7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kefir domowyPatton: "Kefiru samego z siebie nie da się zrobić. Trza mieć pewien gatunek grzyba, co mleko w kefir przerabia. Kiedyś można było grzyba w mleczarni-sklepie kupić. Teraz chyba się nie da. Trza się więc ratować grzybem z kefiru gotowego."
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:mleko
kupny kefir Przygotowanie:Bierzesz mleko. Gotujesz. Odstawiasz do przestygnięcia. Mieszasz z kupnym kefirem w proporcjach 1:3 na korzyść mleka. Czekasz dobę i masz. Temperatura w jakiej trzeba pozostawić mleko: pokojowa, 18-20°C.
Wskazówki i uwagi:Być może można użyć mleka UHT. z tym gotowaniem chodzi mi o dokładne wytępienie życia biologicznego z mleka. Sterylne mleko poddane działaniu kefirowych grzybów będzie kefirem. Mleko pełne wszelkiej menażerii stanie się zwykłym zsiadłym mlekiem.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: Mar 25, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Patton
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chłodnik pomidorowy z kefiru (lakto-wege)Kefir z grzybka tybetańskiego (wegańska & RAW) "Kefir" wegański porzeczkowy (wegańska) Chłodnik z kefiru, ogórków i pomidorów (lakto-wege) Placki z płatków owsianych i kefiru (bez ograniczeń) Koktajl z ogórkiem i zieleniną na bazie kefiru lub jogurtu (lakto-wege) Surówka z marchwi i jabłka zaprawiona kefirem (lakto-wege) Musztarda domowa (wegańska+miód) Domowy jogurt (lakto-wege) Majonez domowy (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Można też wziąć 1 cz. kefiru, 4 cz. zwykłego mleka i 1 cz. skondensowanego mleka z puszki. Kefir lepszy (ale i tłustszy).
Gandalf Mar 28, 2001