7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Mleko kokosowe lub owsiane do kawy i innych zastosowań (nie warzy się!)Idealne do kawy i nie tylko. Nie warzy się (wlewałam też zimne - prosto z lodówki).
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: 1 szklanka20 g wiórków kokosowych lub 20 g płatków owsianych górskich
1/4 szkl. wrzątku + 1 szkl. ciepłej wody szczypta soli szczypta karobu (nie zmieni koloru mleka) szczypta gumy ksantanowej (*) Przygotowanie:Wiórki/Płatki zalać w szklance niewielką ilością wrzątku, przykryć spodkiem, odstawić do ostygnięcia.
Potem zmiksować w blenderze ze szklanką ciepłej wody i szczyptą soli. Dokładnie odcedzić przed bawełnianą szmatkę (**). Wiórki zachować na mączkę kokosową (***), po cedzeniu mają być prawie suche. Mleko przelać do blendera, dodać szczyptę karobu, szczyptę gumy ksantanowej i ponownie zmiksować. Mmm! Gruba, gęsta pianka (tuż po produkcji). Idealne do kawki! Po wyjęciu z lodówki wstrząsnąć butelką. Mleczko owsiane jest gęstsze od kokosowego i opadnie na dół. Wskazówki i uwagi:Można też zrobić mleko kokosowo-owsiane - procedura j.w.
Według mnie 20 g na szklankę wody to idealne proporcje. Samo schłodzone mleczko smakuje wybornie. Można oczywiście dodać ciut więcej wiórków i zrobić tłustsze mleczko albo dać trochę więcej wody i zrobić chudsze mleko. Zależy do czego będzie nam potrzebne. Jak robię biszkopt to do przygotowania mleczka używam 50 g wiórków na 1,5 szklanki wody. (*) Guma ksantanowa - zagęszczacz, stabilizator. Można kupić w hurtowni z dodatkami spożywczymi/przyprawami w paczkach kilogramowych (najtaniej). (**) Szmatkę po produkcji mleczka owsianego płuczę w 1 litrze ciepłej wody tak, by dokładnie zebrać wszystko, co na niej pozostało (te farfocle i kleik bardzo miły dla ciała ;-)), zlewam to do butelki po wodzie mineralnej, a potem wieczorkiem wlewam ten płyn do kąpieli ;-) Jest świetny! (***) Pozostałe wiórki można zachować, rozłożyć na papierze śniadaniowym cienką warstwą i zostawić do podsuszenia, a potem, jak nadarzy się okazja, dosuszyć w piekarniku (podczas rozgrzewania piekarnika i kiedy temp. znowu spadnie poniżej 90 st. C.). Potem je przemielić na mączkę. Ze 100 g wiórków kokosowych użytych do produkcji domowego mleka wychodzi 30 g mączki kokosowej.
Nadesłał(a) martina,
dnia: Jul 22, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
mam pytanie odnośnie tej gumy - czy ona powoduje tylko piankę, czy jeżeli dodam ją normalnie przy produkcji mleka (bez ubijania) to ono potem też nie będzie się warzyć w kawie? próbowałaś tak, Martina? ehh marzy mi się w ogóle taki zagęszczacz, konserwant, cokolwiek, który spowoduje nierozwarstwianie się mleka, ale to chyba niemożliwe :(.
majczi Oct 6, 2013 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Mleko kokosowe (wegańska)Mleko owsiane naturalne (wegańska) Mleko owsiane w pół minuty (wegańska) Mleko owsiane "chude" (wyciskane przez sitko) (wegańska) Kakaowo-bananowe mleko owsiane (napój) (wegańska) Mleko roślinne z orzechów, nasion lub wiórków kokosowych (wegańska) Mleko lub śmietanka kokosowa ze świeżego kokosa (wegańska) Ciasteczka kokosowo-owsiane bezglutenowe (wegańska) Chrupiąca granola z wiórkami kokosowymi i innymi bakaliami (wegańska) Ciasteczka owsiane z sezamem i wiórkami kokosowymi (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Możesz spróbować też z większą ilością wiórków, np. 100g na szkl. wody + potem guma, tyle że to będzie bardzo treściwe mleko.
martina Oct 6, 2013