puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
gzozia : komentarze użytkownika
Zupa-krem z brokułów z mlekiem kokosowym (wegańska)
   
delikatna i bardzo dobra! Bulionu faktycznie raczej 2 szklanki, żeby to jednak krem był
gzozia
Jun 7, 2014
Burgery z cukinii i marchewki z dodatkiem masła orzechowego (wegańska)
   
bardzo dobre, tylko faktycznie trzeba dodać mąki i nie żałować bułki tartej
gzozia
Apr 7, 2014
Wegańskie mac and cheese (z "masą serową" z kalafiora i tahini) (wegańska)
   
Bardzo dobra konsystencja, świetny wygląd, ale to jest zabójczo mdłe i sprawdzi się na razie jako baza. Trzeba jeszcze czegoś dorzucić aromatycznego; pietruszki, pomidora(suszonego?), cebuli, od biedy podsmażonej parówki sojowej. Wtedy zgra na 5 gwiazdek
gzozia
Mar 18, 2014
Szybkie burgery (kotlety) z czerwonej fasoli ze szczypiorkiem (wegańska)
   
konsystencja nie wszystkim będzie odpowiadać, ale kotleciki są bardzo szybkie w wykonaniu i chrrupiące
gzozia
Nov 13, 2013
Makaron ze szparagami i oliwkami (wegańska)
   
zamiast makaronu dobre są też młode ziemniaczki. Oj, dobre!
gzozia
Jun 18, 2013
Mrożone winogrona (wegańska)
świetnie się nadają do chłodzenia wina w kieliszku - nie rozwadniają go, a potem można je zjeść
gzozia
Feb 15, 2013
Casserole z dyni i ziemniaków (wegańska)
może jedna uwaga: casserole to zapiekanki. Kasza wyciąga sporo wody i po wystygnięciu potrawę można spokojnie kroić nożem. Jak nie zjecie wszystkiego na raz, to warto przełożyć resztę do naczynia i zapiec sobie np. następnego dnia.
gzozia
Nov 5, 2012
Casserole z dyni i ziemniaków (wegańska)
F-A-N-T-A-S-T-Y-C-Z-N-E jedzenie!!!
gzozia
Nov 5, 2012
Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej i bryndzy (lakto-ovo-wege)
te jajka to na twardo mają być, czy surowe wrzucamy?
gzozia
Sep 25, 2012
Kasza w sosie z soczewicy z brokułem (wegańska)
pyszne! Nie lubię kminku, ale nie czuć go za mocno - można dodać więcej czosnku. Nie blendowałam sosu, bo brokuł mi się i tak rozgotował
gzozia
Aug 20, 2012
Pożywny sos pomidorowy z granulatu a'la spaghetti bolognese (świetny w góry) (wegańska)
Bezcenny!!!
gzozia
May 22, 2012
Pasztet wielkopostny z fasoli z puszki i pieczarek (ovo-wege)
Jak poniżej - pasztet pasztetem, ale ten KOT!! :)
gzozia
Apr 5, 2012
Okonomiyaki - japońskie placki z kapustą i kiełkami (ovo-wege)
rewelacja! Dla mnie jest to po prostu wersja "placków ziemniaczanych bez ziemniaków". Zrobiłam bez kiełków, ale z cebulą i wyszło cudowne, tylko troszkę tłuste. Kapusta daje fajny pikantny posmak.
gzozia
Jan 19, 2012
Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska)
tak, zdecydowanie byla to wina maki. Z pszenna wszystko poszlo gladko - eksperymenty mozna sobie zostawic na nadzienie :)
gzozia
Jan 5, 2012
Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska)
no a mi wyszla katastrofa. Zamiast maki razowej wzielam zytnia i to chyba zadecydowalo. Ciasto caly czas strasznie sie lepilo, trzeba bylo dosypac drugie tyle maki. Mimo to, oderwanie cista od stolu bylo dużym wyswaniem :( Piekly sie 45 minut w 180 stopniach i - nic dziwnego - byly nieco twardawe. Cale szczescie sprawdzone nadzienie z ziemniakami i groszkiem w curry uratowalo obiad...
gzozia
Jan 5, 2012
Ciastka kokosowe (wegańska)
   
ogólnie ok, ALE:
- ciasto strasznie się klei i dałam radę zrobić ok 25 kulek (najlepiej formować zimnymi rękami :D )
- te kulki rozpłynęły mi się na blasze
- piekłam 20 minut w 180 stopniach(piekarnik gazowy) a potem jeszcze 5 minut dopiekałam z wierzchu, bo się nie chciały zarumienić.
- są smaczne, ale szału nie ma. Chyba wolę pomęczyć się troszkę dłużej i zrobić tradycyjne kokosanki
gzozia
Dec 22, 2011
Ciasto marchewkowe z bakaliami i kawałkami czekolady (ovo-wege)
   
Zamiast czekolady dałam kakao. Myślę, że cokolwiek by nie wrzucić w to ciasto zawsze wyjdzie super. Ciekawa jestem czy szybko się zsycha - my niestety nie daliśmy rady tego sprawdzić.. :D
gzozia
Dec 18, 2011
Prażny syr tofu (smażony ser tofu) (wegańska)
   
szału nie ma, ale łatwo się robi i jest miła odmiana. Trochę tłustawe, za to można swobodnie kombinować z przyprawami
gzozia
Dec 14, 2011
Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege)
jak zrobić "warkoczyk" na krawędzi?
gzozia
Nov 16, 2011
Brukselka duszona w marchewce (wegańska)
   
duszona marchewka to idealne towarzystwo dla brukselki. Ja zrobiÅam z ostrÄ
paprykÄ
zamiast majeranku, ale to chyba nie ma dużego znaczenia - co kto lubi :)
gzozia
Oct 20, 2011
|