puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku
Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
-
Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku
Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
-
Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku
Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.
-
-
Duszona kapusta czerwona
autor: ~wd
dieta: wegańska
Ewa: "To przepis mojej babci - kapucha uwielbiana przez całą rodzinę :-D"
-
Duszone rydze
autor: Pycha
dieta: wegańska
Przepis na przepyszne duszone rydze bez wydziwiania.
-
Duszone rydze
autor: Pycha
dieta: wegańska
Przepis na przepyszne duszone rydze bez wydziwiania.
-
Duszone zawijasy cebulowe z pęczakiem
autor: moni
dieta: wegańska
Można zaszpanować zawijasami przed gośćmi, bo ciekawie wyglądają i są pyszne.
-
-
-
-
-
-
-
-
Dynia z papryką
autor: moni
dieta: wegańska
-
Dyniowe gnocchi pełnoziarniste
autor: nasse
dieta: wegańska
Pyszne z domowym pesto lub odsmażane z ziołami.
-
-
Dżunken czyli faszerowana cukinia w sosie pomidorowym
W pierwszej chwili było to dla mnie co najmniej dziwne połączenie, ale po zjedzeniu zmieniłam zdanie - cukinia faszerowana chlebem jest wspaniała! Danie godne gości.
-
Dżunken czyli faszerowana cukinia w sosie pomidorowym
W pierwszej chwili było to dla mnie co najmniej dziwne połączenie, ale po zjedzeniu zmieniłam zdanie - cukinia faszerowana chlebem jest wspaniała! Danie godne gości.
-
Dżunken czyli faszerowana cukinia w sosie pomidorowym
W pierwszej chwili było to dla mnie co najmniej dziwne połączenie, ale po zjedzeniu zmieniłam zdanie - cukinia faszerowana chlebem jest wspaniała! Danie godne gości.
-
Ekspresowa zupa-krem z soczewicy
autor: ~Zielona
dieta: wegańska
-
Empanada - czyli paragwajskie samosy
W Paragwaju empanadas je się najczęściej z nadzieniem mięsno-maniokowym. W wegetariańskiej wersji dostępne są one z nadzieniem z kukurydzy (+ najczęściej ser) i z nadzieniem serowym. Podaję niżej wersje z kukurydzą i moją własną fasolową - wegańską.
-
Farka - kuskus na słodko zapiekany z orzechami i daktylami
autor: pat
dieta: wegańska
Jest to danie tunezyjskie. Podaje się je na śniadanie albo na podwieczorek, ale nie jako deser.
-
|