
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
<< powrót do przepisu
Hummus- Komentarze do przepisu -
Ja dodaje jeszcze nasion słonecznika. Trzeba dać wtedy więcej oliwy lub wody jak kto woli. Smacznego
debik78 Jan 28, 2015
dałam mniej soli i dodałam wodę i jest ok
~Ewel Dec 18, 2014
Pysznym,ale za slony:( Chyba szczypta soli byłaby wystarczająca:)
~aga Aug 14, 2014
pyszny przepis, Majczi! <3
~dinko Jul 22, 2014
Absolutnie wspaniały przepis! Dodałem jeszcze łyżkę płatków drożdżowych i oprócz wody dolałem trochę wody, by pasta nie wyszła zbyt gęsta. W ramach eksperymentu spróbowałem też dać sok z limonki (2 łyżki) i wyszło wyśmienicie!
Avalo Jan 18, 2014
Nie jestem do końca zadowolony z efektu, dałem około 3 łyżki tahini (ciężko zmierzyć przy takiej konsystencji; robiłem je sam, więc chyba także nie jest doskonałe) i 2 ząbki czosnku - gorzkawy smak sezamu i specyficzny czosnku mocno zdominowały gotowy produkt. Ale spróbuję jeszcze raz :)
A jeśli chodzi o cytryny, to wyciskam wprost do naczynia blendera - nie mam pojęcia, ile łyżek soku może być w jednej cytrynie... ~Jaskier Nov 4, 2013 ![]() TNT Oct 23, 2013 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Świetny przepis, hummus wychodzi z tego rewelacyjny :) Dla mnie odrobinkę za kwaśny, ale nie stosowałem oliwy, tylko olej kokosowy. To co moim zdaniem dosyć ważne to także fakt, że hummus długo może pozostać w lodówce - mój stoi już drugi tydzień i wciąż nic złego się z nim nie dzieje ;) Avalo Sep 8, 2013
dzięki za radę z oliwą, w końcu hummus nie jest taki kwaśny, a pyszny!
~Ola Jul 3, 2013
Harnaś, puszka to zazwyczaj 240 g ciecierzycy.
Ja hummus również mocno odchudzam - na puszkę ciecierzycy daję łyżkę nierafinowanej oliwy z oliwek, a konsystencję reguluję wodą. Soli w ogóle nie daję, bo ciecierzyca z puszki jest dla mnie wystarczająco słona :) nasse May 27, 2013
Ile to jest "puszka"?
~Harnaś May 27, 2013
U mnie proporcje jak zwykle były "na oko", nie użyłam soku z cytryny, tahini dałam dośc sporo, jadłam to pierwszy raz w życiu i było booooskie:).
~Paula Feb 11, 2013 ![]() Co do ciecierzycy to polecam firmy Metelliana - duuużo tańsza niż Bonduelle, a bardzo dobra i nigdy nie trafiłam jakiejś lewej. patrycccja Jan 13, 2013
Może to też kwestia wyobrażenia. Zawsze podejrzewałam, że ma smak sezamowy, ewentualnie neutralny.
Ciecierzyca była z puszki. Następnym razem zrobię ze świeżo ugotowaną i zobaczymy, albo zrobię mniejszą, jednorazową porcję:) Dzięki ;) ~Kinga Jan 12, 2013 ![]() patrycccja Jan 12, 2013 ![]() MEDeah Jan 12, 2013
Całkiem niezły (to mój pierwszy hummus, więc nie wiem jak powinien smakować):)
Sądziłam jednak, że wytrzyma trochę dłużej w lodówce, a tu już następnego dnia zrobił się kwaskowaty :( Czy jest szansa, że to moja wina? (zamiast tahini dałam odpowiednią ilość zemlonego sezamu i olej zamiast oliwy) ~Kinga Jan 12, 2013
Dzisiaj robiłam 2 raz w życiu (pierwszego nawet nie wspominam - totalna porażka). Zamiast tahini użyłam pasty zrobionej z ziaren słonecznika z małymi dodatkami). Razem z pełnoziarnistymi krakersami - przepyszne!:)
silva1908 Dec 30, 2012
Zrobiłam tą paste pierwszy raz. Szczerze to mysłałam że nie bedzie dobra,ale zrobiłam bo musiałam mieć coś na kanapkę.
I wyszło,o dziwo bardzo dobre. :) Więc nie zastanawiajcie się dłużej tylko zaczynajcie działać :) TAHINI zrobiłam sama. Link do przepisu mega łatwego: youtu.be/zwQjk0cjRpo I jeszcze dodam foto mojego dzieła. Może nie wygląda ładnie,ale jak smakuje. mmmm ;p imageshack.us/a/img849/1836/ssm15066.jpg imageshack.us/a/img18/6964/ssm15065.jpg ~amanda3601 Oct 25, 2012 ![]() tiny Oct 21, 2012 ![]() iwonek21 Oct 10, 2012 ![]() Pollimer Sep 30, 2012
A GDZIE KUMIN???
Podstawa hummusu!!! ~ciotka Sep 29, 2012
Lepsza jest świeża ciecierzyca niż z puszki, tz. kupuje się suchą i namacza. Dobrze też pasuje świeża pietruszka. Humussss jest pysznyyyyy :) i zdrowy.
~BeBe Jul 1, 2012 ![]() sweetcookie_pl Jun 28, 2012
Ciecierzycę można zalać wrzątkiem i wtedy wystarczy jeśli się oczy 2 godziny. To znacznie ułatwia życie, jeśli stwierdzimy że chcemy mieć hummus (lub cokolwiek innego z ciecierzycy) a nie moczyliśmy jej przez noc.
Ja sprawdzałam kilka razy i gotuje się normalnie 1-1,5 godziny. ~Agnieszka Jun 11, 2012 ![]() tiny Jun 6, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Proporcje są idealne! Ja jestem niestety uczulona na czosnek, więc musiałam go wyeliminować z przepisu; nawet bez niego hummus wychodzi wspaniały. Dzięki za przepis! sharmelana Mar 14, 2012 ![]() OpenWorld Mar 2, 2012 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wychodzi doskonała konsystencja z tych proporcji! Co do samych składników, to ja dodałam mniej soli (uprzedzona komentarzem ;) ) czyt. pół łyżeczki i wg mnie starczy (ale co dla kogo). Do tego więcej czosnku (bo tak lubię). Ponadto dodawałam olej z pestek winogron, bo za oliwą ostatnio nie przepadam. Tak czy owak, palce lizać :) nanak Feb 3, 2012
Prawdziwy hummus robi się z ciecierzycy suszonej potem moczonej i ugotowanej, którą się piecze i dopiero wówczas miele z sezamem prażonym i dokłada się reszte składników tzn: sól, olej dobrej jakości i czosnek. To jest klasyczny hummus.
~Danuta Jan 27, 2012 ![]() pomysł na kanapkę: hummus + sos pomidorowy z selerem (niestety nie pamiętam co tam wrzuciłam, pamiętam tylko że było pycha :) ) tiny Oct 21, 2011 ![]() majczi Aug 28, 2011 ![]() orzechova Aug 6, 2011 ![]() zabrzanin Aug 5, 2011 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() prawdziwego hummusu na oczy nie widziałam natomiast to co wyszło z powyższego przepisu jest naprawdę pyszne z jednym "ale" - koniecznie do czegoś: pieczywa, warzyw bo samo smakuje dziwnie. ekspreskawowy Apr 27, 2011
Wyszedl super!!Troszke za duzo czosnku dodalam,ale konsystencja idealna. Swietny przysmak w minuty.
~Marika Apr 1, 2011
Właśnie się dowiedziałam, że hummus z pitą podają też w drugim bistrze na C.RATAJSKIEGO w centrum Poznania bo ja jadłam na Gwarnej podobno to jest ten sam właściciel ...tam sobie zajdę na falafel;))Czy ktoś jadła tam falafel???
Galna Mar 17, 2011
smaczny...zostałam fanką( ale nie da się ciecierzycy zmiksować blenderem domowym aby nie było grudek próbowałam wiele razy wydłużając czas gotowania)szperałam w necie i natknęłam się na hummus w Ali Babie w Poznaniu taki mały lokalik oczywiście nie mogłam oprzeć się pokusie aby nie skosztować n a miejscu i wiecie co... to było cudowne uczucie... kiedy dostałam gładziutką pastę z prawdziwą oliwą z oliwek z natką i cytrynką a do tego ORYGINALNA PITA ARABSKA (sami ją wypiekają!!!)cena ok warta tego dania POLECAM aha mają tam też FALAFEL (Z CIECIERZYCY)
Galna Mar 17, 2011 ![]() mabo85 Feb 22, 2011
Hummus robię od lat. Szczególną uwagę należy zwrócić na świeżość składników. Oliwa z oliwek powinna być najwyższej jakości, raczej łagodna nie gorzkawa. Sprawdzić datę przydatności do spożycia na opakowaniu Tahini, stara niestety może mieć posmak goryczki. Ja dodaję jeszcze szczyptę chili i zmielony cumin-kumin (nie kminek).
~Leszek Dec 27, 2010
KURDE nie wyszedł ;/ Przesoliłam z głupoty bo przeczytałam ŁYŻKA zamiast łyżeczka i wyszło okropne, a szkoda bo zmarnowałam puszke ciecierzycy a w moim mieście nie jest o nią tak łatwo jakby to się mogło wydawać... no nic :/ Spróbuję następnym razem...
samiris Dec 24, 2010
Nigdy wcześniej nie jadłam hummusu i nie wiem, jak powinien smakować, ale temu co sama zrobiłam mówię stanowcze nie. Tahini dodałam zdecydowanie mniej niż w przepisie, a mimo tego wyszło gorzkie i niedobre. Nigdy więcej.
ToniJoHenry Dec 18, 2010
Hummus smaczny! W końcu wyszedł jak prawdziwy. Zamiast tahini- zmieliłam po prostu 1/4 szklanki sezamu - wyszedł kleisty i orzechowy i tłusty! (A chciałam dać chałwę z oliwą, dobrze, że się powstrzymałam z zakupem).
Poza tym dodałam kilka łyżek wody z gotowania cieciorki. Długo miksowany jest aksamitny, a najsamczniejszy po wyjęciu z lodówki...A na kanapce jeszcze kropiłam dodatkowo cytryną...Mnioj, mniam. mmm... zou Nov 21, 2010 ![]() patrycccja Nov 2, 2010 ![]() Tempeh-Starter Nov 2, 2010
Humus przepyszny.Wszelkie przetwory w słojach z produktów z dużą zawartością białka pasteryzujemy dwukrotnie 1- 30-40 mnin po 48 godz. 20-30 min.dla słoików ok.0,5-0,7l. Taki proces jest ważny i niezbędny a napewno się sprawdza. Tak samo w przypadku fasolki szparagowej. Fasolka ma tendencję do fermentacji ( z tego co pamiętam to chodzi o jakiś rodzaj bakterii , które nie giną w pierwszej pasteryzacji ) . Żeby tego uniknąć dobrze jest pasteryzować 2 raz. Oczywiście przetwory przechowują się długo (kilka miesięcy). (Wszelkie strączkowe) Pozdrawiam.
jokka Aug 8, 2010
ciecierzyca się moczy. ;d hm, dziękuję za rady. ;)
co do blendera- oszczędność miejsca- pomiędzy miejscem zamieszkania, a miejscem studiowania jest 700 km, a rzeczy większość zabieram ze sobą. ;p a siekanie i duszenie widelcem fajnie relaksuje. ;) kamyk Jul 12, 2010 ![]() Irokezik91 Jul 12, 2010 ![]() A co do blendera to może zażycz sobie pod choinkę czy na inną okazję ;D Blender to po prostu podstawa w kuchni - chyba tylko noża i deski używam częściej ;) patrycccja Jul 12, 2010
chciałabym, chciała.
ale moje rzeczy studenckie ograniczają sie do minimum, blenderka, ani miksera wśród nich nie ma. podobnie jak młynka. więc może spróbuję jeden słoiczek, dziękuję. kamyk Jul 11, 2010 ![]() patrycccja Jul 11, 2010 ![]() patrycccja Jul 4, 2010 ![]() Irokezik91 Jun 17, 2010
@Marysia_S, -kot - na Bliskim Wschodzie, w Syrii i Jordanii, hummus podawano prawie do wszystkich posilkow razem z chlebem pita.
Stanowil tez osobne danie/przystawke (chleb pita, hummus + swieze warzywa). Falafel rowniez zawiniety byl w pite posmarowana uprzednio hummusem. Palce lizac :) Kirppu May 25, 2010 ![]() mammalin Jan 31, 2010 ![]() patrycccja Sep 15, 2009 ![]() Rewela! Polecam mniam mniam matirishh Sep 15, 2009 ![]() xxl Sep 15, 2009
uwielbiam go
~dt Aug 1, 2009
Dobre, choć myślałam, że będzie smakować znacznie bardziej podobnie do hummusu rodem ze Sphinxa, etc. ;-)
devlin Jul 11, 2009 ![]() patrycccja May 24, 2009 ![]() ryfka May 24, 2009 ![]() bardzo smaczne! veganfun Apr 28, 2009
zazwyczaj robię z puszki, bo nie mogę się już doczekać jedzenia. hummus jest swietny.
efedrina Apr 5, 2009
a z czym oryginalnie się to podaje oprócz pieczywa?
~kot Mar 30, 2009 ![]() VegePancur Mar 23, 2009
Nie tylko mozna, wrecz trzeba ;)
~jozek Feb 8, 2009 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Olenika92 Jul 19, 2015