7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Sernik z tofu z brzoskwiniami

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Zrobiłam je ostatnio na wesele siostry (weganie muszą sie przyzwyczaić że na imprezy muszą przynosić jedzenie dla siebie;-))
Ciasto przepyszne,pachnące i wyszło go sporo.
Niestety zjadłam tylko kawalek(na sprobunek przed weselem) a drugiego dnia widziałam już tylko pustą blachę :-(
Nie tylko mi posmakowało :P
amanda3601 Jan 5, 2015

też wydaje mi się, że warto spróbować w mniejszej formie. ja robię wersję niewegańską z twarogu, więc następnym razem kupię po prostu cały kubełek:) potwierdzam, bardzo słodki, ale dla mnie to akurat na plus
Muzo Natchniuzo Sep 25, 2013


Pominęłam rodzynki i cytryny i wprowadziłam troszkę innych zmian, ale efekt super! Zwłaszcza, że było to moje pierwsze ciasto;) Polecam!!
panika Jul 9, 2012

"Sernik kamieniarza" był pieczony z tofu domowej roboty. Jego smak oczywiście był ... prawie bardzo dobry! Z tofu kupowanego był przepyszny... mój ulubiony:)Zachęcam!
Dana Jul 8, 2012

Jedna rzecz ogromnie mnie zaskoczyła - masa z tofu była po prostu płynna! Dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej, a i tak bałam się, że nie wyjdzie. Na szczęście konsystencja jest bez zarzutu, a ciasto po wystygnięciu bardzo spójne - obyłoby się pewnie i bez dodatkowej mąki. Przypomina mi to jednak historię sprzed lat... Ten sam sernik moja siostra robiła w ogólniaku. Za pierwszym razem za radą mamy dodała mąki ziemniaczanej właśnie, ale mamie cały czas wydawało się, że masa jest zbyt płynna, więc dodały jeszcze trochę i jeszcze... W efekcie sernik wyszedł tak twardy, że do tej pory jest znany w mojej rodzinie jako "sernik kamieniarza" ;D
patrycccja Apr 16, 2012


Wyszedł pycha. Ciut dla mnie za słodki, ale zdecydowanie lepszy niż się spodziewałam :) Mój pierwszy sernik! Ogromnie pasowałaby mi tu polewa czekoladowa zamiast kruszonki albo przynajmniej gorzkie kakao dodane do ciasta. Następnym razem zrezygnuję też raczej z rodzynek.
patrycccja Apr 16, 2012

Myślicie, że można tu użyć silken tofu zamiast zwykłego? Bo znalazłam dwie kostki z tyłu szafki i termin przydatności do spożycia tuż tuż. Nie wiem co z nimi zrobić...
Ciasto czekoladowe z silken tofu już robiłam, a tego sosu co jest na puszce nie lubię. Jakieś pomysły na dużą ilość silken tofu?
~Marta Apr 12, 2012

Z tym rozmiarem blaszki to chyba jakieś nieporozumienie, piekłam w formie ok. 23 x 23 cm i była za duża, ledwie wystarczyło masy serowej na przykrycie dna, trudno w ogóle poczuć smak "sernikowy", bo tofu na kawałek ciasta wyszło tyle co masła na kanapce. Na przyszłość najmniejsza możliwa keksówka dla tych proporcji wystarczy.
Dorota Feb 8, 2012

Cytuję - "Składniki: na blachę 25x40 cm (dla 4 osób)" :)
patrycccja Sep 5, 2011

włśnie zamierzam uczynić ten pyszny sernik (kiedys dane mi było go skosztować)tylko nie wiem na jaka blachę jest ten przepis
~ila Aug 24, 2011

Kup zwykły budyń. Np. Delecta (skład: skrobia kukurydziana, skrobia budyniowa, skrobia ziemniaczana, aromat, barwniki: żółcień chinolinowa, żółcień pomarańczowa) lub Winiary (skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwniki - żółcień chinolinowa, żółcień pomarańczowa). Oba barwniki mogą być spożywane przez wegan (sprawdziłam na food-info.net).
patrycccja Aug 14, 2011

Sluchajcie, a skąd macie budyń waniliowy wegański, jakiej firmy, bo znalazłam sojowy ale miał w składzie serwatkę z mleka
-K2- Aug 14, 2011

Przepis super!:), normalnie jak taki z dzieciństwa. Na pewno będę robić częściej.
veganjihad Jan 16, 2011

Ala, sam proszek się dodaje :)
patrycccja Oct 24, 2010

ale ten budyń ma myć zrobiony, czy ten proszek poprostu??
~ala Oct 23, 2010

Zrobiłem dzisiaj. Właśnie się upiekł. Wasze na zdjęciach są takie wysokie, a mój wyszedł płaski. Jedna łyżeczka proszku nie podniosłaby przecież tej masy tofu. Mierzyłem blachę i była mniej więcej taka sama. Czy sernik miał wyrosnąć?
~michu Oct 8, 2010

Fantastyczny sernik :) Nie podoba mi się tylko ta monstrualna ilość cukru w przepisie. Zredukowałam ją do trzech łyżek na całe ciasto - wystarczyło w zupełności. Użyłam tofu własnej roboty, do masy dodałam też banana, pominęłam cytryny. Z wierzchu kruszonka wyszła dość sypka, ale spód jest idealny :) Polecam, pyszny!
xxl Apr 11, 2010

naprawdę pyszny! smakuje prawie jak zwykły sernik;)
~kanab Jan 20, 2010

Ten tofurnik jest cudowny! Robię go właśnie po raz drugi. Cudownie pachnie wanilią i cytrynami a na Święta smakował w domu wszystkim, szczególnie mięsożernym. :)
~mebcia Jan 15, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas