Zupa ziemniaczana z sosem pesto
Danie kuchni włoskiej.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
2-3 średnie ziemniaki
2 cebule
25 g masła
600 ml bulionu warzywnego
600 ml mleka
100 g makaronu muszelki
150 ml śmietany kremówki
posiekana natka pietruszki
świeżo starty parmezan
sos pesto:
60 g drobno posiekanej natki pietruszki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
60 g posiekanych orzechów pinii
2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
60 g startego sera parmezan
biały pieprz
150 ml oliwy z oliwek
grzanki serowo-czosnkowe:
kromki chleba
3 łyżki masła
1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
cienkie plastry sera żółtego
sól
ewentualnie zioła
Przygotowanie:
W celu przygotowania sosu pesto należy wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Aby przygotować grzanki czosnkowo-serowe należy wymieszać masło z czosnkiem i przyprawami, posmarować nim kromki chleba, położyć plasterek sera i zapiekać parę minut w nagrzanym do 130 stopni C piekarniku.
Drobno pokroić ziemniaki i cebulę, usmażyć je na rozgrzanym maśle (około 10 minut). Dodać bulion i mleko, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Dodać makaron, gotować 12-14 minut. Wlać śmietanę i gotować kolejne 5 minut. Dodać natkę pietruszki oraz 2 łyżki sosu pesto. Podawać z parmezanem i grzankami serowo-czosnkowymi.
Wskazówki i uwagi:
Resztę sosu pesto można wykorzystać do pieczonych lub duszonych warzyw, tofu lub makaronu. Albo od razu zrobić większą jego ilość i mieć dwudaniowy obiad, albo smaczną kolację.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
Podziel się wrażeniami
Dodaj komentarz
Smaczna włoska zupka, która bardzo przypomina mi szkocką Cullen cheese, ziemniaczaną z wędzonym serem.
Warto dodać do smaku odrobinę papryki wędzonej.
Zdjęcie niestety trochę przebarwione, bo robione telefonem.
ryfka Nov 28, 2013