7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Słód ze skiełkowanego jęczmienia lub pszenicy



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

jęczmień lub pszenica

Przygotowanie:

Jęczmień należy namoczyć w ciepłej (ok. 35°C) wodzie. Rozłożyć na blasze lub w kuwecie warstwą ok. 2-3 cm i odstawić do ciepła. Od czasu do czasu przemieszać, ewentualnie zrosić wodą.

Gdy ziarno wybije kiełki na 10-15 mm, wysuszyć na blasze, w piekarniku, na złocisty kolor. Następnie rozetrzeć na sicie, aby odpadły kiełki, i zemleć na mąkę. Przechowywać w hermetycznym słoju.

Wskazówki i uwagi:

Nie jest tak łatwo wyhodować kiełki z jęczmienia, bo w procesie usuwania plew uszkadza się ziarna tak, że nie mogą potem wykiełkować. Dlatego "łatwiejsza w obsłudze" jest pszenica.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2001-12-31 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Aleksander Kłosiewicz
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa ze skiełkowanej pszenicy (wg Małachowa) (wegańska)
Syrop - słód - miód daktylowy (wegańska)
Smarowidło daktylowe / słód daktylowy (wegańska)
Pszenica z truskawkami (lakto-wege)
"Tatar" z pszenicy (wegańska)
Kalafior z pszenicą (wegańska)
Owocowe pełnoziarniste śniadanie z owsa i jęczmienia na ciepło (wegańska)
Deser z pszenicy z bakaliami (wegańska)
Trzy kolory z pszenicą (wegańska)
Pszenica z jabłuszkiem i bakaliami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas