Myślę, że wszystkim miłośnikom nerkowców (ale i nie tylko im) ten przepis przypadnie do gustu ;-) Z mojego długiego opisu wydaję się to czasochłonne, ale wierzcie mi, bez czasu namaczania robię to w 10 minut ;-) Smacznego!
Nie wierzyłam, że się uda... ale naprawdę wyszedł z tego twarożek ;-) Ja do mojej pierwszej próby dodałam zioła prowansalskie.. poczekałam chwilę, aż się przegryzie i to było pyszne! Chlebuś, serek i rzodkieweczka...mmmm, palce lizać;-)
Pyszny po upieczeniu i na surowo. Idealny na przyjęcia duże i małe. Produktem ubocznym jest śmietan(k)a, którą można wykorzystać do sosu lub innego dania.
Potrawa kuchni litewskiej. Wbrew nazwie nie ma nic wspólnego z produktem mleczarskim – nazwy używa się ze względu na podobny sposób przygotowania i podobny wygląd obu tych produktów.
Bożena: "Z czym je się ten ser? Polecam kawę lub herbatę, dobre jest także z winkiem, choć ja lubię nawet tak po prostu ser z serem ;o)"
Przerobiłem klasyczny przepis na sernik z tofu z Uczty Wege tak, żeby przypominał ten mojej mamy. Kilkanaście zjedzonych serników i idealny przepis opracowany :) Koniecznie nieco grubszy spód, żeby ciasto było wyczuwalne w smaku. Masa serowa o jednolitej konsystencji, bez cząstek owoców, ewentualnie z rodzynkami. Na górze żadnej kruszonki - jeśli już, to polewa z gorzkiej czekolady i płatki migdałów. Zazwyczaj znika w 1 dzień ;)
Bardzo pyszny, czekoladowo-migdałowo-alkoholowy, z sokiem pomarańczowym, na spodzie z mielonych migdałów. Pycha! Śmiało można go zaliczyć do wypieków świątecznych. Polecam, nie tylko weganom.
Bardzo sympatyczny sos, smakiem przypomina sos zrobiony z serka topionego; świetny do makaronu. Wielkim jego plusem jest to, że bazą jest słonecznik, a nie nerkowce (jak w większości wegańskich serowych produktów), co znacznie obniża koszt produkcji ;)
Bardzo prosty przepis dla tych którzy lubia zapiekanki albo pizze z serem...nie smakuje identycznie jak ser żółty,
ale kiedy się doda troszke oregano i ketchupu...na zapiekance.mniaaaaaaaaam.