7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

martina : komentarze użytkownika

 1 2 3 4 5  


Ocet jabłkowy (wegańska)
Ok, będę mieszać, teraz wszystko jeszcze "świeże", więc może systematycznie mieszając, nie będę musiała wywalać tych z wierzchu (w końcu nie jest tego dużo). Zobaczymy, co przyniosą kolejne dni :D
W ogóle to kolor mojej wody jest czerwonawy, taki różyk :D
martina 2013-10-22 21:41:02.68

Ocet jabłkowy (wegańska)
Zalałam dziś skórki jabłek (dość grubo obranych) w słoiku po kawie. Gaza mi się skończyła, zakryłam więc słoik filtrem do kawy i nałożyłam gumkę. Myślicie, że będzie OK? Czy lepsza byłaby ściereczka bawełniana? Filtr też powinien "oddychać". Ale bardziej mnie martwi to, że te skórki nie do końca zatonęły (są lekkie). Jak uratować sytuację, żeby jednak wyszedł z tego ocet?
martina 2013-10-22 17:20:22.207

Chutney jabłkowy z cynamonem, goździkami i cayenne (wegańska)
A jabłek obranych 900g ;-), czyli ciut więcej.
martina 2013-10-20 23:24:26.14

Chutney jabłkowy z cynamonem, goździkami i cayenne (wegańska)
Zrobiłam ;-) z modyfikacjami. Zamiast szklanki cukru dałam tylko 75g trzcinowego, bo tylko tyle mi zostało na stanie (i ta ilość wystarczyła, ale jabłka miałam w miarę słodkie, a nie kwaskowe ;-)). Pomarańczę mi zjedli, więc dodałam wodę z odrobinką soku z cytryny. Cynamonu - czubata łycha, ocet balsamiczny, bo jabłkowy się skończył. Zamiast pieprzu cayenne użyłam 40g posiekanej papryczki chilli. I 3 ząbki czosnku. Szczyptę kurkumy dorzuciłam, wyszedł mi piękny czekoladowy kolor :D Bardzo smaczne. 5 x 200ml.
Z czerwonym octem winnym też pewnie wyszłoby super.
martina 2013-10-20 23:22:13.345

Najpyszniejsze ciasteczka z masłem orzechowym i musem jabłkowym (bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
W tłumaczeniu jest błąd. Tu nie chodzi ani o mąkę tortową, ani o zwykłą, tylko o mąkę pszenną graham typ 1850.
martina 2013-10-15 16:23:47.997

Domowe płatki drożdżowe (wegańska)
Drożdże najpierw trzeba zabić. Dosuszać możesz w niższej, ale to potrwa dłużej. Temp. w piekarniku też nie zmienia się szybko, chwilę to trwa. Kupne drożdże i tak są sztucznie wzbogacane witaminami, bo większość z nich ginie na skutek obróbki technologicznej, wysokie/niskie temp. itd.
martina 2013-10-14 19:44:13.016

Kompot jabłkowo-śliwkowy (wegańska)
Dzięki, co prawda śliwki już mi wyszły, ale zastanawiam się, czy taki kompot przetrwałby zapasteryzowany, czy trzeba go zużyć od razu.
martina 2013-10-14 19:16:57.745

Kompot jabłkowo-śliwkowy (wegańska)
ile owoców w kg?
martina 2013-10-13 22:32:35.557

Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
niestety niełuskanego nie widziałam ;/
martina 2013-10-13 20:16:20.568

Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
sezam czarny "na wagę" (worki 1kg) można kupić przez internet w hurtowni przypraw za 15zł (w cenie białego :D + przesyłka, więc warto zamówić coś jeszcze. Sezam zwykły u mnie najtańszy na wagę jest po 14zł.
martina 2013-10-13 20:15:47.155

Mleko owsiane naturalne (wegańska)
0,3*380=114kcal. Porcja będzie miała ciut mniej, bo paproszki zostają na szmatce. Indeks płatków sprawdź sobie w tabelce jakiejś.
martina 2013-10-13 10:50:36.458

Adżika (przepis od Niny z Moskwy) (wegańska)
Zrobiłam ze śliwką, cukrem trzcinowym (tylko 150g), oliwą (200g = szkl.). Pieprzu nie dodałam, bo zapomniałam. Super. Ważne, żeby po dodaniu oliwy, przemiksować, wtedy pojawi się ten ładny kolorek marchewkowy, mieszając tylko łyżką, oliwa nie chce się wmieszać.Musiałam najpierw gotować na 2 garnki i odparować więcej wody, potem przełożyłam do jednego, wyszło mi ok. 4,7 litra zamiast 6 litrów. Myślę, że lekkie zagęszczenie jest nawet lepsze ;-) Następnym razem zrobię bez cukru w ogóle, bo nie jest konieczny. Tu się nie ma co zepsuć ;-) I koniecznie ze ŚLIWKĄ.
martina 2013-10-13 10:41:34.323

Kotlety co się je w pracy (sojowe w sezamie) (wegańska)
Każde kotlety można upiec, te na pewno nie są wyjątkiem ;-) Natłuść blachę i będzie OK.
martina 2013-10-13 10:03:04.881

Adżika 1 (wegańska)
Mam pytanie odnośnie orzechów włoskich. Czy sparzacie je wrzątkiem wcześniej i osuszacie na sicie? Takie ze skórką są gorzkie i często zakurzone itd. Sitko w maszynie mielącej takie jak do maku?
martina 2013-10-12 18:31:05.338

Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Ooo, jakoś zawsze myślałam, że czarny i niełukany to to samo. A gdzie kupiłaś go, patrycjo?
martina 2013-10-12 16:36:50.314

Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
nasse, czarny sezam kupujesz na wagę? Czy paczkowany?
martina 2013-10-12 16:01:53.659

Sos cebulowy orientalny (do słoików) (wegańska)
W opisie (pod nazwą sosu) napisałam do czego można wykorzystać :D Podsmażona cebulka jest dominująca. Moja mama nie wiedząc z czego jest sos nie wyczuła banana. Sos dobrze łączy się z ostrzejszymi lub kwaśnymi daniami (bo sam jest dość delikatny). Będzie pasował do ryżu z ostrym sosem pomidorowym, jak i naleśników ze słodkim nadzieniem orzechowo-daktylowym, czy kanapki z masłem orzechowym. Można dodać trochę do buraczków tartych, potrawki warzywnej, kotletów sojowych zamarynowanych w occie.
martina 2013-10-08 15:13:30.892

Mleko kokosowe lub owsiane do kawy i innych zastosowań (nie warzy się!) (wegańska)
@majczi, nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem? chcesz dodać gumę na etapie miksowania wiórków, przed odcedzeniem farfocli? Przyznam, ze nie próbowałam w ten sposób. Zawsze dodawałam gumę do już wyklarowanego mleka, ubijanie/miksowanie jest konieczne, żeby proszek ksantanowy połączył się z mlekiem, a pianka (która przecież tworzy się nawet bez gumy) jest efektem ubocznym całej operacji :D Jeśli doda się więcej gumy to stworzy się gęstszy płyn, nawet "śmietana" (w mleku koko z puszki też jest ksantan).
Możesz spróbować też z większą ilością wiórków, np. 100g na szkl. wody + potem guma, tyle że to będzie bardzo treściwe mleko.
martina 2013-10-06 23:36:47.938

Burger z ciecierzycy na wypasie (wegańska)
Zamiast maggi można dodać więcej sosu sojowego ciemnego i łyżeczkę http://puszka.pl/przepis/7962-domowe_platki_drozdzowe.html
martina 2013-09-24 19:25:45.448

Masło orzechowe - domowe, prawdziwe, najlepsze, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Migdały ze skórką czy bez? Namoczone trzeba by wysuszyć, a nie opłaca się uruchamiać piekarnika dla kilku migdałów :P
martina 2013-09-23 00:42:49.54

Ciasto dyniowe (wegańska)
@Paulein: wyrzucić??? No wiesz?! Jeśli krem się nie ubił (dyni jest sporo, mleko mogło mieć jakieś dodatki itd., wyszła Ci dość płynna masa) to trzeba było go ratować, dodając agar lub proszek budyniowy albo chociażby galaretkę roślinną (dostępną w marketach; "galaretka na szybko 30 min. Delecta). 2 budynie powinny załatwić sprawę. A jeśli już zupełnie zrezygnowałaś z kremu, to masę można było wykorzystać, na pewno była pyszna (na zupę - jeśli cukru dałaś mało, lub jakiś słodki sos - jeśli więcej cukru). Nie szkoda Ci było to wyrzucać??? 2 najtańsze puszki mleka to 10zł... Można było też upiec drugie ciasto, dodając mąki. Pomysłów na zagospodarowanie masy jest sporo.
martina 2013-09-18 02:33:26.308

Wegańskie ciasto czekoladowe (wegańska)
Jezu, 1 lub 1,5 szkl. oleju? Lekka masakra :D
martina 2013-09-17 13:27:24.824

Mleko owsiane naturalne (wegańska)
Cieszę się, że generalnie mleczko przypadło Ci do gustu. Dopiero teraz zauważyłam dopisek: 1/3 szklanki to za dużo, wg mnie to raczej 1/4 szklanki (choć ja zawsze odważam w szklance 30g). Konsystencję tego mleczka porównałabym do śmietanki/niesłodzonego mleka skondensowanego do kawy ;-) Jest tak samo aksamitna i fajnie sprawdza się w wielu potrawach. Niestety każde mleczko roślinne/orzechowe niekupne rozwarstwi się po dłuższym staniu, jeśli nie dodamy do niego odrobiny gumy ksantanowej. Mleko jest delikatne w smaku, pewnie można by dodać do niego wanilii i odrobinę posłodzić, ale ja tego nigdy nigdy nie robię jakoś.
martina 2013-08-30 19:58:24.014

Zdrowe zielone lody (wegańska)
Co prawda nie robiłam lodów wg tego przepisu, ale wydaje mi się, że jeśli użyjecie 2 lub 3 kulek szpinaku (sprzedają taki w paczkach) albo łyżki sprzedawanego w tafli oraz puszki mleczka i 2 średnich bananów, to wyjdzie, jak trzeba. Co do ekstraktu z mięty, to on raczej jest na bazie alkoholu, więc chyba niezbyt dużo się go dodaje. Kilka kropel, łyżeczka?
martina 2013-08-29 15:09:27.77

Wegańskie naleśniki na mleku kokosowym (wegańska)
Ale mnie rozbawiło to oko ;-) Proszę, precyzyjne proporcje: http://puszka.pl/przepis/7869-nalesniki_owsiano-jaglane_z_dziurami_odlot_precyzyjne_proporcje.html
i http://puszka.pl/przepis/7871-nalesniki_owsiano-ryzowe_z_dziurami_odlot_precyzyjne_proporcje.html
martina 2013-08-28 23:49:52.511

 1 2 3 4 5  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas