puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
	
	 | 
	
		
	
	
	
	
		 
	
	
	
	
		
		
		
		
		
	
	
		
		
	 	
			
			
			
			
				
				
			
			
			
			
		
			
			
			
				
					
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Sos tatarski
							
								autor: Rena
								dieta: lakto-ovo-wege
							 
							
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Wymarzony mus / polewa czekoladowa z silken tofu
							
							Podobnych przepisów na anglojęzycznych stronach jest sporo. To chyba najpopularniejszy czekoladowy deser z silken tofu i w pełni na to zasługuje - konsystencja jest tak kremowa, delikatna i gładka, a smak tak wspaniały, że trudno mu się oprzeć :) Ja za czekoladą nie szaleję, ale ten deser baaaardzo mi przypadł do gustu :)
Mus jest zresztą bardzo uniwersalny - może posłużyć również jako polewa czekoladowa, wypełnienie do ciasta, a także czekoladowe fondue (z owocami). 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Beszamel w wersji zwykłej i do zapiekania
							
								autor: Rena
								dieta: lakto-wege
							 
							Ten delikatny sos podaje się do jaj ugotowanych na twardo, warzyw z wody lub (w nieco zmodyfikowanej wersji) do potraw zapiekanych. Beszamel może też stanowić podstawę do przygotowania innych sosów, np. chrzanowego, ziołowego, musztardowego. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Chutney z czerwonej cebuli i jabłek
							
								autor: ryfka
								dieta: wegańska
							 
							Dobry dodatek do twardych żółtych serów, serów pleśniowych, burgerów i kanapek. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Dip z rokpola
							
								autor: Rena
								dieta: lakto-wege
							 
							Na moim przyjęciu, kiedy już zabrakło warzyw, goście wyjadali sos łyżeczkami. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Polewa jagodowa z nutą wanilii
							
							To niesamowite, jak czasem najprostszą rzecz można odkryć zupełnie na około ;) Ja wpadłam na ten pomysł jedząc mannę z konfiturą jagodową. Doskonałe do deserów (budyń, kokosowy deser z tapioki), jako polewa do naleśników i ciast, ale też dodatek śniadaniowy - do ryżu, manny i owsianki :) Wygodnie jest zrobić większa ilość, a co się nie zużyje, przełożyć do słoiczka i do lodówki na później. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Sos barbecue (do słoików lub na bieżąco)
							
								autor: ryfka
								dieta: wegańska
							 
							Maciej Kuroń: "Sos barbecue jest dla amerykańskiego grillowicza tym, czym dla Włocha pesto, a dla Meksykanina salsa." 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Sos chili na zimno - bez gotowania (raw food)
							
								autor: Iwo-na
								dieta: wegańska & RAW
							 
							Mój krzaczek ostrej papryczki właśnie owocuje jak zwariowany. Wymyśliłam sosik, żeby wykorzystać świeże chili zanim je zasuszę - pyszny, ostry, ognisty! Można go jeść niemalże ze wszystkim. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sos "chlorofilowy"
							
							Zielony sos do sałatek i innych potraw :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sos jabłkowo-czosnkowy 5 smaków
							
							Ekspresowy, aromatyczny sos, trochę próbujący naśladować chutney. Fantastyczny np. do fasolki szparagowej. Jeśli podamy ją do obiadu to fantastycznie będzie łączyć się z  sałatą z winegretem i pomidorami.  
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sos kukurydziany
							
							Taki sos pasuje do makaronu, ryżu, tortilli, dowolnych placków na słono... 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sos Mornay (z żółtym serem, na zasmażce)
							
								autor: Rena
								dieta: lakto-ovo-wege
							 
							Sosem polewać gotowane jarzyny, np. szparagi, brokuły, kalafior. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sos orzechowo-pietruszkowy genialny do pizzy, zapiekanek itp.
							
								autor: ~wd
								dieta: wegańska
							 
							Dynia: "Podaje Wam mój odkrywczy przepis, który jest idealny do zapiekania ze wszystkim dosłownie (zwłaszcza z czymś o mało wyrazistym smaku). Po zapieczeniu robi się na wierzchu pyszna chrupiąca skórka. Przepis banalny, także polecam. Dodam jeszcze, że sosik jest dość gęsty i taki kremowy raczej.
Jest to przepis nawet dla zdecydowanych przeciwników natki pietruszki, bowiem stanowi ona tylko bazę, a jej smak nie jest wyczuwalny." 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sos pesto
							
								autor: pat
								dieta: lakto-wege
							 
							To sos ziołowy popularny w kuchni włoskiej. Prosty w przygotowaniu, może zmienić twój makaron w prawdziwe danie. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sos porowy do lasagne zamiast beszamelu
							
								autor: ~wegAnka
								dieta: wegańska
							 
							Bardzo dobrze smakuje z lasagne szpinakowo-brokułową (należy wtedy kłaść w takiej kolejności: na dół sos, potem makaron, szpinak, makaron, brokuły, na brokuły sos, na to makaron, szpinak, itd, a na samą górę sos) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						 
							
 
						
						
						
							Sos sałatkowy z curry i cytrynką
							
							Moja wersja sosu winegret ;) W innych sosach zawsze czegoś mi brakowało, więc musiałam stworzyć własny. Wygląda trochę jak błotko, ale jest obłędny w smaku. Doskonały do wszystkich sałat :) 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sos serowy z lekka zielony (bez gotowania)
							
								autor: Rena
								dieta: lakto-wege
							 
							Np. do grilla. Nadaje się do przygotowania na miejscu. 
						 
					 
				
					
					
					
						
						
					
					
					- 
						
 
						
						
							Sos słonecznikowy z dodatkiem pomidorków
							
								autor: ~w.d.
								dieta: wegańska
							 
							Ja użyłam do kluchów. Można też do innych rzeczy, np. kofty. 
						 
					 
				
			 
			
			
	 	
	
	 
	 |