
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Kizia, jak nie jest podane jaka mąka, to znaczy, że najpopularniejsza - zwykła pszenna, biała. Oczywiście można testować też inne :) No właśnie, IV, nie mam zbytniego doświadczenia z plackami i smażeniem w szczególności, ale intuicja mówi, że podobnie jak w naleśnikach powinna się sprawdzić nawet mieszanka mąk bezglutenowych (zob. np. puszka.pl/przepis/7291-maka_bezglutenowa-uniwersalny_bialy_mix.html - naleśniki z takiego mixu wychodzą mistrzowskie!) Alex - w przepisie nie ma nic o odciskaniu tofu, więc pewnie nie trzeba... patrycccja 2013-07-16 17:53:00.745 VanilaLoco z truskawkami (ciasto bez pieczenia) (wegańska) ten przepis i fotki przemówiły do mnie idę zrobić ciacho :D Zina Marina 2013-07-16 17:43:38.021 Bananowe tofurniki z patelni (wegańska) Hej, a jaką mąkę można użyć zamiast pszennej? ~IV 2013-07-16 16:11:43.791 ![]() Troszeczkę musiałam zmodyfikować końcówkę (nie miałam mleczka kokosowego), ryż dałam brązowy, no i dodałam trochę koncentratu pomidorowego, pychotka! (a, bez curry, bo nie lubię) RudyRydz 2013-07-16 13:42:43.899 Deser a'la tiramisu (lakto-wege) Pyszne! Przepis jednak nieco zmodyfikowałam - z braku Bielucha użyłam zwykłego śmietankowego serka homogenizowanego, do środka dodałam trochę startej czekolady, a na sam wierzch dodałam budyń waniliowy który wszystko ładnie połączył. Niemniej jednak tiramisu wyszło wspaniałe, delikatne i nieco kwaskowate :) Polecam! tylkokurczaki 2013-07-15 22:40:08.825 Bananowe tofurniki z patelni (wegańska) Czy tofu wyciskamy wcześniej? ~Alex 2013-07-15 22:22:27.471 Bananowe tofurniki z patelni (wegańska) A jaka to ma być mąka? Pozdrawiam. ~kizia 2013-07-15 22:17:12.661 Bakłażan faszerowany czosnkowym kuskusem z pomidorami, groszkiem i oliwkami (wegańska) Jeżeli ktoś chce się podzielić przepisem to byłoby fajnie gdyby podawał go precyzyjnie. ~ania 2013-07-15 18:03:25.98 ![]() dosypałam czekolady, pycha! aireth 2013-07-14 23:09:55.854 ![]() Nadia, ale to ciasto powinno być niskie :) Zobacz choćby po zdjęciach. patrycccja 2013-07-14 20:47:04.295 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Nie mam żadnego doświadczenia z wypiekami. Ten chleb po prostu zrobiłam tak jak podano w przepisie. Wyszedł super. Mąż i syn są pod wrażeniem. Zero zakalca. Pyszny chrupiący chlebek. Polecam ~Ania 2013-07-14 15:20:21.199 Ciasto ze śliwkami (wegańska) Ciasto wyszło smaczne, ale płaskie. Dodałam trochę mniej mąki, bo 400 g, ale to chyba nie dlatego? Dlatego czas pieczenia skróciłam do 20 min. Tak czy inaczej polecam :) ~Nadia 2013-07-14 14:05:50.912 ![]() Do NOSR: margaryny wegańskie istnieją - dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Ale zgadzam się z Tobą, że do tego rodzaju potraw lepszy jest olej MagdaM 2013-07-14 13:32:46.237 Kruszonka z jabłkami (lub rabarbarem lub innymi owocami) (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pigpiggy 2013-07-14 01:04:32.318 Ciasteczka owsiane słooodkie (wegańska) W pineche! czy to możliwe, żeby wyszedł mi zakalec z tych ciasteczek? :( Z góry się przypiekły, aż za bardzo a od spodu surowe ciasto... ~MałyCzłowiek 2013-07-13 16:19:19.449 ![]() Są dobre mleka w sklepach, trzeba tylko poczytać składy ;) Ja kupuję zawsze mleko firmy Real Thai. Skład: ekstrakt kokosowy 85%, woda. Ostatnio oglądałam mleka firmy Aroy D i chyba też miały w składzie tylko ekstrakt kokosowy i wodę . Nurkan 2013-07-13 10:39:47.698 Pasztet z soczewicy i warzyw ze słonecznikiem (wegańska) pyszny! Nic więcej nie trzeba dodawać :-) ~palalina 2013-07-12 16:36:37.258 Soczewica smażona z tofu lub grzybami (wegańska) Ok, tylko co to za wegański przepis z masłem/margaryną. Olej ;) Pozdrawiam :) ~NOSR 2013-07-12 15:13:14.874 Masło słonecznikowe z majerankiem i bazylią (wegańska) Idealna kombinacja tłuszczy. Tylko odpuśćmy sobie olej z pestek winogron. Lepiej zastąpić go lnianym. ~pablo 2013-07-11 21:48:16.331 ![]() Ehhh zawsze muszą coś dodać. W ogóle są na rynku jakieś 100% "czyste" mleka? Tzn. takie dostępne u nas w sklepach, bo przez internet pewnie kupi... Nula 2013-07-11 18:11:58.889 ![]() Mleko kier zawsze używałam i było ok. Za każdym razem wychodziło. Ostatnio z przyzwyczajenia wzięłam nie sprawdzając składu i krem mi nie wyszedł. Jak się okazało zmienili skład i są już jakieś emulgatory. Ja więcej nie kupię albo przynajmniej skład sprawdzę i tak też radzę. Pozdrawiam veganjihad 2013-07-11 17:27:45.616 ![]() Ja nigdy nie używałam mleka Kier, szczerze mówiąc nawet nigdy go nie widziałam w sklepie. Zawsze używam mleka z Lidla, z azjatyckiego tygodnia. Pewnie nie ma idealnego składu, ale zdecydowanie lepszy od tego powyżej. No i zawsze wychodzi mi z tego mleka. Raz użyłam innego i to była katastrofa :) Nula 2013-07-11 15:39:41.084 ![]() Hm, a ja nie mogę znaleźć tego mleka Kier, które tak zachwalacie ;/ Nie wiem, co jest napisane na opakowaniu, ale tutaj www.frisco.pl/pid,14250/n,KIER--Mleko-kokosowe/stn,product w podanym składzie jest sporo śmieci. martina 2013-07-11 14:54:01.468 ![]() Veganjihad, zdecydowanie tak. Przede wszystkim nie może w nim być emulgatorów (m.in. mono i diglicerydów kwasów tłuszczowych, które w ogóle mogą nie być wege). Rolą emulgatorów jest utrzymanie jednolitej konsystencji, więc uniemożliwiają lub bardzo utrudniają rozwarstwienie mleka na część stałą i płynną. patrycccja 2013-07-11 12:24:59.801 Afrykańskie spaghetti (african macaroni) (wegańska) zrobilam wczoraj troche inne proporcje bo dla wiekszej ilosci osob. wyszlo wspaniale :) dziekuje za dobry pomysl! ~ola 2013-07-11 02:55:26.088 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |