500 g ugotowanej ciecierzycy, przed namoczeniem to ok. 200-250 g
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę i usmażonej na oliwie
1 cebula, pokrojona w kostkę i usmażona na oliwie (razem z papryką)
2 łyżki majeranku
1 łyżka curry
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu białego
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki maggi
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
4-6 łyżek płatków owsianych
2-3 łyżki płatków drożdżowych, opcjonalnie
2 łyżki mąki kukurydzianej lub bułki tartej
4-5 łyżek gluteny pszennego lub mąki wysokoglutenowej
garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę łączymy ze wszystkimi składnikami poza mąką kukurydzianą, glutenem i natką pietruszki.
2. Miksujemy blenderem na gładką masę, możecie tak jak ja zostawić kilka ziarenek ciecierzycy w całości i rozgnieść je dłońmi, potem fajnie chrupią w burgerach :)
3. Do powstałej masy dodajemy mąkę kukurydzianą oraz gluten i natkę pietruszki. Wyrabiamy dłońmi do połączenia wszystkich składników.
4. Formujemy burgery i wykładamy je na uprzednio natłuszczoną blaszkę. Pieczemy w 200 st. C do zrumienienia z obu stron, ok. 20 min.
5. Podajemy z ulubioną bułką (u mnie nie ulubiona, ale akurat nie udało mi się znaleźć innej optymalnie dużej), świeżymi warzywami i domowym wegańskim majonezem.
Wskazówki i uwagi:
Uwaga! W czasie pieczenia warto przerzucić burgery na drugą stronę, aby nadmiernie nie spiekły się nie wyschły. Burgery można także usmażyć, będą bardziej soczyste ale i tłuste. Jeden taki burger to wypasiona porcja obiadowa, nie będziecie z pewnością po jego zjedzeniu głodni do rana dnia następnego :D
jeden z moich hitów! pyyyycha:)
sunflower_ren
Mar 9, 2015
Maggi zdecydowanie nie jest produktem wegańskim.
Skład z etykiety: woda, sól, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5'-rybonukleotydy disodowe), ocet, glukoza, ekstrakt drożdży, aromat.
Pomijając kwestię glutaminianu monosodowego czyli inaczej glutaminianu sodu, który jest rakotwórczy rybonukleotydy disodowe to połączenie wzmacniaczy E631 i E627.
Na podstawie danych znalezionych w internecie E 631- inozynian disodowy jest otrzymywany z suszonych ryb, zaś E 627- guanylan disodowy otrzymywany z suszonego mięsa.
Więcej wyjaśnień raczej nie trzeba...
hesiape
Jan 12, 2015
jeden z moich hitów! pyyyycha:)
sunflower_ren Mar 9, 2015