7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Hummus

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

wyszło mi zbyt cytrynowe. co zrobić?
Olenika92 Jul 19, 2015

Świetny :) Tylko trzeba dodać wody przy miksowaniu :)
ewelinajiao Feb 3, 2015

Ja dodaje jeszcze nasion słonecznika. Trzeba dać wtedy więcej oliwy lub wody jak kto woli. Smacznego
debik78 Jan 28, 2015

dałam mniej soli i dodałam wodę i jest ok
~Ewel Dec 18, 2014

Pysznym,ale za slony:( Chyba szczypta soli byłaby wystarczająca:)
~aga Aug 14, 2014

pyszny przepis, Majczi! <3
~dinko Jul 22, 2014

Absolutnie wspaniały przepis! Dodałem jeszcze łyżkę płatków drożdżowych i oprócz wody dolałem trochę wody, by pasta nie wyszła zbyt gęsta. W ramach eksperymentu spróbowałem też dać sok z limonki (2 łyżki) i wyszło wyśmienicie!
Avalo Jan 18, 2014

Nie jestem do końca zadowolony z efektu, dałem około 3 łyżki tahini (ciężko zmierzyć przy takiej konsystencji; robiłem je sam, więc chyba także nie jest doskonałe) i 2 ząbki czosnku - gorzkawy smak sezamu i specyficzny czosnku mocno zdominowały gotowy produkt. Ale spróbuję jeszcze raz :)
A jeśli chodzi o cytryny, to wyciskam wprost do naczynia blendera - nie mam pojęcia, ile łyżek soku może być w jednej cytrynie...
~Jaskier Nov 4, 2013

Zrobiłam! Dałam jednak mniej oliwy, ale za to troszkę wody z wypłukanymi resztkami z naczynia, w którym kręciłam własne tahini. Wyszedł perfekcyjny! Niebo w gębie :)
TNT Oct 23, 2013


Świetny przepis, hummus wychodzi z tego rewelacyjny :) Dla mnie odrobinkę za kwaśny, ale nie stosowałem oliwy, tylko olej kokosowy.
To co moim zdaniem dosyć ważne to także fakt, że hummus długo może pozostać w lodówce - mój stoi już drugi tydzień i wciąż nic złego się z nim nie dzieje ;)
Avalo Sep 8, 2013

dzięki za radę z oliwą, w końcu hummus nie jest taki kwaśny, a pyszny!
~Ola Jul 3, 2013

Harnaś, puszka ciecierzycy to trochę mniej niż szklanka:)
rubia May 28, 2013

Harnaś, puszka to zazwyczaj 240 g ciecierzycy.
Ja hummus również mocno odchudzam - na puszkę ciecierzycy daję łyżkę nierafinowanej oliwy z oliwek, a konsystencję reguluję wodą. Soli w ogóle nie daję, bo ciecierzyca z puszki jest dla mnie wystarczająco słona :)
nasse May 27, 2013

Ile to jest "puszka"?
~Harnaś May 27, 2013

U mnie proporcje jak zwykle były "na oko", nie użyłam soku z cytryny, tahini dałam dośc sporo, jadłam to pierwszy raz w życiu i było booooskie:).
~Paula Feb 11, 2013

Kinga, tak na prawdę zależy od ciebie jak doprawisz hummus :) Ja uwielbiam sezam i dodaję więcej tahini - jak w przepisie lub więcej. Zauważyłam jednak, że część osób, które je hummus po raz pierwszy, woli łagodniejszą wersję - dlatego mając takich gości dodaję tylko 1 łyżkę. To samo z innymi rzeczami - ostatnio robię wersję super light czyli 1 łyżka oliwy i 1 soku z cytryny + woda. Soli też mniej, bo ostatnio tak mi się smak zmienił. Doprawiaj więc pod siebie! :)
Co do ciecierzycy to polecam firmy Metelliana - duuużo tańsza niż Bonduelle, a bardzo dobra i nigdy nie trafiłam jakiejś lewej.
patrycccja Jan 13, 2013

Może to też kwestia wyobrażenia. Zawsze podejrzewałam, że ma smak sezamowy, ewentualnie neutralny.
Ciecierzyca była z puszki. Następnym razem zrobię ze świeżo ugotowaną i zobaczymy, albo zrobię mniejszą, jednorazową porcję:)
Dzięki ;)
~Kinga Jan 12, 2013

Co? Nigdy nie słyszałam o "kwaszeniu" hummusu. Poza tym nie powinien skwaśnieć w ciągu 1 dnia w lodówce... nigdy mi się tak nie zdarzyło. Może z ciecierzycą było coś nie tak? Kinga, może trzymałaś ugotowaną w lodówce przez kilka dni zanim zrobiłaś hummus? A może stała w cieple przez jakiś czas? Tak czy siak ja bym się nie zrażała, tylko spróbowała jeszcze raz uważając na świeżość ciecierzycy. Jeśli była z puszki to następnym razem kupiłabym innej firmy lub w innym miejscu.
patrycccja Jan 12, 2013

Sądzę, że hummus właśnie powinien być kwaśny a konkretnie właśnie skwaśnieć, jak nasze ogórki, czy kapusta. Dodawanie dużej ilości cytryny do hummusu nie poddawanemu procesowi kwaśnienia ma właśnie dawać ten efekt. Chyba ;)
MEDeah Jan 12, 2013

Całkiem niezły (to mój pierwszy hummus, więc nie wiem jak powinien smakować):)
Sądziłam jednak, że wytrzyma trochę dłużej w lodówce, a tu już następnego dnia zrobił się kwaskowaty :(
Czy jest szansa, że to moja wina?
(zamiast tahini dałam odpowiednią ilość zemlonego sezamu i olej zamiast oliwy)
~Kinga Jan 12, 2013

Ogromnie się cieszę :D Fantastycznie, że tylu osobom smakuje :)
patrycccja Dec 30, 2012

Dzisiaj robiłam 2 raz w życiu (pierwszego nawet nie wspominam - totalna porażka). Zamiast tahini użyłam pasty zrobionej z ziaren słonecznika z małymi dodatkami). Razem z pełnoziarnistymi krakersami - przepyszne!:)
silva1908 Dec 30, 2012

Zrobiłam tą paste pierwszy raz. Szczerze to mysłałam że nie bedzie dobra,ale zrobiłam bo musiałam mieć coś na kanapkę.
I wyszło,o dziwo bardzo dobre. :)
Więc nie zastanawiajcie się dłużej tylko zaczynajcie działać :)
TAHINI zrobiłam sama. Link do przepisu mega łatwego:
youtu.be/zwQjk0cjRpo
I jeszcze dodam foto mojego dzieła. Może nie wygląda ładnie,ale jak smakuje. mmmm ;p
imageshack.us/a/img849/1836/ssm15066.jpg
imageshack.us/a/img18/6964/ssm15065.jpg
~amanda3601 Oct 25, 2012

ostatnio przypaliłam sezam a więcej już nie miałam i poratowałam się orzeszkami ziemnymi - smak może przeciętny ale konsystencja świetna :D
tiny Oct 21, 2012

Od czasu kiedy znalazłam ten przepis stałam się wielbicielką hummusu. Przepyszne!
iwonek21 Oct 10, 2012

Co to znaczy - "równoważna ilość ugotowanej ciecierzycy"? Ile mniej więcej gram/szklanek suchej soi?
Pollimer Sep 30, 2012

A GDZIE KUMIN???
Podstawa hummusu!!!
~ciotka Sep 29, 2012

Kocham! Uwielbiam!
PapieroweNozyce Sep 18, 2012

Lepsza jest świeża ciecierzyca niż z puszki, tz. kupuje się suchą i namacza. Dobrze też pasuje świeża pietruszka. Humussss jest pysznyyyyy :) i zdrowy.
~BeBe Jul 1, 2012

Hummus z tego przepisu jest przepyszny! Ja używam tahini domowej roboty, a do hummusu dodaję 2 łyżki oliwy mniej niż proponuje patrycccja i mniej soku z cytryny. Można go przechowywać w lodówce długi czas, ale najsmaczniejszy jest od razu po zrobieniu! Mmmmm..:)
sweetcookie_pl Jun 28, 2012

Ciecierzycę można zalać wrzątkiem i wtedy wystarczy jeśli się oczy 2 godziny. To znacznie ułatwia życie, jeśli stwierdzimy że chcemy mieć hummus (lub cokolwiek innego z ciecierzycy) a nie moczyliśmy jej przez noc.
Ja sprawdzałam kilka razy i gotuje się normalnie 1-1,5 godziny.
~Agnieszka Jun 11, 2012

dzisiaj w trakcie robienia hummusu okazało się że nie ma w domu oleju - dodałam wody i nadal jest bardzo smaczny
tiny Jun 6, 2012


Dzięki za pyszny przepis.
pendzlowa May 29, 2012


Proporcje są idealne!
Ja jestem niestety uczulona na czosnek, więc musiałam go wyeliminować z przepisu; nawet bez niego hummus wychodzi wspaniały. Dzięki za przepis!
sharmelana Mar 14, 2012

Hummus jest przepyszny :) ja daje duzo czosnku , tahini robie sama wedlug przepisu z puszki .
OpenWorld Mar 2, 2012


Wychodzi doskonała konsystencja z tych proporcji!
Co do samych składników, to ja dodałam mniej soli (uprzedzona komentarzem ;) ) czyt. pół łyżeczki i wg mnie starczy (ale co dla kogo). Do tego więcej czosnku (bo tak lubię). Ponadto dodawałam olej z pestek winogron, bo za oliwą ostatnio nie przepadam. Tak czy owak, palce lizać :)
nanak Feb 3, 2012

Prawdziwy hummus robi się z ciecierzycy suszonej potem moczonej i ugotowanej, którą się piecze i dopiero wówczas miele z sezamem prażonym i dokłada się reszte składników tzn: sól, olej dobrej jakości i czosnek. To jest klasyczny hummus.
~Danuta Jan 27, 2012

ja wolę hummus z olejem - oliwa dla mnie zbyt dominuje i nie solę go (ciecierzyca w puszce dla mnie ma soli w sam raz)
pomysł na kanapkę: hummus + sos pomidorowy z selerem (niestety nie pamiętam co tam wrzuciłam, pamiętam tylko że było pycha :) )
tiny Oct 21, 2011

przepis dobry, hummus wyszedł jak należy, z jednym małym ale - za słony!! sugerując się przepisem, chciałam dodać łyżeczkę soli, zaczęłam od 3/4 łyżeczki i całe szczęście, że nie dodałam więcej. ale nic to, zjadłam na kanapkach z plastrami pomidora, które trochę uratowały sytuację. yummy.
majczi Aug 28, 2011

mój biedny blenderek prawie spłonął żywym ogniem podczas mordowania składników :P ale dzielnie dobrnęliśmy do końca,z przerwami na zrobienie ciasteczek i sałatki selerowej ;) wyszło takie cuś.. smarowidło? dam tacie do spróbowania, bo ja hummusu oryginalnego nigdy nie jadłam,a on owszem, i niech się wypowie :) ale na kanciapki zapowiada się spoczko.
orzechova Aug 6, 2011

sprowadziłem sobie wreszcie tahini i natychmiast poleciałem do sklepu kupić ciecierzycę, bo do tej pory hummus byl ok, ale teraz miałem przeciez TEN składnik... ale, hm, nie było żadnej puszki... No to wziąłem i zmiksowałem białą fasolkę, reszta jak w przepisie... no i głupia sprawa - nie ma prawie różnicy w smaku:) Tak więc jak cięzko u was o cieciorkę, to eksperymentujcie, twierdzę, z fasolką :)
zabrzanin Aug 5, 2011


świetny przepis! wyszło pyszne nawet mimo zmiany proporcji
askagrzybek Jun 6, 2011


prawdziwego hummusu na oczy nie widziałam natomiast to co wyszło z powyższego przepisu jest naprawdę pyszne z jednym "ale" - koniecznie do czegoś: pieczywa, warzyw bo samo smakuje dziwnie.
ekspreskawowy Apr 27, 2011

Wyszedl super!!Troszke za duzo czosnku dodalam,ale konsystencja idealna. Swietny przysmak w minuty.
~Marika Apr 1, 2011

Właśnie się dowiedziałam, że hummus z pitą podają też w drugim bistrze na C.RATAJSKIEGO w centrum Poznania bo ja jadłam na Gwarnej podobno to jest ten sam właściciel ...tam sobie zajdę na falafel;))Czy ktoś jadła tam falafel???
Galna Mar 17, 2011

smaczny...zostałam fanką( ale nie da się ciecierzycy zmiksować blenderem domowym aby nie było grudek próbowałam wiele razy wydłużając czas gotowania)szperałam w necie i natknęłam się na hummus w Ali Babie w Poznaniu taki mały lokalik oczywiście nie mogłam oprzeć się pokusie aby nie skosztować n a miejscu i wiecie co... to było cudowne uczucie... kiedy dostałam gładziutką pastę z prawdziwą oliwą z oliwek z natką i cytrynką a do tego ORYGINALNA PITA ARABSKA (sami ją wypiekają!!!)cena ok warta tego dania POLECAM aha mają tam też FALAFEL (Z CIECIERZYCY)
Galna Mar 17, 2011

trochę swój przesoliłam :(
Zanetak Mar 11, 2011

Polecam ! Ponieważ jestem wielką fanką czosnku dodałam 3 wielkie ząbki :))) Świetny przepis na kanapkę (i szybki).
mabo85 Feb 22, 2011

Polecam, bardzo smaczny :)
agahk Jan 19, 2011

Hummus robię od lat. Szczególną uwagę należy zwrócić na świeżość składników. Oliwa z oliwek powinna być najwyższej jakości, raczej łagodna nie gorzkawa. Sprawdzić datę przydatności do spożycia na opakowaniu Tahini, stara niestety może mieć posmak goryczki. Ja dodaję jeszcze szczyptę chili i zmielony cumin-kumin (nie kminek).
~Leszek Dec 27, 2010

KURDE nie wyszedł ;/ Przesoliłam z głupoty bo przeczytałam ŁYŻKA zamiast łyżeczka i wyszło okropne, a szkoda bo zmarnowałam puszke ciecierzycy a w moim mieście nie jest o nią tak łatwo jakby to się mogło wydawać... no nic :/ Spróbuję następnym razem...
samiris Dec 24, 2010

Nigdy wcześniej nie jadłam hummusu i nie wiem, jak powinien smakować, ale temu co sama zrobiłam mówię stanowcze nie. Tahini dodałam zdecydowanie mniej niż w przepisie, a mimo tego wyszło gorzkie i niedobre. Nigdy więcej.
ToniJoHenry Dec 18, 2010

Hummus smaczny! W końcu wyszedł jak prawdziwy. Zamiast tahini- zmieliłam po prostu 1/4 szklanki sezamu - wyszedł kleisty i orzechowy i tłusty! (A chciałam dać chałwę z oliwą, dobrze, że się powstrzymałam z zakupem).
Poza tym dodałam kilka łyżek wody z gotowania cieciorki. Długo miksowany jest aksamitny, a najsamczniejszy po wyjęciu z lodówki...A na kanapce jeszcze kropiłam dodatkowo cytryną...Mnioj, mniam. mmm...
zou Nov 21, 2010

Gorzej, cieciorka to tez roślina trująca. Jeśli więc wegetariański "gatunek" ma nie wyginąć, to lepiej żeby nie spożywał cieciorki ;)
patrycccja Nov 2, 2010

właśnie przeczytałem że cieciorka to samica cietrzewia więc jeśli humus ma być vege to zdecydowanie z ciecierzycy ;)
Tempeh-Starter Nov 2, 2010

Humus przepyszny.Wszelkie przetwory w słojach z produktów z dużą zawartością białka pasteryzujemy dwukrotnie 1- 30-40 mnin po 48 godz. 20-30 min.dla słoików ok.0,5-0,7l. Taki proces jest ważny i niezbędny a napewno się sprawdza. Tak samo w przypadku fasolki szparagowej. Fasolka ma tendencję do fermentacji ( z tego co pamiętam to chodzi o jakiś rodzaj bakterii , które nie giną w pierwszej pasteryzacji ) . Żeby tego uniknąć dobrze jest pasteryzować 2 raz. Oczywiście przetwory przechowują się długo (kilka miesięcy). (Wszelkie strączkowe) Pozdrawiam.
jokka Aug 8, 2010

ciecierzyca się moczy. ;d hm, dziękuję za rady. ;)
co do blendera- oszczędność miejsca- pomiędzy miejscem zamieszkania, a miejscem studiowania jest 700 km, a rzeczy większość zabieram ze sobą. ;p a siekanie i duszenie widelcem fajnie relaksuje. ;)
kamyk Jul 12, 2010

Ja jednak bym pasteryzowała dwa razy, z odstępem dwudziestoczterogodzinnym. Już kiedyś tak robiłam z pastą z RedKidney-a. Co do czosnku: to fakt lepiej dodać go trochę mniej niż "normalnie", bo może nam pasta za bardzo przejść jego smakiem. Powodzenia!
Irokezik91 Jul 12, 2010

Bardzo jestem ciekawa co ci wyjdzie :). Ale na zdrowy rozsądek to powinno zadziałać - można przecież kupić różne pasty w słoiczkach. Zastanawiam się tylko czy czosnek nie zmieni smaku po jakimś czasie. No i na wszelki wypadek pasteryzuj długo - z 20-30 min. bym powiedziała, bo tu z naturalnych konserwantów tylko sól jest.
A co do blendera to może zażycz sobie pod choinkę czy na inną okazję ;D Blender to po prostu podstawa w kuchni - chyba tylko noża i deski używam częściej ;)
patrycccja Jul 12, 2010

chciałabym, chciała.
ale moje rzeczy studenckie ograniczają sie do minimum, blenderka, ani miksera wśród nich nie ma. podobnie jak młynka.
więc może spróbuję jeden słoiczek, dziękuję.
kamyk Jul 11, 2010

W sensie chcesz ten hummus zapasteryzować? Nigdy czegoś takiego nie praktykowałam i nawet do głowy mi nie przyszło... Bo czy to ma sens? Przyrządzenie hummusu z ciecierzycy z puszki jest bardzo szybkie.
patrycccja Jul 11, 2010

a zastanawiam się, dałoby się włożyć do słoiczka i mieć na czas studiów? ;)
kamyk Jul 10, 2010

OK, dziś się przyłożyłam, sprawdziłam proporcje dodatków i dopisałam je do przepisu. Oczywiście każdemu wg. gustu, ale nam bardzo smakowało :) Irokezik, a jak tam twoje proporcje?
patrycccja Jul 4, 2010

Brakuję tu w jakich proporcjach powinna być pasta, jak ktoś w życiu nie widział hummusu może mieć problem. Mam przepis na hummus w książce kucharskiej jak wypróbuje i będzie dobre to podam. :)
Irokezik91 Jun 17, 2010

@Marysia_S, -kot - na Bliskim Wschodzie, w Syrii i Jordanii, hummus podawano prawie do wszystkich posilkow razem z chlebem pita.
Stanowil tez osobne danie/przystawke (chleb pita, hummus + swieze warzywa).
Falafel rowniez zawiniety byl w pite posmarowana uprzednio hummusem. Palce lizac :)
Kirppu May 25, 2010

sezam to nie to samo...ale jeżeli masz młynek do kawy to można spróbować najpierw zmielić sezam a potem dodać go do masy.
mammalin Jan 31, 2010

xxl, sama zawsze używałam tahini kupnego, ale na pewno można zrobić je samemu. Zobacz, w Puszce nawet jest przepis, który się nazywa "tahini do hummusu": puszka.pl/przepis/4350-tahini_do_hummusu.html :D
patrycccja Sep 15, 2009

Osobiscie kupowalem gotowy hummus w sklepach, ktory mi bardzo smakowal, ale po zrobieniu wlasnego wg. tego przepisu , nie mam zamiaru powrocic do "sklepowego" hummusa.
Rewela! Polecam mniam mniam
matirishh Sep 15, 2009

Nie mogę dostać tahini w moim mieście. Jak myślicie, czy wyjdzie, jeśli dosypię sezam podczas miksowania ciecierzycy?
xxl Sep 15, 2009

uwielbiam go
~dt Aug 1, 2009

Dobre, choć myślałam, że będzie smakować znacznie bardziej podobnie do hummusu rodem ze Sphinxa, etc. ;-)
devlin Jul 11, 2009

Najlepszy jest hummus świeży, ale na pewno można go przetrzymać w lodówce do następnego dnia, bo nam czasem też trochę zostaje :) Dłużej niż 1 dzień nigdy nie próbowaliśmy ;)
patrycccja May 24, 2009

mam pytanie: ile czasu w lodówce może wytrzymać taki hummus domowej roboty? Zrobiłam dziś w/g tego przepisu i jest bardzo dobry, wyszło tylko trochę dużo :)
ryfka May 24, 2009

masa byla za gesta, zeby "zblendowac" wiec dodalam troche wywaru z gotowanej ciecierzycy. dodalam rowniez troche ostrej papryki do smaku.
bardzo smaczne!
veganfun Apr 28, 2009

zazwyczaj robię z puszki, bo nie mogę się już doczekać jedzenia. hummus jest swietny.
efedrina Apr 5, 2009

a z czym oryginalnie się to podaje oprócz pieczywa?
~kot Mar 30, 2009

To jest poprostu przepyszne! Mimo iź dodałam 2 ząbki czosnku i za bardzo było go czuć :D.
VegePancur Mar 23, 2009

ja dodalam sporo curry i troche czerwonej papryczki, no i wyszlo wysmienite:)
jagoda Mar 2, 2009

humus jest rewelacyjny poprostu paluszli lizać:):)
sasetka Feb 12, 2009

Nie tylko mozna, wrecz trzeba ;)
~jozek Feb 8, 2009

A mozna to jesc z falafelem?
Marysia_S Feb 8, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas