
7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
w tym 4924 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Cebularz...zwany też pizzą dla ubogich jest charakterystycznym pieczywem lubelszczyzny.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:mąka
woda drożdże cukier sól cebula olej do smażenia mak lub kminek, jak kto woli Przygotowanie:
Z mąki, wody (woda musi być ciepła), drożdży i szczypty cukru wyrabiamy zaczyn gęstości śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie najlepiej się zabrać za cebulkę).
Następnie zagęszczamy zaczyn mąką i wyrabiamy ciasto. Należy pamiętać o posoleniu ciasta. Formujemy okrągłe placki grubości około centymetra i średnicy około 20 centymetrów. Cebulę pokrojoną w piórka lub plasterki i posoloną do smaku smażymy na oleju. Nakładamy na placki, posypujemy makiem lub kminkiem (makiem jest tradycyjnie, ale ja wolę z kminkiem) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut. Smacznego. ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() Dodatkowo ciasto smarowałam żółtkiem, a mak dodałam do cebulki pod koniec smażenia. ryfka Sep 27, 2013
jak można wrzucić (i zatwierdzić) taki 'przepis'?
~jola Aug 10, 2012 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Cebularz skromny (lakto-wege)Nowości:Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege) Ostra soczewica na pomidorach (wegańska) Indyjski miszmasz z batatem (wegańska) Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska) Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege) Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska) Hawajska surówka (wegańska) Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska) Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Robert Jul 7, 2015