna, a można też użyć mleka sojowego i będziemy mieć vegan frappe ;) -jedno espresso* -szklanka mleka -syrop cukrowy, ewntualnie jakiś inny syrop, ostatecznie cukier -kostki lodu, shaker Zaparzamy espresso, a jeśli nie mamy ekspresu to parzymy po prostu mocną kawę, ale musi być jej mało, ok. 30-50 ml (sypaną przecedzamy przez filtr do kawy; na tym etapie można też posłodzić, jeśli słodzimy cukrem). Do shakera wrzucamy 3-4 kostki lodu, wlewamy kawę (nie trzeba studzić) i mleko i shakujemy przez minutę. Kawę przecedzamy do szklanki (można jej ścianki ozdobić sosem czekoladowym, wygląda świetnie) i podajemy, można wierzch przystroić bitą śmietaną :P. majczi 2013-05-09 19:54:26.895 ![]() Przepyszne danie i cóż za zaskakujący smak pikantno-kwaskowaty, mmmmmm! Idealnie sprawdza się jako dodatek do ryżu basmati. :) niuniuska 2013-05-09 18:53:26.137 Placki z jabłkami (szybkie) (wegańska) Przepis idealny, placki przepyszne. Prawie jak racuszki mamy :) Polecam. ~Kati 2013-05-09 18:21:10.168 ![]() Jasne, jak widać na zdjęciu.. :) Bez mąki, jajek itd. :) W sumie to nigdy placków nie robiłam z mąką.. Chelonia 2013-05-09 15:06:46.726 Caffe Frappe - zimna grecka kawa z pianką (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muzo Natchniuzo 2013-05-09 14:23:30.779 ![]() Wyjdzie bez mąki? ryfka 2013-05-09 13:04:43.785 Zupa krem z soczewicy z curry i przecierem pomidorowym (wegańska) A zamiast czerwonej soczewicy można by użyć właśnie zielonej? :) Spóbuję... ~czarodziejska 2013-05-09 11:38:25.736 Zdrowy chleb żytni na zakwasie, z otrębami i pestkami (bez drożdży!) (wegańska) "każdy następny zakwas jest z ciasta na chleb." to znaczy, że mam troche ciasta na chleb zostawić i dorobic wiecej? cat_soup 2013-05-09 11:37:51.051 ![]() Genialne! Została mi ćwiartka podsuszonej zebry, postanowiłam przerobić ją na bajaderki z dodatkiem składników, które miałam w domu: dżem malinowy, po kilka kruchych ciasteczek z lukrem i herbatników digestive, kakao holenderskie, mieszane orzechy, rodzynki i aromat rumowy, który genialnie skomponował się z malibu. Zniknęło w jeden wieczór :) ryfka 2013-05-09 11:03:22.511 Chana masala (z ciecierzycy i ziemniaków) (wegańska) Jak się czyta przepis, brzmi niepozornie. Po przyrządzeniu okazało się, że to pyszne danie. Proste, a jednocześnie wyrafinowane. Na pewno jeszcze powtórzę. Majolik 2013-05-08 21:17:25.675 ![]() szczerze powiem, że koktajl z wodą mineralną nie jest dobry, smakuje jak trawa. z jogurtem naturalnym za to bardzo smaczny, myślę, że mleko sojowe też by pomogło. majczi 2013-05-08 19:55:58.234 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |