7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
|
|
|
|
|
puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -
Kluchy z sosem pomidorowym i awokado (wegańska)
![]() ![]() ![]() ![]()
Naprawdę smakowało dużo lepiej niż się spodziewałam :) z zachwytu aż wrzucam zdjęcie
zyberka 2015-06-18 15:37:08.166 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) A moje doświadczenia z wekowaniem są takie: dżemy, powidła czy przeciery smaży się przez kilka dni po to, aby dobrze odparowały wodę i zagęściły się. Proces ten polega na tym, aby wielokrotnie podgrzewać i studzić, robię to zawsze na małym ogniu często mieszając, po czy znów studzę, dopiero tak podgrzewane i studzone dżemy zrobią się gęste. Jedynie pierwsze podgrzewanie może być dłuższe w czasie, a im gęściejsze są tym smażenie musi być krótsze. Zauważyłam, że to właśnie w czasie studzenia najładniej się zagęszczają. A podgrzewam wtedy, gdy mam coś do zrobienia w kuchni innego, łączę dwie czynności naraz, wtedy łatwiej jest dopilnować, aby nie przywarło. Owocnego dżemowania, pozdrawiam. ~dana 2015-06-18 12:09:27.208 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) Dżem wyszedł wyśmienity. Wszystkim bardzo smakowal. Zdecydowanie lepszy od dżemu z dodatkiem ulepszaczy- ma intensywniejszy kolor i smak, i nie jest taki przeslodzony. W sam raz. Mąż- fan wszelkich dżemów z truskawek- zachwycał się jego smakiem. ~Dorota 2015-06-18 11:20:13.823
Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo! (wegańska & RAW)
potwierdzam - wersja ze słonecznikiem jest naprawdę smaczna :) nie tak jak z nerkowcami, ale warta przetestowania! ja będę robić, na pewno częściej niż z orzechów. ja zrobiłam tak, że namoczyłam na noc słonecznik w wodzie, rano przepłukałam i zmiksowałam z dwoma ogórkami i kilkoma łyżkami wody z kiszenia. ale zastanawiam się czy słonecznikowi nie zrobiłoby lepiej moczenie w wodzie z ogórków... muszę przetestować :D majczi 2015-06-18 09:21:58.853
Polskie gomasio (z siemienia lnianego) (wegańska)
![]() ![]() ![]() ![]()
zrobiłam i użyłam dziś zamiast samej soli, na kanapkach. bardzo smaczne, lecz siemię uprażone i rozgniecione ma taki charakterystyczny morski (żeby nie powiedzieć, że rybi) zapach... chyba warto wrzucić trochę sezamu :D
majczi 2015-06-17 19:16:57.694
Apetyczna gryczana zapiekanka / zasmażanka z twarogiem i pestkami słonecznika (lakto-wege)
robiłam jakiś czas temu podobną zapiekankę i była przepyszna! kilka różnic, bo nie korzystałam z przepisu: do kaszy dodałam jeszcze podsmażone pieczarki, a ser żółty (na wierzchu) był wędzony, bardzo pasowało. pamiętam tylko, że problem był z nakładaniem, zapiekanka była bardzo sypka, następnym razem dodam więc do masy trochę startego sera, zeby jakoś zlepił całość. podałam z sałatą ze śmietaną, a kiedyś jeszcze z pomidorami ze śmietaną - bardzo pasują takie salatki, jeśli ktoś je nabiał, to polecam. majczi 2015-06-17 18:26:53.785
Oberiba - tradycyjna śląska zupa z kalarepki i ziemniaków (wegańska)
![]() ![]() ![]() ![]()
Pysznie :) Będę do niej wracać
Kociabanda 2015-06-17 11:20:38.253 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) NIE SIADŁ MI TEN DŻEM TAKI JAK KUPCZY CO MAM ROBIĆ PROSZE O POMOC ~IGANSKA 2015-06-17 07:59:51.517 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) NIE SIADŁ MI TEN DŻEM TAKI JAK KUPCZY CO MAM ROBIĆ PROSZE O POMOC ~IGANSKA 2015-06-17 07:59:51.496 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) Ja gotuje 2 dni po godzinie każdego dnia dwa razy i cukier dodaje na drugi dzień żeby dżem sie noe przepalil i lepiej odparuje bez cukru. ~Basia 2015-06-16 18:47:10.646 Wegańskie ciasto z owocami, które musi się udać (wegańska) Zamieniłam margarynę na szklankę oleju i wyszedł mi jeden wielki gumiasty-glutowaty-zakalec :( Wszystkie wegańskie ciasta, jakie do tej pory próbowałam, wychodzą mi podobnie. O co chodzi? ~szop 2015-06-14 10:15:58.853
Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
![]() ![]() ![]() ![]()
zrobiłam ostatnio, ale nie dodałam soku z cytryny, cebuli i czosnku (bo przepis dopiero teraz obczaiłam), a i śmietanę miałam mniej tłustą. doprawiłam odrobiną sosu sojowego i pieprzem. pyszne, podałam do kotlecików, kaszy gryczanej i surówki.
majczi 2015-06-14 09:53:50.21
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z przyprawą do piernika (wegańska)
Planowałam i ja spróbować tego dżemu, ale w moje ręce ostatnio wpada świeży imbir! Robię więc dżem z truskawek, rabarbaru, utartego imbiru i cukru. A proporcje? nie stosuje się do nich, bo zawsze część truskawek zjadam na bieżąco... Polecam to połączenie. Dana 2015-06-13 18:31:09.538 Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego) (wegańska) slodziutka cytrynowa ale gesta :) pozniej sprobuje z innymi skladnikami na slono ~gosia 2015-06-12 20:12:01.452 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) Tego przepisu szukałam:) Pamiętam babcię smażącą truskawki na dżem. Cytryny nie dodawała. Nie znam lepszego. Tylko czy wyjdzie podobny ? Zabieram się za robotę;) ~Kosia 2015-06-12 17:31:58.964
Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska)
tak do tygodnia czasu, oliwa i czosnek dobrze konserwują, tylko właśnie polecam zrobić na oliwie/oleju. warto dodatkowo polać oliwą wierzch, żeby zapobiec pleśnieniu. majczi 2015-06-12 09:40:29.421 Domowe płatki drożdżowe (wegańska) zrobiłam chyba coś nie tak, albo miałam stare drożdże, bo nie za bardzo urosły, ale i tak przeprowadziłam proces do końca, bo mi było szkoda wyrzucić :-) mam pytanie czy w tych co zrobiłyście czuć smak drożdży wyraźni czy jednak moje zupełnie nie wyszły? próbowałam je same nie w potrawie i wtedy mocno czuć drożdże. ~justyna 2015-06-11 09:30:26.793 Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość (wegańska) Kochani, jak dlugo mozna takie pesto przechowac? ~Arli 2015-06-10 18:01:30.704 Wegańskie tiramisu z domowymi biszkoptami (wegańska) Czy mąkę z cieciorki można zastąpić zwykłą mąką? ~Jun 2015-06-08 19:08:19.096 Dżem truskawkowy "babciny" (bez zagęszczaczy) (wegańska) Jo i tak zrobie po sfojimu. ~Gienia735734851 2015-06-06 16:47:25.428
Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem (wegańska)
Dostałam kiedyś słoiczek tej konfitury od córci. Smak czuję "w głowie" do dziś. Hurrra, własnie rabarbar puścił sok, po 2h. To chyba nie będę dłużej czekać, idę smażyc! Dana 2015-06-04 10:28:27.815
Kapuśniak polski (wiosenny, z młodej kapusty) (wegańska)
Bardzo smaczny. Miałam pół główki kapusty i zamieniłam ją na pyszny wiosenny obiadek. Zazwyczaj robię bardzo podobny bigos z młodej kapusty, nie dodaję marchewki, za to więcej przypraw, jakieś pieczarki i suszone grzybki. Ten przepis to równie smaczny sposób na wykorzystanie kapusty. ryfka 2015-06-04 10:16:53.427 Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu (wegańska) Ekstra, świetna sprawa. Zdecydowanie powtórzę :) ~Emilia 2015-06-03 19:12:07.417 Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami (z mąki orkiszowej lub kamut) (wegańska) Zrobiłam z mąki orkiszowej, mleka sojowego, użyłam miodu z mniszka, zamiast bakalii dodałam mak. Ładnie wyrosły, są naprawdę smaczne. raettin 2015-06-03 17:39:28.312 Rosół z brukselką (wegańska) brzmi pysznie ~wegegigi 2015-06-02 20:06:07.755 |
|
| © 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |