7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

martina : komentarze użytkownika

 1 2 3 4 5  


Tarta z cukinią i kwiatami dyni/cukini (wegańska)
Bardzo ładnie się prezentuje ta tarta ;-) Właścicielka bloga zmieniła adres: http://sojaturobie.blogspot.com/.
Dwa i w cukinii ;-)
martina 2013-08-21 12:54:04.934

Domowa czekolada deserowa z orzeszkami ziemnymi (i ew. chilli) (wegańska)
@Nurkan:
ja robię cukier tak: 2 laski wanilii nacinam nożem wzdłuż, potem kroję na drobne kawałeczki. Wrzucam je razem z 250g cukru do blendera z płaskimi ostrzami i mielę na puder. Potem poprawiam jeszcze, tj. mielę całość jeszcze raz, ale tym razem w młynku do kawy :D
Wychodzi super cukier puder waniliowy. Jeśli nie masz 2 lasek całych, to 1 laska i łupina (po wydłubaniu miąższu) też wystarczy.
martina 2013-08-06 23:13:47.055

Bób smażony po prostu, bez obgotowywania (wegańska)
Oj, muszę wypróbować, jak trafię na bób ;-) Te skórki smażone... są dobre? Dotąd jadłam bez skórek. Jak smakują?
martina 2013-08-02 19:07:51.205

Zioła suszone... w lodówce (wegańska)
Hm, ciekawy pomysł. Wypróbuję (jak tylko zdobędę odpowiedni materiał i zrobię ciut miejsca w lodówce) ;-)
martina 2013-07-24 17:14:29.181

Surowe (RAW) ciacho kwiatowe (wegańska & RAW)
Ale fajnie to wygląda! Jakby motyle zrobiły masowy nalot na lawę :D Nigdy nie jadłam kwiatów, wiele razy czytałam o tym, ale nie mam skąd wziąć (niepryskanych) ;/ Może jakieś rady? Zjadłabym sobie jakiegoś kwiateczka, a co!
martina 2013-07-22 23:14:30.723

Kruche ciasteczka jaglano-owsiane z trawą cytrynową (bezglutenowe, bez jajek) (wegańska)
Dokłądnie! "Owsiano-owsiane" (aka owsiane ;P) robi się tak samo, zastępując jaglankę mąką owsianą :D Celowo napisałam dwuczłonową nazwę, żeby się bardziej w oczy rzucało :D Z gryczaną mąką, prawdę mówiąc, nie próbowałam (jeszcze). Ale idę o zakład, że również wyjdą :D. Proponuję jednak zrobić najpierw jaglano-owsiane bądż owsiane, żeby poznać bliżej "naturę" tych ciastek (ale to brzmi :D), a potem zrobić eksperyment z gryczanką. Kurczę, teraz będę musiała zrobić i gryczano-owsiane, i ryżowo-owsiane :D (bo te trzeba jeszcze sprawdzić :D). W domu mam ostatnie 5 sztuk owsianych... i trzy osoby. Ktoś będzie stratny :D
martina 2013-07-22 22:39:22.46

Lodowy tort orzechowo-bananowy (wegańska)
Nie ma za co ;-) Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało.
martina 2013-07-22 20:27:17.361

Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
Można zrobić wersję light (z ksantanem). To powinno rozwiązać problem długiego miksowania, chłodzenia i duużej ilości oleju :D
martina 2013-07-22 20:25:31.964

Ekspresowa przyprawa warzywna (wegańska & RAW)
Oj, masz rację ;-)
martina 2013-07-22 20:23:46.187

Naleśniki owsiano-jaglane z dziurami, odlot! Precyzyjne proporcje (wegańska)
Dzięki, powodzenia ;-)
martina 2013-07-22 03:02:08.854

Kruche ciasteczka jaglano-owsiane z trawą cytrynową (bezglutenowe, bez jajek) (wegańska)
Dodam jeszcze, że osoby na diecie bezglutenowej powinny kupić płatki z certyfikatem lub zapytać lekarza o to, jaką ilość zwykłych płatków mogą dziennie zjeść.
martina 2013-07-21 22:56:22.555

Kruche ciasteczka jaglano-owsiane z trawą cytrynową (bezglutenowe, bez jajek) (wegańska)
@Openworld: ciasteczka na 1. zdjęciu (dodawanym razem z przepisem) to ciasteczka przed pieczeniem. Niestety dodając przepis nie ma możliwości podpisu zdjęcia. Dodałam nowe fotki (również trawy cytrynowej).
To są ciasteczka kruche, ale delikatne (nie są miękkie jak np. biszkopty :P). Ja dodaję oliwę, zapewniam nie czuć jej, inaczej bym nie dodawała. Lubię oliwę w wypieku, ciasteczka są smaczne. Samej oliwy nie lubię, bo smak mi nie odpowiada; za to w wypiekach - bomba! Ja użyłam oliwy z oliwek Coosur. Jeśli masz, jak mówisz, dobrą oliwę, to śmiało jej użyj. Trawa cytrynowa jest boska! Kupiłam paczkę 100g za 7 zł w hurtowni przypraw (i nie żałuję!).To nie jest proszek, tylko patyczki zielone i żółte. Trawa jest cytrynowa, lecz nie jest kwaśna (jak cytryna).
Mleko kokosowe, w którym gotowała się trawa cytr., jest wspaniałe. Te ciastka pięknie pachną. Zawsze jak otwieram pudełko, to je wącham :D
martina 2013-07-21 22:41:51.274

Lodowy tort orzechowo-bananowy (wegańska)
@Nelya: jeśli jesteś na diecie bezglutenowej to powinnaś używać płatków owsianych z certyfikatem (są bezglutenowe), ale one są zapewne droższe od tych zwykłych... Mleko owsiane jest płynne, lecz odrobinkę gęstsze od wody/zwykłego mleka. Myślę, że możesz dać sojowe, ale ja zamiast 1,5 szkl. dałabym 1 i 1/3 szklanki. Jeśli Twoje mleko (np. z kartonu) nie jest tak rzadkie jak woda, a ciut gęstsze, jak śmietanka do kawy, to daj 1,5 szklanki (jak w przepisie). Tak czy siak, zamrażamy tort, więc w sumie i tak wyjdzie. Powodzenia ;-)
martina 2013-07-20 15:00:26.595

Raw choco bez strat... (wegańska & RAW)
W blenderze, o którym pisała luna (mam taki, ale nadaje się już tylko do wywalenia, zepsuł się ;( służył mi długo, będzie mi go szkoda) wiórki miksują się super, po dłuższym miksowaniu aż płyną. Natomiast w tym blenderze, o którym pisała patrycja niestety nie udaje mi się tego osiągnąć, masa nie chce płynąć, jest bardziej stała. Wiórki są poprzecinane, ale nie płynne.
@patrycja: proszę doradź mi coś. Orzechy ziemne w braunie miksuje się super na masełko, ale wiórków za cholerę się nie da ;/
martina 2013-07-17 20:42:36.591

Wegańskie bezy (wegańska)
Mnie również nie udało się ubić siemienia na sztywną pianę. Wyszedł mi słodki pienisty płyn....
martina 2013-07-16 23:10:52.539

Wuzetka (wegańska)
Hm, a ja nie mogę znaleźć tego mleka Kier, które tak zachwalacie ;/ Nie wiem, co jest napisane na opakowaniu, ale tutaj http://www.frisco.pl/pid,14250/n,KIER--Mleko-kokosowe/stn,product w podanym składzie jest sporo śmieci.
martina 2013-07-11 14:54:01.468

Wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli! (wegańska)
Są płatki owsiane bezglutenowe - z certyfikatem.
martina 2013-07-06 20:16:26.238

Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege)
Ile trzeba dodać wody, gdy uzywamy mąki pełnoziarnistej?
martina 2013-07-02 21:33:35.781

Czekoladowe babeczki z truskawkami i migdałową posypką. (lakto-wege)
Słodziku nie wolno piec, zresztą i tak straci słodkość w wysokiej temperaturze.
martina 2013-06-30 15:43:45.151

Pyszne, twarde tofu bez cytryny (wegańska)
@Kacowski: z mleka w proszku nie wyjdzie. Taniej? w sklepie ze zdrową żywnością za 400g płaci się jakieś 16zł..., można oczywiście na allegro zamówić, ale dojdzie przesyłka, no i te dodatki maskujące smak, cała masa chemii :D W kartonie ok. 10zł za litr, drogo. Biedronkowe to zaś sam cukier i "dodatki" :D Jak potrzebuje do czegoś mleka to robię kokosowe z wiórków lub owsiane, wychodzą smaczne, tanie i można zrobić w domu. Co do tofu, to spróbuj zrobić ( z soi oczywiście, żaden "gotowiec" tu nie pomoże). Kiedyś zważyło mi się mleko makowe, mak jest bogaty w wapń. Może coó by z tego było :D, muszę kiedyś podjąć próbę.
martina 2013-06-28 00:55:16.347

RAW Sernik orzechowy (wegańska & RAW)
ok. 40 dag?
martina 2013-06-26 11:38:18.814

RAW Sernik orzechowy (wegańska & RAW)
Pewnie nerkowcami, tyle że one są jeszcze droższe niż włoskie ;/
martina 2013-06-25 22:51:10.199

Żółty "ser" z nerkowców, który się ładnie roztapia (wegańska)
czy zamiast miso można dodać sos sojowy? Też jest słony...
martina 2013-05-24 13:52:36.989

Raw choco bez strat... (wegańska & RAW)
Trudno się oprzeć, boję się, że nim wrócą domownicy, większość zostanie pożarta :D Następne próby na pewno podejmę, tym razem z kakao (może spróbuję je nadziać żurawiną z alkoholem :D). Daję 5 za świetny pomysł ;-)
martina 2013-04-09 17:22:22.144

Raw choco bez strat... (wegańska & RAW)
Skusiłam się, pyszne! Zrobiłam ciut inaczej. Wiórków miałam 200g (paczka z biedronki ;P), cukru dałam łącznie 50g (1 cukier waniliNowy i reszta zwykłego, bez kakao, bo nie miałam na stanie. Miksowałam partiami, najpierw na próbę ze 100g i połowy cukru. Ciężko szło, myślałam, że mi blender się zapali :D co chwila nim potrząsałam, żeby mu pomóc :D jak sie już zbiło w bryłkę, to wyjęłam większość i miksowałam aż masa stała się płynna, potem dokładałam po trochu masy wyjętej. I znowu ujmowałam, dodawałam, a na koniec jak już była wymęczona, miksowałam całość do oporu, aż była płynna. Rozlałam do foremek do lodu (też miałam takie winogronka ;) i do silikonowych foremek na czekoladki. Łącznie wyszły mi 33 sztuki (24 winogronka i 9 małych czeko walców. Masa szybko stwardniała w lodówce, chyba już po ok 1 godz. (tylko z wierzchu przypominała zamarznięte lody, ciut popękała). Czekoladki są twarde. Jak zwykła czekolada. Moim zdaniem nie są pudrowe, pewnie dlatego, ze tak mocno się znęcałam nad nimi. Gdybym miała foremkę od czekolady w tabliczce, to chętnie bym sprawdziła, czy dałoby się ją łamać, tak jak zwykłą czekoladę :D Można gdzieś dostać taką formę?
martina 2013-04-09 17:18:37.856

 1 2 3 4 5  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas