7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Farka - kuskus na słodko zapiekany z orzechami i daktylami

Jest to danie tunezyjskie. Podaje się je na śniadanie albo na podwieczorek, ale nie jako deser.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

2 i 2/3 szklanki kuskus
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki pokrojonych różnych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, pistacje)
1 pudełko daktyli bez pestek (ok. 230 gram)
+ 2 szklanki gorącego mleka do podania (może być zwykłe lub roślinne)

Przygotowanie:

1. W garnku gotujemy wodę (tyle ile kuskusu, czyli 2 i 2/3 szklanki), cukier i oliwę. Mieszamy, żeby cukier się rozpuścił.
2. Do dużej miski wrzucamy kuskus i wlewamy gotujący się płyn. Mieszamy.
3. Przykrywamy i nie zaglądamy przez 10 minut.
4. Po 10 minutach wrzucamy orzechy i daktyle. Mieszamy. Odstawiamy.
5. Przed podaniem wkładamy kuskus do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku przez 20 minut, w temp. 350 st.
6. Podajemy w miseczkach, do kubków wlewamy gorące mleko. Nie zapominamy o cukrze na stole.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Grysik dobry na wszystko - artykuł z Kuriera Plus
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

a ja przekornie podałam to danie na kolacje. było pyszne i doskonale uzupełnia potrzebę słodkości w organiźmie. z orzechów dałam tylko włoskie, dodałam jeszcze rodzynki. moja rada: jak będziecie podgrzewać po raz drugi to danie, to nie w tak wysokiej temperaturze, jak w przepisie podano.
Rena 2001-11-17 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Daktyle nadziewane orzechami (wegańska)
Ciasto z daktylami i orzechami pekanowymi (wegańska)
Wegańskie ciasto czekoladowe z orzechami i daktylami (wegańska)
Jabłka zapiekane z orzechami (ovo-wege)
Zapiekany ryż w sosie truskawkowym (na słodko) (lakto-wege)
Suszone śliwki w winie zapiekane pod słodką chmurką (ovo-wege)
Naleśniki kukurydziane ze słodko-kwaśnym farszem paprykowym zapiekane pod serem (bez ograniczeń)
Czekoladowy przekładaniec z daktylami (ovo-wege)
Kotlety z soczewicy z daktylami (wegańska)
Słoneczna kasza jaglana z daktylami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas