7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ten przepis jest duplikatem,
dlatego jest nieaktywny.

zobacz: Bakłażany Imam

Zemdlony imam :)

Czyli przepyszne, a na dodatek wegańskie danie, z legendą w tle :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

4 podłużne, średniej wielkości bakłażany
4 cebule
3 ząbki czosnku
250 ml oliwy
3 spore pomidory
1 łyżeczka cukru
1/2 pęczka pietruszki (wyszła ;-)
sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany obieramy ze skórki łącznie z łodyżkami - najlepiej wychodzi to obieraczką do warzyw. Przy dole zostawiamy trochę skórki w celach ozdobnych ;-) Na patelni rozgrzewamy 200 ml oliwy i smażymy bakłażany na średnim ogniu z każdej strony na złoto - zajmie to ok. 20-30 minut.

Obieramy i drobno siekamy cebulę oraz czosnek, przesmażamy je na złoto w 50 ml oliwy.

Pomidory nacinamy na krzyż po przeciwnej stronie niż łodyżka, zalewamy wrzątkiem, po chwili przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy je w drobną kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. Dolewamy nieco wody i dusimy wszystko razem ok. 10 minut.

Przesmażone jarzyny odcedzamy na gęstym sicie zachowując płyn. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Przygotowujemy blachę lub formę, w której będziemy zapiekać bakłażany.

Bakłażany nacinamy i delikatnie łyżką robimy w nich kieszonkę, którą nadziewamy cebulą z pomidorami.

Przekładamy je do formy, wlewamy płyn, który pozostał po odcedzeniu nadzienia i zapiekamy aż bakłażany będą zupełnie miękkie, ok. 30 minut. Podajemy z pieczywem, polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: Aug 20, 2012
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/08/zemdlonyomdlay-imam.html

Nowe komentarze:

no masz, a taka odkrywcza chciałam być ;-) Spoko, nie ma problemu.
zielenina_blog Aug 27, 2012

W Puszce jest już taki przepis, praktycznie identyczny, tylko bez cukru: puszka.pl/przepis/932-baklazany_imam.html Staramy się unikać takich sytuacji, dlatego twój zostanie oznaczony jako duplikat. Jeśli chcesz możesz do tamtego dodać swoje zdjęcie umieszczając w podpisie link do bloga. A następnym razem, żeby oszczędzić sobie pracy, lepiej wcześniej sprawdzić, czy dany przepis nie jest już zapuszkowany.... Zwł. przy tak charakterystycznych nazwach :)
admin Aug 21, 2012

Podobne wg nazwy:

Bakłażany Imam (wegańska)
Zachwyt imama (wegańska)
Imam bayildi z papryką (plastry bakłażana pieczone z papryką) (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas